Problemen bij kindervoeten: herken jij ze?
‘Loopt het lekker?’, ‘Ja het zit goed.’ Prima, denk je. Dan kopen we ze. Kindervoeten zijn anders dan volwassen voeten. Ze zijn erg kwetsbaar en bovendien nog in de groei. Toch houden maar weinig schoenenwinkels daar rekening mee. Het komt dus vaak voor dat er bij kinderen de verkeerde schoenen worden aangemeten. Ze krijgen daardoor last van blaren, drukplekken of scheef gegroeide voeten. Onnodig, vindt Kirsten Driessen van Hallo Voet pedicuresalon.
Kindervoeten: hoe zit het precies?
Bij de geboorte heeft een voet nog geen botstructuur en werken de spieren van de voet nog niet optimaal. Daarom zijn de voeten van een baby ook vaak zo plat en lekker zacht, er zit namelijk een dik vetkussen aan de onderkant. Zodra kinderen beginnen te lopen worden de voeten sterker. Kindervoeten worden dan steeds rechter en de voet ontwikkelt een botstructuur. Uiteindelijk telt een uitgegroeide volwassen voet 28 botjes, omwikkeld met banden, spieren, zenuwen en bloedvaten. Maar voordat een voet uitgegroeid is, kan er nog veel misgaan. Kindervoeten hebben dus veel steun en zorg nodig.
Verkeerde schoenen
Hallo Voet pedicuresalon is nog niet zo lang geleden begonnen met het behandelen van kindervoeten. Uit studies komt steeds vaker naar voren dat kinderen voetproblemen krijgen doordat ze op verkeerde schoenen lopen. Dit kan allerlei problemen tot gevolg hebben en lopen zelfs ondraaglijk maken. Kirsten ziet steeds meer ouders voorbijkomen die aangeven dat hun kinderen bijvoorbeeld niet meer kunnen sporten van de pijn. Kirsten: ‘Zo op het eerste oog lijkt een schoen goed te zitten, maar vaak blijkt deze net te smal te zijn.’ Ook is het niet vanzelfsprekend dat de grote teen bij kinderen ook altijd daadwerkelijk de grootste teen is. Hierdoor ontstaat wrijving en krijgen de kinderen last van drukplekjes en blaren die uiteindelijk opengaan.
Buitenmaat en binnenmaat
Tijdens de behandeling kijkt Kirsten altijd eerst naar de schoenen. Kirsten: ‘Tijdens het passen in de winkel lijkt de schoen vaak goed te zitten. ‘Lopen ze lekker,’ vragen ouders dan, ‘ja,’ horen ze vervolgens. Prima, afrekenen die hap. Problemen of krachten doen zich pas later voor. Zo blijkt dan dat de schoenen toch te smal zijn of dat ze geen rekening houden met de groei van kindertenen. Bij Hallo Voet pedicuresalon meet Kirsten bij kindervoeten niet alleen de buitenmaat, zoals in een schoenenwinkel gebeurt, maar meet ze ook met de binnenmaat met een speciale meter. Op deze manier kan ze ook de binnenmaat van een schoen checken: en deze verschilt nog al eens van de buitenmaat.
Tijdens de behandeling kijkt Kirsten altijd eerst naar de schoenen
De perfecte kinderschoen
Om klachten te voorkomen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende punten: de stevigheid, het gewicht en de buigzaamheid. Een kinderschoen moet een stevige hiel hebben, maar niet te zwaar zijn. Voor kindervoeten is het erg belangrijk dat de schoen alleen buigzaam is waar de voet ook buigt, dus waar de tenen beginnen. Een kindervoet heeft immers nog geen volgroeide botstructuur. Maar de voet dus niet buigt, is er meer stevigheid nodig en moet de schoen dus niet kunnen buigen. Op deze manier krijgt een kindervoet de beste ondersteuning.
Advies op maat
Vind je het lastig om de juiste kinderschoenen te vinden of blijft jouw zoon of dochter last houden van blaren of drukplekjes, dan kun je een afspraak maken bij Hallo Voet pedicuresalon. Zij geven je graag advies op maat om zo de juiste kinderschoenen voor jouw kinderen te vinden. Kirsten: ‘Bij mij ben je in deskundige handen. Sinds 2017 ben ik gediplomeerd pedicure, en sinds 2018 ben ik afgestudeerd als medisch pedicure met specialisaties Arkade-techniek en de Unibrace-techniek. Omdat ik aangesloten ben bij de brancheorganisatie ProVoet, ben jij ervan verzekerd dat bij een pedicure komt die goed is opgeleid en zich blijft doorontwikkelen’. Ook goed om te weten: wanneer je niet naar de salon kunt komen, kan Hallo Voet pedicuresalon ook bij jou thuis langskomen. Op deze manier kunnen jouw kinderen behandeld worden in een vertrouwde omgeving. Dat is wel zo fijn!
-
Gemiddeld zetten we wel zo’n 8000 tot 10.000 stappen per dag. Slenterend door de stad, wandelend over het strand, een hardlooprondje of simpelweg een ommetje met de hond.
-
Een dagelijks rondje hardlopen is voor jou een echt ontspanningsmomentje. Alleen op deze momenten lukt het jou om je hoofd volledig leeg te krijgen. Daarom hecht je ook veel waarde aan deze dagelijkse beweging.
-
Met de zomer in aantocht, gaan de sokken weer vaker uit. Laarzen en sneakers mogen weer langzaam verruild worden voor schoenen met open tenen. Maar voordat het zover is: gun je voeten nog even een tweede blik. Grote kans dat ze de afgelopen tijd behoorlijk verwaarloosd zijn.
-
De boom staat al in de woonkamer en de kerstballen hangen erin, maar je bent nog amper thuis om ervan te kunnen genieten. Jij bent nog druk bezig met het afronden van alle taken. Nog heel even en het is eindelijk zover: kerstvakantie.
-
Het meest hectische seizoen van het jaar is in aantocht: het feestdagenseizoen. Van pakjesavond naar kerstborrels en oudejaarsfeestjes, je rent van hot naar her. Daarbij hijs je jezelf in je mooiste kleding en hoogste pumps.
-
Het is herfst en dat betekent dat de temperaturen weer een stuk zijn gedaald. Daarom draag je nu, en zeker ook straks wanneer het winter is, lekker warme sokken, gevoerde laarzen en dichte schoenen.
-
In de zomer voorzie jij je voeten braaf van crème en een vrolijk lakje: ze moeten er immers wel toonbaar uitzien in al die luchtige sandaaltjes en slippertjes. Ook ga je geregeld naar de pedicure om ervoor te zorgen dat je voeten heerlijk zacht en fris blijven. Maar ook in het najaar nemen je voeten je overal mee naartoe en dat in lekkere warme sokken en dichte, afgesloten schoenen: een walhalla voor bacteriën dus.
-
Goedverzorgde nagels zien er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook veel narigheid voorkomen. Toch kan het zijn dat je nagel inscheurt, bijvoorbeeld omdat je je teen ergens tegenaan stoot.
-
Heb je je weleens afgevraagd wat de functie van nagels is? Je kunt ermee krabben en pulken, maar ze beschermen ook de zenuwuiteinden in de toppen van je vingers en tenen.
-
Nina (32 jaar) vertelt: ‘Ik val maar met de deur in huis: ik schaam me voor mijn voeten. Nou ja, eigenlijk zijn het vooral mijn teennagels waar ik me voor schaam. Ik heb namelijk last van ingroeiende nagels. Bovendien doen ze ook nog zeer. Mijn schaamte is zo erg, dat ik uitstapjes waar ik mijn voeten moet laten zien het liefst uit de wegga.