Oncologische voetverzorging: wat is dat eigenlijk?
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging. Zo kan chemotherapie het hand- voetsyndroom, nare voetinfecties of een droge huid als gevolg hebben. Medische Voetzorg Den Bosch vond het daarom tijd om zich te verdiepen in oncologische voetverzorging. Zij bieden de professionele voetverzorging, ontspanning en aandacht die jij tijdens deze moeilijke periode verdient.
Signaalfunctie
Onze huid en nagels hebben een belangrijk signaalfunctie. Dit wil zeggen dat we het vaak onze huid en nagels kunnen zien als we iets onder de leden hebben. Tijdens de behandeling van kanker kunnen er veranderingen aan de huid en nagels plaatsvinden. Hoewel er tot 2013 nog maar weinig bekend was over het effect van kanker op voetaandoeningen, is er tegenwoordig gelukkig een specialistische opleiding tot oncologisch voetzorgverlener (OVV). Fleur Wagenaar volgde deze opleiding en besloot haar kennis aan te bieden als oncologisch voetzorgverlener bij Medische Voetzorg Den Bosch. Wanneer je een kankerbehandeling ondergaat, kan een verandering in je huid of nagel een belangrijke indicator zijn. Een oncologisch voetzorgverlener kan hier dus een essentiële schakel in zijn.
Veilig en nauwkeurig
Een oncologische voetbehandeling gaat altijd in overleg met de hoofdbehandelaar. Zo moet er altijd een verwijsbrief zijn. Daarnaast is het noodzakelijk dat de oncologisch voetzorgverlener op de hoogte is van van de gebruikte medicijnen en de behandelvorm die iemand ondergaat. Dit zorgt ervoor dat een oncologische voetbehandeling altijd veilig en doelmatig in gang kan worden gezet. Deze is dan namelijk door iedereen goedgekeurd en in afstemming met het huidige behandelplan. Zo hoef je je tijdens de behandeling geen zorgen te maken dat er misschien iets misgaat en kun je je volledig ontspannen.
De behandeling
De behandeling van kanker kan leiden tot zenuwbeschadigingen. Dit kan het gevoel geven dat je continu op watten loopt, of last hebt van terugkerende jeuk, alsof er als het ware insecten onder je huid kruipen. Ernstige pijn is het gevolg. We kijken tijdens een behandeling dus niet alleen naar je voeten, maar we screenen ze ook. Zo kunnen we het gevoel en de sensaties van de voet meten en krijgen we een beter beeld van conditie van huid en nagels. Hierdoor kunnen we je ook duidelijk advies geven om je voeten na de behandeling goed te kunnen verzorgen.
Oncologische voetverzorging geeft voeten ontspanning en aandacht
Veilige haven
Bij Medische Voetzorg Den Bosch begrijpen ze heel goed dat wanneer er kanker geconstateerd wordt, dat nogal iets is om te verwerken. Een oncologisch voetzorgverlener heeft geleerd hier met een professionele manier mee om te gaan. Het is logisch dat er heel wat emoties los kunnen komen tijdens een behandeling. Een bezoek aan een oncologisch voetzorgverlener kan daarom als een veilige haven voelen. De medische pedicure is bovendien gebonden aan beroepsgeheim: jouw gesprek met ons is daarom altijd vertrouwelijk. Dit maakt dat oncologische voetverzorging veel meer is dan alleen een voetbehandeling.
Wat kun je zelf doen?
Voordat je met chemotherapie begint, is het belangrijk om je voeten en onderbenen dagelijks te verzorgen met vochtinbrengende crème. Daarnaast moet je je voeten met lauw water wassen en draag vooral comfortabel schoeisel. Heb je daarvoor al klachten? Bespreek deze dan altijd met je oncoloog of verpleegkundige.
Medische Voetzorg Den Bosch
Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Wagenaar is expert op het gebied van professionele oncologische voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar. Door haar sta je weer stevig en comfortabel in je schoenen.
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.
-
Wie kanker heeft, krijgt in of na het behandeltraject vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Dit nodigt niet uit om intensief te bewegen en misschien durf je het niet eens.