Relatietherapie: wacht niet totdat het te laat is
Veel stellen die in relatietherapie gaan doen dit als laatste redmiddel. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd en hebben ze vrienden en familie al om hulp gevraagd. Ze schamen zich voor anderen of denken dat als ze in relatietherapie gaan, ze gefaald hebben. Men moet immers er samen uit kunnen komen. Vaak is het raadzaam tijdig aan de bel te trekken. Een relatietherapeut kan je helpen om inzichten in problemen te verschaffen en miscommunicatie te voorkomen.
De perfecte relatie bestaat niet
Misschien denk je wel dat in een goede relatie alles perfect en vanzelf hoort te gaan. Je kent immers elkaars gedachten, wensen en gevoelens. Dit is niet zo. De perfecte relatie bestaat namelijk niet en elk stel heeft zijn eigen problemen. Het doel van relatietherapie is dus ook nooit het creëren van de perfecte tekstboekrelatie. Jouw gedachten, wensen, stemmingen wijzigen zonder dat jij je hiervan bewust bent. Door relatietherapie kunnen jullie hiervan bewust worden en op jullie manier inzien hoe hiermee om te gaan. Vaak trekken stellen veel te laat aan de bel. Maar in werkelijkheid kan iedereen baat hebben bij relatietherapie.
Goede communicatie
Goede communicatie is van essentieel belang in elke relatie. Veel conflicten hebben hier namelijk mee te maken. Iedereen is anders, heeft zijn eigen karakter en behoeftes. Jij bent uniek en communiceert op jouw manier. Hier is niets mis mee, jij bent zoals je bent. Om meer inzicht in jezelf en de ander te krijgen staat het verbeteren van de onderlinge communicatie vaak centraal en kan relatietherapie hierbij helpen.
Individuele begeleiding
Om de communicatie in jullie relatie te verbeteren, is het belangrijk dat jullie op tijd aan de bel trekken. Wanneer het eigenlijk al te laat is, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om nog aan die communicatie te werken. Inzichten in jezelf, wie je bent en wat je behoeftes zijn, is belangrijk. Daarom wordt er in relatietherapie ook individuele begeleiding aangeboden. Wanneer er namelijk een van jullie moeite heeft met bijvoorbeeld grenzen stellen, geen zelfcontrole heeft of kampt met depressieve gevoelens, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor jullie als stel. Zo kan het leren inzien van jullie unieke manier van communiceren de relatie nog sterker maken. Op die manier kunnen eventuele toekomstige problemen voorkomen worden en krijgen jullie de gelegenheid elkaar nog beter te leren kennen, jullie elkaar beter aan te voelen.
Relatietherapie is een gereedschapskist die jij kunt gebruiken om aan je relatie te werken
Geen pleister op de wond
Relatietherapie is dan ook geen pleister op de wond, het is jouw gereedschapskist met tools die jij kunt gebruiken om aan je relatie te werken. Je werkt op jouw manier aan jouw problemen en hoe je de ander kunt laten weten waarmee je bezig bent. Zonder (voor)oordelen over en weer. Er is namelijk geen vaste oplossing voor elk probleem, iedereen is namelijk anders en zo ook jouw relatie en bijbehorende problemen. Wacht dus niet totdat het te laat is, maar trek op tijd aan de bel.
Voor jou?
Hebben jij behoefte aan relatietherapie? Dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor en ondersteunt mensen bij persoonlijke vraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar je in het leven misschien tegenaan loopt. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.