‘Vertrouw je mij?’ Werken aan vertrouwensbanden
Vaak hebben we een vrij concreet beeld van hoe we willen dat anderen ons zien. Doorgaans is dit een reflectie van hoe je naar jezelf kijkt. Je wilt graag goed zijn voor jezelf en anderen, zodat de mensen in je omgeving je vertrouwen en daardoor hun beslommeringen met je willen delen. Maar lukt het ook om over te brengen dat je integer bent? Hoe weet je of de ander dat ook ziet? Daarbij zijn zelfinzicht, tijd en communicatie zeer belangrijke elementen.
Zelfkennis is een voorwaarde
Voor een gevoel van verbintenis zijn respect, vertrouwen, wederzijdse steun en waardering belangrijke factoren. Maar hoe kun je die gevoelens opbouwen als je ze niet goed kent, laat staan dat je weet deze over te brengen? Zonder inzicht in het eigen gedrag zullen pogingen tot gerichte communicatie niet veel effect hebben. De ander begrijpt je niet, voelt niet aan wat je wilt of je komt onoprecht over, aangezien je niet doet hoe je daadwerkelijk bent. Kortom, zelfinzicht is een voorwaarde om een duurzame band met anderen op te bouwen en te onderhouden.
Eigenschappen en eigenaardigheden
Als mens heb je allerlei eigenschappen en eigenaardigheden. Dat maakt wie je bent: een uniek individu. Maar kun je deze eigenschappen van jezelf ook herkennen en benoemen? Jan van Eck is counsellor en kan je helpen bewuster te worden van jezelf. ‘Iedere persoon is uniek, en dat is ook goed. Je kunt alleen maar zijn wie je bent, want als je op die manier naar buiten treedt, geeft dat anderen vertrouwen. Ze weten wie je bent en wat ze van je kunnen verwachten. ‘Doen alsof’ wekt vaak wantrouwen op.’
Investeer je tijd
Daarnaast heeft het winnen van vertrouwen tijd nodig. Logisch, want pas na verloop van tijd, door allerlei gebeurtenissen, kun je ontdekken hoe iemand is en wat je aan iemand hebt. Heb jij het gevoel dat je inmiddels wel weet wie je bent, maar wil je ook graag dat anderen dat zien? Blijf dan gewoon wie je bent en speel geen rollen om aandacht te krijgen. Niet iedereen heeft het vermogen om je te zien hoe je daadwerkelijk bent. Neem tijd voor jezelf en geef aandacht aan zaken die voor jou belangrijk zijn. Alles waaraan je aandacht geeft, groeit, ook aan jou als persoon. Door open en positieve communicatie ontstaat er vertrouwen van anderen in jou en groei je in relaties en vriendschappen.
Niet iedereen heeft het vermogen om je te zien hoe je daadwerkelijk bent
Opbouwende communicatie
Een goed zelfinzicht, tijd en aandacht zijn belangrijk, maar hoe bereik je dit? Een verbinding is natuurlijk wederzijds, en om tot een wederzijds vertrouwen te komen moeten beide partijen de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen. Goede communicatie bestaat uit écht naar elkaar luisteren, dus niet slechts horen wat de ander zegt. Dat betekent dat je niet alleen over jezelf praat, maar ook genoeg plaats inruimt voor de reacties en gedachten van de ander. Daarbij is openheid en kwetsbaarheid belangrijk. Want hoe helderder je bent, hoe groter de kans dat de ander dat ook bij jou durft te zijn.
Benieuwd?
Mocht jij jezelf beter willen leren kennen of beter willen leren communiceren, dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor die mensen ondersteunt bij persoonlijke ontwikkelvraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar iemand tegenaan loopt in het leven. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.