Wie ben jij?
We hebben allemaal de neiging om ons aan te passen aan de normen, waarden en behoeften van de mensen om ons heen. We laten onze richting, onze koers, bepalen door onze dierbaren. Of dat nou je partner is, je ouders zijn of misschien wel je vrienden. Daardoor gaan we twijfelen wie we zijn. Dicht bij jezelf blijven wordt dan een enorme opgave. Je vergeet namelijk langzaam wie jij nou eigenlijk zelf bent en wat je precies wilt in het leven.
Alles gaat toch goed?
Alles wat je hebt meegemaakt in je leven, vormt je tot wie je nu bent. Het is bijzonder gemakkelijk om stevig vast te blijven houden aan vastgeroeste, maar vertrouwde, patronen en gewoontes. Hoe wil ik nu leven? Waar wil ik werken? Durf ik anderen te vertrouwen, lief te hebben? Het zijn vragen die jij jezelf niet dagelijks stelt omdat je er simpelweg vanuit gaat dat je het wel weet. Of je hebt, of maakt, geen tijd om erover na te denken, want: Ik heb nu toch werk? Ik heb nu toch een fijne relatie? Maar juist als alles goed lijkt te gaan, is het af en toe goed om bewust van jezelf te zijn, wat jij wil met jouw leven.
Stilstaan bij zelfontplooiing
Onbewust laat jij je beïnvloeden door behoeften en waarden van de mensen om je heen. Hierdoor kun jij jezelf kwijtraken. Dit kan te maken hebben met onzekerheid, maar ook met het feit dat het gewoon makkelijk is. Het zorgt ervoor dat je niet stil hoeft te staan bij jouw ontwikkeling, iets wat soms best confronterend kan zijn. Onbewust kan er een bepaalde druk op je schouders blijven liggen. Niemand kan een antwoord geven op de vragen die jouw koers in het leven bepalen. Het is immers jouw leven, jij bepaalt wie je écht bent en hoe jij met jouw leven wilt omgaan.
Gerespecteerd worden
Liefde is jouw projectie van een ideaalbeeld op iemand anders, iemand anders die aan jouw beeld voldoet. Die projectie hebben we ook op onszelf. We willen maar wat graag aan een bepaald beeld voldoen omdat we gezien willen worden, gerespecteerd worden om wie we zijn. Even met het ideaalbeeld spelen mag, maar het is belangrijk om te zijn wie je werkelijk bent. Staan voor wie je bent en wat je wilt tijdens situaties waarin je twijfelt, onzeker bent of last hebt van wat anderen van je vinden of verwachten.
Counselling helpt je bij zelfontwikkeling en zelfontplooiing
Confrontatie
Om even bij jezelf stil te staan is het belangrijk te onderzoeken wat jouw normen en waarden zijn en te ontdekken waar deze precies vandaan komen. Wezenlijke veranderingen in je leven ontstaan door naar oude beperkingen te kijken en nieuwe keuzes te maken. Dat zal confronterend zijn, want je komt jezelf tegen in patronen en gewoontes die je misschien al lang geleden ontwikkeld hebt en waarvan jij je niet bewust bent. Misschien wil je bijvoorbeeld altijd beter presteren en ben je nooit tevreden met jezelf en cijfer je jezelf weg in een relatie, gewoon omdat je dat gewend bent. Of bang bent dat je niet meer geliefd bent.
Ont-dekken
We gaan de confrontatie met onszelf vaak uit de weg omdat we bang zijn voor de gevolgen, de teleurstelling, de pijn en het verdriet. We denken dat we iets verkeerd hebben gedaan, of dat we gefaald hebben. Maar dat is niet zo! Jezelf onderzoeken laat enkel zien wie jij bent en wat jij wilt in het leven. Je bepaalt zelf wat je met die wetenschap doet. Je hoeft niet te veranderen, je aan te passen, zolang je je eigen behoeften en waarden maar niet uit het oog verliest. Zo krijg je vertrouwen in jezelf en krijg je meer inzicht in jouw eigenschappen. Je leert jezelf respecteren en accepteren en je ontdekt dat je precies goed bent zoals je nu bent. Het is jouw leven en jij bepaalt wat jij voor jouw ontwikkeling belangrijk vindt. Ontdekken wie je werkelijk bent.
Hulp nodig?
Vind jij het lastig om te ontdekken wie jij nou eigenlijk bent en wat je precies wil in het leven? Jan van Eck helpt je graag verder. Jan is counsellor en ondersteunt mensen bij hun vraagstukken over persoonlijke ontwikkeling: ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.