Een ode aan kinderen met autisme
Constant zijn er prikkels: het geroezemoes in de klas, toeterende auto’s van buiten, de uitleg van de meester. Als je kind autisme heeft, is het voor hem net alsof alle informatie uit de omgeving in de vorm van puzzelstukjes zijn hersenen binnenkomt. Hierdoor is het voor hem lastig om het grote geheel te overzien, en om te bepalen waar hij zijn aandacht het beste op kan richten. Het is dan fijn als je kind zich begrepen voelt, en dat hij de juiste ondersteuning van jou en de rest van zijn omgeving krijgt.
Autisme: wat is het precies?
Kinderen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Vaak zijn hun zintuigen extra gevoelig, en sneller overbelast. Zij ervaren dus heftiger wat zij horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Door alle prikkels op een (school)dag kan je kind zich soms zo overladen voelen, dat hij overprikkeld raakt. Als gevolg hiervan kan hij even niet meer functioneren, en misschien boos worden, of zich juist gaan terugtrekken. Daarnaast hebben kinderen met autisme ook vaak moeite met veranderingen en onverwachte dingen. Verder gaan ze meestal ook anders om met andere kinderen. Ze hebben vaak moeite om te begrijpen hoe andere mensen zich voelen, en andere kinderen begrijpen hun gedrag soms ook niet.
Kenmerken van autisme
Dit zijn veel voorkomende kenmerken van kinderen met autisme:
- Je kind heeft moeite met veranderingen
- Je kind vindt het lastig om contact te maken
- Je kind gaat helemaal op in één bepaald onderwerp of een hobby
- Je kind ervaart angst in onbekende situaties en groepen
- Je kind vindt het lastig om de emoties en verwachtingen van anderen te begrijpen
- Je kind doet graag alles op dezelfde manier en houdt zich vast aan routines
- Je kind vindt het lastig om non-verbale communicatie te begrijpen
Sterke kanten
Autisme kan een beperking zijn. Kinderen met autisme zijn minder flexibel in hun denken en het ondernemen van (nieuwe) dingen. Soms leidt dit tot problemen in het gezin of op school. Maar aan de andere kant beschikken kinderen vaak ook over hele sterke kanten: oog voor detail, creatief en goed in logisch nadenken bijvoorbeeld.
Loopt je kind vast?
Als je kind vastloopt op school of thuis, kunnen zij bij Centrum voor Kindertherapie terecht voor hulp. Met deze hulp leert hij anders met zijn autisme om te gaan. Hiervoor is een concrete en praktische aanpak vaak het meest geschikt. ‘Tegen welke dingen loop ik aan en hoe kan ik dat anders doen?’ ‘Waar ben ik goed in en hoe ik deze kwaliteiten meer tot uiting laten komen?’ Laatst was er bijvoorbeeld een tiener die graag uitleg wilde over haar autisme, welke kenmerken daarbij horen en wat dit voor effect heeft op haar leven. Dankzij deze kennis ontstond er in haar lijf en vooral in haar gedachten rust, waardoor zij makkelijker de dagelijkse dingen aan kon gaan.
Tijdens de behandeling leert het kind welke stappen hij kan zetten
Vrolijker en meer ontspannen
Zoals gezegd raken kinderen snel overprikkeld, waardoor zij misschien een boze bui krijgen of zich gaan terugtrekken. Tijdens de behandeling leert het kind welke stappen hij kan zetten wanneer hij wordt geconfronteerd met te veel prikkels. Ook kan het kind leren wat hij kan doen om zich meer te kunnen ontspannen, en om beter aan te leren geven hoe hij zich voelt. Een kind met autisme ervaart vaak problemen in de sociale omgang met andere kinderen. Het is dan ook erg prettig als hij gedurende de behandeling leert hoe hij op een prettige manier met andere kinderen communiceert. En in de meeste gevallen hebben de behandelingen succes. Vooral de omgeving merkt vaak dat het kind zich meer gaat uiten, en dat hij meer ontspannen en vrolijker is en minder heftige boze buien heeft. Met deze mooie resultaten kan het kind na de behandeling los worden gelaten, zodat het gezin zelf weer verder kan.
Wist je dat…
- …autisme bij jongens (3,6%) vaker voorkomt dan bij meisjes (1,4%)?
- …ongeveer 40.000 Nederlandse kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar autisme hebben?
- …het aantal diagnoses van autisme sinds de jaren zeventig flink gestegen is? Waarschijnlijk komt dit onder andere door een betere onderkenning en een beter begrip van deze en aanverwante stoornissen).
- …de stoornissen in het autismespectrum grotendeels erfelijk zijn ontstaan?
Ode aan de passie en sterke eigenschappen
In samenwerking met het Autismefonds organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autismeweek 2019. Deze week loopt van 31 maart tot en met 6 april 2019, en heeft als thema ‘Autisme werkt!’ De hele week worden er activiteiten georganiseerd voor mensen met autisme, hun familie en andere belangstellenden. Tijdens de activiteiten wordt er een ode gebracht aan de passies en de sterke eigenschappen van mensen met autisme – twee aspecten die bijvoorbeeld erg goed van pas komen in het werkzame leven. De boodschap? In plaats van de nadruk te leggen op wat er minder goed gaat, is het juist belangrijk om oog te hebben voor de dingen die wél goed gaan.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.