hooggevoelig

Ben jij hooggevoelig? Zó ga je ermee om!

Het is net of alles bij jou net iets harder binnenkomt. Het zijn niet alleen de geluiden en het licht die ongefilterd je lichaam in lijken te stromen, maar je bent ook supergevoelig voor sferen en energie. Op negatieve energie reageer je soms zó heftig, dat je er letterlijk misselijk van wordt of hoofdpijn door krijgt. Herken je jezelf daarin? Dan is de kans groot dat je hooggevoelig bent. Eigenlijk heb je een hoog bewustzijn.

High Sensitive Person

Hooggevoeligheid wordt ook wel HSP genoemd. HSP staat voor High Sensitive Person. Een HSP ervaart een overdaad aan prikkels. Alles wordt heel intens ervaren. Geuren kunnen erg doordringend zijn. Je ogen verdragen geen fel licht, zodat jij bij het eerste zonnestraaltje al met je zonnebril op je neus rondloopt. Wanneer jij een vertrek binnenloopt, is het eerst wat je doet de volumeknop van de radio naar beneden draaien, omdat jij die harde geluiden niet verdraagt. Je knipt direct na aankoop alle labeltjes uit je kleding omdat deze je mateloos irriteren en al snel huidirritaties opleveren. Het verdriet van je vriendin voelt als je eigen verdriet. Dat kan zó heftig zijn, dat je er behoorlijk door overstuur raakt. Vaak weet je hierdoor niet of dat verdriet van jou of van een ander is. Een festival, braderie of andere gelegenheid waar veel mensen zijn, mijd jij stelselmatig. Je moet er niet aan dénken!

Gevoeliger voor stress

Je kunt wel doen alsof er niets aan de hand is, maar door je hooggevoeligheid te negeren, is de kans groot dat je overbelast raakt. Zowel fysiek als mentaal. Als HSP ben je nu eenmaal gevoeliger voor stress en daarom krijg je sneller last van vermoeidheidsklachten. Zelfs een burn-out ligt op de loer wanneer je de signalen van je lichaam niet erkent. En door dit te ontkennen, ontken je eigenlijk dat deel van jezelf. En jezelf ontkennen werkt altijd averechts, en uiteindelijk in jouw nadeel. Linksom of rechtsom; ook dit deel van jou wil gehoord en gezien worden. Je hooggevoeligheid negeren zal ervoor zorgen dat jouw klachten van kwaad tot erger worden.

Overprikkeling of onderprikkeling

Overprikkeling of onderprikkeling zijn allebei een reactie op de manier waarop jouw zintuigen prikkels verwerken. Aan de hand van deze prikkels worden jouw zintuigen en daarmee je brein dus gestimuleerd om te gaan reageren op deze prikkels. Komen er teveel prikkels, dan kunnen deze leiden tot overprikkeling en daarmee tot stressreacties van het lichaam. Andersom kan dat ook. Komen er te weinig prikkels binnen, waardoor jij en je brein niet genoeg gestimuleerd worden, dan leiden die tot onderprikkeling. Onderprikkeling uit zich onder andere in je verveelt en lam voelen, uitstelgedrag, somberheid, verslavingen, en inderdaad ook stress en daardoor overprikkeling. Luister daarom heel goed naar jezelf: wat voelt goed voor jou?

Iedereen is anders

Ben jij een introverte of een extraverte HSP’er? Ben jij de eerste, dan zou je weleens voorzichtig en vermijdend kunnen worden, met als gevolg dat je onderprikkeld raakt. Je verzint steeds excuses om maar niks te hoeven doen, met als gevolg verveling, kans op verslavingen zoals series kijken, gamen en alcohol. Alles kost je moeite, en je voelt je loom en ellendig. De laatste, een extraverte HSP’er, zal juist bij het doen van iets rustigs als een boek lezen geen uitdaging vinden. Het lezen van een boek wordt gedaan om niet overprikkeld te raken. Dit zorgt ervoor dat er juist onderprikkeling wordt bereikt – met alle stressreacties tot gevolg. Mijn advies? Of je nou een extraverte of introverte HSP’er bent: doe veel leuke dingen, want dat geeft altijd positieve energie en daardoor ook vreugde aan je leven. Dus geniet, en houd je brein actief met wat voor jou goed voelt. Immers: jij kent jezelf het beste. Luister daarom naar je eigen lichaam, die weet exact en precies wat goed voor jou is. Houd je bijvoorbeeld van de natuur, uit je je liever creatief of houd je van leren of lezen? Test het gewoon uit, en voel wat het jou geeft en doet. Zoek altijd je eigen balans op. Na actief te zijn, zoek je gewoon weer rust op om bij te komen, en vice versa. Blijf in contact met je lichaam door te aarden of gronden. Hierdoor sta je letterlijk steviger met twee benen op de grond, en kun je gemakkelijk merken wat voor jou het beste werkt. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij, zodat je het kan teruglezen.

Creatief en begaafd

Het lijkt misschien een last om ‘een HSP’ te zijn. Je krijgt dan al snel een stempeltje opgedrukt, je wordt in een hokje geplaatst en je ervaart zelf allerlei issues in je dagelijks leven als een probleem. In onze drukke maatschappij komen er immers alleen maar meer prikkels. En tóch heeft het ook zoveel voordelen om een HSP te zijn. Je kunt onder andere genieten van kleine dingen, bent zorgzaam, diepzinnig en creatief, denkt in beelden, je hebt een goed inlevingsvermogen, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, een intensievere en gedetailleerde waarneming van al je zintuigen, een sterke verbinding met de natuur, je wil anderen graag helpen, je hebt een rijke innerlijke beleving van de wereld om je heen, wat samengaat met dromen. Ook heb je een hoogontwikkelde intuïtie.

Bewustwording

Hooggevoeligheid gaat niet meer ‘over’. Het is echter beslist géén ziekte. Het tegendeel is waar. Hooggevoeligheid is namelijk een natuurlijke eigenschap van de persoon. Het is een heel mooie eigenschap, waar je erg veel aan kunt hebben. Helaas zorgt HSP er voor veel mensen voor dat ze elke dag overprikkeld raken, en vastlopen in gepieker. Hierdoor voelen zij zich moe, gespannen en onbegrepen, en kunnen zij hierdoor hun draai niet (meer) vinden in deze hectische en stressvolle maatschappij. Als je je meer bewust wordt van de prikkels waarop je (te) sterk reageert, leer je het te accepteren en ermee om te gaan. Bewustwording, hypnotherapie en NLP kunnen samen een snelle en doeltreffende methode vormen om je daarbij te helpen. Deze methode kan inzicht geven in hoe je beter met je emoties kunt omgaan en hoe je je grenzen leert te stellen. Dit helpt je om je hooggevoeligheid, je hoger bewustzijn in je leven te integreren.

Van last naar kracht

NLP betekent Neuro Linguïstisch Programmeren. In het kort komt het erop neer dat je belemmerende gevoelens en gedachten her-programmeert. Het helpt je onder andere bewust te worden van je denken en handelen. Naast NLP maak ik ook gebruik van andere technieken zoals bewustwording en hypnotherapie. Als NLP Master Practitioner, hypnotherapeut en bewustzijnscoach kan ik je helpen om die prachtige diamant, die diep in jou verstopt zit, zichtbaar te maken en te laten stralen. Ik wil je helpen op je reis waarin je je hooggevoeligheid/hoger bewustzijn van een last naar een kracht transformeert. Jij hebt het te doen en je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je hier graag bij. Ontpop en vlieg jouw koers.

Datum: 15 augustus 2019