Herken jij jezelf in je ouders?
Soms heb je van die momenten dat jij een deel van je normen, waarden en gedrag van je ouders bij jezelf herkent. Hoewel zij je voor het grootste deel gevormd hebben, ben je niet hetzelfde als je ouders. Je aangeleerde gedrag hoeft dus niet overeen te komen met wie jij bent. Jan van Eck, counselor en relatietherapeut, kan met jou op zoek gaan naar wie jij werkelijk bent en je bewust laten worden op een manier die bij jou past.
Je ouders leven het leven voor
In het begin van je leven zijn je ouders belangrijk: ze laten je zien hoe zij het leven invullen. Hoe gaan zij om met mooie en minder mooie momenten in het leven? Welke waarden en normen streven zij na? Op een gegeven moment maak jij je van hen los. Dan is het tijd om je eigen leven te gaan leiden en een eigen, onafhankelijk persoon te worden. Toch blijft de invloed van je ouders, wat voor band je ook met hen had, altijd merkbaar.
Het besef
Je zei het vroeger nog zo: je zou nooit zoals je ouders worden. Hoe vaak ze wel niet zeiden dat je iets op hun manier moest doen, anders zou er straf volgen of zouden ze je niet meer lief vinden. Nu je zelf ouder bent, betrap je jezelf er weleens op dat jij bepaalde situaties niet anders aanpakt dan dat je ouders dat deden. Je schrikt ervan, dit is niet wat jij wil, maar hoe verander je dit?
Normen, waarden, gedrag
Als je ouder wordt, begin je steeds meer het gedrag van je ouders te herkennen. Bijvoorbeeld in je normen en meningen die je onbewust van je ouders hebt overgenomen. Mensen worden eigenlijk ‘blanco’ geboren. In je gehele opvoeding laat elke ouder je een voorbeeld zien van hoe ze hun eigen invulling van het leven vormgeven. Ze laten je hun normen, waarden en hun reacties op gebeurtenissen zien. Als je daarvan afwijkt, corrigeren zij je vaak en geven aan hoe jij je wél moet gedragen. Hierdoor leer je al vroeg gedurende je jeugd hoe jij je moet gedragen. Voorbeelden van gedrag van je vader en moeder die je later steeds beter in jezelf gaat herkennen.
Je ouders leren je bepaald gedrag, maar wie ben jij?
Onzekerheid
Veel aangeleerd gedrag is niet dat bij je hoort, hoe jij werkelijk bent. Je bent uniek en niet zoals één van je ouders is. Onbewust gedraag jij je op een manier waarvan je voelt dat het niet bij je past. Je doet dingen die je alleen doet omdat je het geleerd hebt, maar waarbij je voelt en weet dat je het er eigenlijk niet mee eens bent. Het maakt je onzeker: hoort dat eigenlijk wel bij mij?
Het oude gedrag loslaten
Je kunt in dat geval op zoek gaan naar wie jij bent en wat wél bij je past. Door inzicht te krijgen in jóúw normen en waarden, wat jij belangrijk vindt, kun jij keuzes maken hoe jij met situaties om wil gaan. Herontdekken wie je zelf altijd diep vanbinnen al bent geweest. Weten wat wel en niet bij je past en wat jij met jouw leven wil. Dit is zoals JIJ bent. Soms is dit in je eentje alleen moeilijk om te herkennen. Jan van Eck ziet vaak dat mensen zich moeilijk kunnen losmaken van hun ouders. ‘Ouders leven het leven voor en zijn je rolmodellen in deze wereld. Als je alleen aangeleerd gedrag van je ouders in jezelf begint te herkennen, waar je jezelf niet in kunt vinden, kun je dit ook weer loslaten.’ Jan is coach, counselor en relatietherapeut en kan je bijstaan om te vinden wie jij bent, en niet wie jouw ouders zijn. Neem hiervoor contact met hem op!
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.