‘Na de scheiding trekt mijn zoon zich terug’
Nienke (46): ‘Mijn man en ik waren al jaren samen toen we probeerden een kindje te krijgen. Dit ging niet gemakkelijk. Na een lang traject waren we dan ook zielsgelukkig toen ik zwanger werd van onze zoon Jonas. Het was een prachtige baby, gezond, vrolijk en lief. Maar de roze wolk was nauwelijks voldoende om onze vermoeidheid te compenseren. Na een paar jaar kwam de routine meer in ons leven, maar hadden mijn man en ik al een hele tijd weinig aandacht aan elkaar besteed.’
We gingen uit elkaar
‘Na het lange vruchtbaarheidstraject en de hectiek daarna waren mijn partner en ik elkaar uit het oog verloren. Langzaam dreven we steeds verder van elkaar af. Na een zomervakantie zijn we met zijn tweeën aan tafel gaan zitten, en bespraken in alle openheid wat er gebeurd was. We waren niet meer een twee-eenheid, maar hadden ons verschillende kanten op ontwikkeld. En nu was de relatie niet langer een veilige haven, maar een beknelling geworden. Bovendien was ik gevoelens gaan ontwikkelen voor een ander. Daar had ik niets mee gedaan, maar was wel een teken aan de wand. We besloten uit elkaar te gaan. Hoe pijnlijk die beslissing ook was, het was beter voor ons beiden.’
Donderslag bij heldere hemel
‘Ik kan me Jonas’ blik nóg indenken toen we hem vertelden dat zijn vader ging verhuizen. Hij was zo verdrietig, en dat begrijp ik natuurlijk heel goed. Mijn ex en ik hebben nooit in Jonas’ aanwezigheid geruzied, maar daardoor was dit nieuws wel een donderslag bij heldere hemel. Toch leek hij er in eerste instantie goed mee om te kunnen gaan. Hij werd niet opstandig of boos, zoals je dat wel eens hoort. Daarom hebben we misschien over het hoofd gezien wat er binnenin dat koppie gebeurde.’
Hij trok zich terug
‘Steeds vaker vertrok Jonas stilletjes wanneer hij met zijn vader mee naar huis ging, en andersom ook. Later merkte ik dat die momenten van stilte steeds langer werden. Jonas begon zich terug te trekken op zijn kamer, en als ik hem vroeg of hij met me wilde praten, reageerde hij afwijzend. Ook mijn ex kreeg weinig contact met hem. Toen er een nieuwe vrouw in het leven van mijn ex kwam, merkte ik dat Jonas niets van zijn vader wilde weten. Op dat moment hebben we de stap gezet naar de kindertherapeut.’
Kindertherapie helpt kinderen om hun gevoelens te uitten
De kindertherapeut
‘Bij de kindertherapeut kon Jonas zijn verhaal doen zonder dat hij daarbij het gevoel had papa of mama teleur te stellen. Hij bleek erg last te hebben van een loyaliteitsconflict, zeker in het geval van de nieuwe vriendin van zijn vader. Ook voelde hij zich schuldig, hij dacht dat hij de schuldige was waardoor papa en mama elkaar niet meer lief vonden. Ik vond het hartverscheurend om te horen, want natuurlijk was het niet zijn schuld dat zijn vader en ik gingen scheiden. Maar ik was ontzettend blij dat hij nu zijn ei kwijt kon. De kindertherapeut heeft hem de veiligheid gegeven om gezond met zijn gevoelens om te gaan, en een stukje zelfvertrouwen weer teruggegeven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.’
Op je eigen manier
Kindertherapeut Iris Tadic Fadjil vertelt dat ieder kind op zijn eigen manier omgaat met een scheiding. ‘Wanneer ouders scheiden, valt er een bepaalde veiligheid weg. De basis die ze kennen, bestaat dan niet meer. Sommige kinderen voelen zich daardoor schuldig. Ze trekken zich terug, lijken er ogenschijnlijk goed mee om te gaan, maar hebben juist extra aandacht nodig. Andere kinderen reageren meer naar buiten gericht: ze worden boos, opstandig of erg druk. Als kindertherapeut kunnen we de kinderen leren uitspreken wat hen dwarszit. Zo nemen we het schuldgevoel weg en helpen we het zelfvertrouwen toenemen. De ouders hebben ook de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen. Door gesprekken met de opvoedcoach krijgen ouders handvatten om te leren omgaan met de emoties die het kind laat zien. Ook leer je wat jij als ouder kan doen om de nieuwe situatie zo prettig mogelijk voor je kind te laten verlopen.’
Geïnteresseerd?
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze zelf vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.