Gevoeligheid in persoonlijk leiderschap: zwakte of kracht?
Bij persoonlijk leiderschap denk je misschien niet gelijk aan gevoeligheid. Je ziet een leider als een krachtige, zelfverzekerde persoonlijkheid die alle touwtjes in handen heeft. Iemand met alle vaardigheden en kennis in huis om voor elk probleem een oplossing te vinden. Niet iemand die zich kwetsbaar opstelt en inspeelt op het gevoel, in plaats van rationaliteit. Toch kan op een sensitieve manier richting geven aan je leven erg effectief zijn.
Kwetsbaarheid als kracht
Persoonlijk leiderschap is niet alleen weggelegd voor managers. Iedereen heeft het in zich om een leider te zijn en de regie te nemen over zijn of haar eigen leven. Om je gevoeligheid in te zetten als een strategie voor persoonlijk leiderschap gaat misschien tegen je intuïtie in. Je wilt geen zwakte tonen door je kwetsbaar op te stellen. Mensen moeten denken dat je zelfredzaam bent en altijd controle over de situatie hebt. Maar sensitiviteit wordt steeds meer als een talent gezien die je op een positieve manier kunt benutten in zowel je eigen leven als het bedrijfsleven. Zo pleit hoogleraar en schrijver Brené Brown ervoor om kwetsbaarheid in te zetten als een kracht.
Grenzen aangeven
Bij gevoeligheid loop je snel het gevaar dat je overloopt door alle dagelijkse indrukken. De sfeer is bepalend voor je functioneren. Heb je last van veel prikkels in je omgeving, dan kan je snel oververmoeid raken. Het is dus belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen, om vervelende gevolgen als een burn-out te voorkomen. Door bewust te zijn van je eigen kwaliteiten en beperkingen, kun je deze optimaal gebruiken om jezelf aan te sturen en persoonlijke doelen te realiseren. Je gevoeligheid is dan de tool die je sterker in je schoenen laat staan.
Wist je dat je gevoeligheid in leiderschap kunt omzetten naar een kracht?
Unieke inzichten
Een gevoelsmens zijn betekent dat je dagelijks veel informatie in je opneemt. Analyseren en reflecteren zijn vaak talenten die hierbij horen. Je vangt subtiele signalen op die meestal langs een minder intuïtief persoon heen gaan. Hierdoor zie je problemen sneller aankomen. Je bent eerder geneigd om unieke inzichten te ontwikkelen en tot creatieve oplossingen te komen die zich buiten de gebaande paden bevinden. Dit kan heel waardevol zijn.
Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie is een bijkomend voordeel van sensitiviteit. Zeker bij het ontwikkelen van persoonlijke relaties is dit gunstig. Door te vertrouwen op je intuïtie, die vaak hoger ontwikkeld is dan bij mensen die meer strategisch en strategisch zijn aangelegd, kun je dieper contact leggen met de mensen om je heen. Je hoge empathische vermogen zorgt ervoor dat je aanvoelt wat mensen nodig hebben en beter kunt aansluiten bij hun behoeften. Zo kun je je niet alleen goed staande houden als persoonlijk leider, maar ook als leider op de werkvloer.
Over Bramas Coaching
Wil je meer weten over sensitief leiderschap? Of wil je leren hoe je jouw kwaliteiten het beste kunt toepassen? Bij Bramas Coaching kun je dan terecht voor een training over natuurlijk leiderschap om jouw eigenschappen als (persoonlijk) leider optimaal tot recht te laten komen. Ook kun je een leiderschapsanalyse laten doen om meer inzicht te krijgen in je leiderschapsvaardigheden. Carina helpt je om het allerbeste uit jezelf – en je bedrijf te halen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.