Hoe neem je in je relatie ruimte voor jezelf in?
Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in het verleden. Onverwerkte emoties en gebeurtenissen kunnen namelijk een rol spelen in de manier waarop partners met elkaar communiceren. Er kan hierdoor onbegrip of conflict ontstaan. Wanneer je partner een bepaalde opmerking maakt, kun je bijvoorbeeld onbewust teruggaan naar het verleden. Je wordt dan getriggerd door een onverwerkte emotie of gebeurtenis; iets wat je in het verleden hebt meegemaakt en nog niet verwerkt hebt.
Meer geven door meer te nemen
Zeker als je een dominante of afhankelijke partner hebt, kan het lijken alsof er geen ruimte voor je is. Maar het is in een relatie belangrijk dat iedereen zijn eigen ruimte heeft. Als je de ruimte hebt om jezelf te zijn en je eigen behoeften te vervullen, ben je meer in balans. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je partner. Doordat je ook goed voor jezelf zorgt, doet wat je leuk vindt en waar je energie uithaalt, zorg je dat je jezelf niet verliest in je relatie.
Grenzen stellen
Veel mensen zijn in het begin van een relatie geneigd om zich van hun beste kant te tonen. Dit is op de lange termijn niet vol te houden. Opkomen voor je eigen belangen en grenzen durven stellen is dan ook erg belangrijk in een relatie. Op een gegeven moment komen je beperkingen boven water en loop je kans dat je steeds over je grenzen gaat. Zo bedrieg je niet alleen je partner, maar vooral ook jezelf.
Hoe vraag je om ruimte?
Sommige mensen schrikken ervan wanneer hun partner aangeeft dat hij of zij ruimte nodig heeft. De ander kan dan het idee krijgen dat je de relatie wilt beëindigen of dat je hem/haar niet belangrijk genoeg vindt. Maak daarom duidelijk dat je niet aan je partner of relatie twijfelt, maar tijd voor jezelf nodig hebt, zodat de relatie voor beiden hier beter van kan worden. Het laat zien dat je je prioriteiten op orde hebt, je bewust bent van je grenzen en weet wat je nodig hebt om een goede partner te kunnen zijn. Je laat tevens zien dat je partner deze ruimte ook heeft.
Redenen om ruimte te nemen
Het is goed om je ervan bewust te zijn dat een relatie bestaat uit twee individuen met verschillende behoeften en interesses. Ruimte maken voor jezelf en andere dingen in je leven die belangrijk zijn, is erg gezond in een relatie. Door af en toe je eigen ding te doen, zorg je dat je jezelf blijft voelen. Geef dus gerust aan als je een keer iets wilt doen waar je partner niets mee heeft. Zo zorg je dat je niet te afhankelijk van elkaar wordt en een relatie langer standhoudt. Door elkaar wat meer ruimte te geven en niet continu bij elkaar te zijn, geef je elkaar vertrouwen dat de band goed is. Bovendien houdt het de relatie interessant en zorg je voor meer gespreksstof.
Het is goed om je ervan bewust te zijn dat een relatie bestaat uit twee individuen
Ruimte creëren
Zijn jij en je partner te afhankelijk van elkaar? Maak dan duidelijk dat jullie relatie sterker kan worden door allebei meer ruimte te geven. Je kunt beginnen door allebei een vast moment in de week vrij te maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door een avondje door te brengen met vrienden, een (sport)les te volgen of tijd te nemen voor je hobby. Dit kan zorgen voor de nodige afwisseling en verrijking in je relatie en je weer energie geven.
Niet schuldig
Zolang je er open over communiceert, hoef je je niet schuldig te voelen dat je ruimte nodig hebt. Het is geen egoïstische actie als je het beste voorhebt met de ander. Zorg daarom dat geven en nemen in balans is: gun jezelf en jouw partner de ruimte die jullie nodig hebben, zodat er een veilige ruimte ontstaat waarin beiden helemaal mogen zijn wie jullie zijn.
Counseling
Ben jij iemand die zich helemaal voegt naar de behoeften en interesses van je partner en zichzelf in de tussentijd verliest? Onderdruk je je eigen gevoelens en ga je vaak mee met de mening en wensen van je partner? Counseling of relatietherapie kan dan helpen om meer ruimte te nemen voor jezelf en beter te communiceren met je partner. Jan van Eck geeft je graag handvatten om dichter bij jezelf te blijven en de band met je partner te versterken.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.