‘Het welzijn van het kind staat voorop’
Heeft jouw kindje last van huidproblemen, spijsverteringsproblemen of is hij vaak ziek, boos of onrustig? Dan kan acupunctuur de oplossing bieden. Acupuncturist Francis de Ruiter legt uit: ‘Veel ouders vinden het eng dat hun kindje geprikt wordt, maar acupunctuur is een veilige en niet-invasieve methode.’
Prachtig om te zien
‘Kleine kinderen reageren sterk op acupunctuur omdat ze nog niet beïnvloed zijn door de processen waar volwassenen last van hebben, zoals stress en verkeerde voeding’, begint Francis. ‘Bovendien zijn kinderen yang en zeer dynamisch. Ze kunnen snel ziek worden en vervolgens weer snel herstellen. Hierdoor reageren ze snel op een behandeling. Je ziet direct dat ze zich weer gaan ontwikkelen, omdat ze niet langer bezig zijn met ziek zijn. Dat is prachtig om te zien.’
Verschillen
‘Daarnaast zijn er verschillen in de behandeling van kinderen ten opzichte van volwassenen. Bij volwassenen kan ik meer vragen stellen, terwijl bij kinderen de vragen beperkt zijn, vooral als ze nog erg jong zijn. De vraagstelling is anders. Ik gebruik altijd zeer dunne kindernaaldjes of alternatieven zoals magneten bij de behandeling van kinderen. Bovendien verschilt de duur van de behandeling. Bij volwassenen blijven de naaldjes twintig minuten zitten, terwijl enkele seconden al voldoende zijn voor kinderen, omdat ze sneller reageren. De meeste tijd gaat naar het stellen van vragen aan de ouders en het onderzoeken van het kind.’
Spijsvertering
‘Over het algemeen is de aanpak hetzelfde. Ik wil weten hoe het kind slaapt, de balans tussen warmte en koude, de luier controleren, de pols voelen en de tong bekijken. Zo weet ik precies waar ik moet prikken. Ook vraag ik altijd naar het eetpatroon van het kindje. Bij de geboorte hebben kinderen nog geen volledig ontwikkelde spijsvertering omdat ze in de baarmoeder via de navelstreng werden gevoed. Als het kind dan ‘verkeerd’ voedsel krijgt, kan het ziek worden. Medicijnen kunnen de spijsvertering verder verslechteren en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Daarom richt ik me bij kleine kinderen altijd op de spijsverteringsenergie.
Kleindochter
Een mooi voorbeeld uit de praktijk is mijn kleindochter. Toen ze een paar maanden oud was, kreeg ze last van eczeem. Ik heb haar behandeld door middel van acupunctuur, maar vroeg mijn zoon en schoondochter ook naar haar voeding. Ze vertelden dat ze haar zelfgemaakte fruithapjes gaven, die ze zelf pureerden en invroren. Kort nadat ze begonnen met vaste voeding, kreeg hun dochter eczeem en koude, blauwe handjes. De opgewarmde stukjes fruit bleken soms toch nog wat te koud, en een belasting voor haar spijsvertering. Door te stoppen met ingevroren fruithapjes en te beginnen met Chinese kruiden werden haar handjes al snel weer warmer en verbeterde haar spijsvertering direct. Haar klachten zijn nog niet helemaal verdwenen, maar wel sterk verbeterd. Het zijn echt de kleine veranderingen die het verschil kunnen maken voor een kleintje.’
Chinese kruiden
Zoals genoemd, behandelt Francis kinderen ook met behulp van Chinese kruiden, speciaal gedoseerd voor kleine kinderen. ‘Soms verwerk ik de kruiden als druppels in een vloeistof. Ze krijgen één druppel per kilogram lichaamsgewicht. Meer is simpelweg niet nodig. Dit staat ook bekend als hydrofielconcentraat. Kinderen nemen dit gemakkelijk op. En als ze dit niet goed verdragen, bijvoorbeeld door braken en andere spijsverteringsproblemen, kunnen de kruiden ook verwerkt worden in een crème.’
Kinderen reageren heel sterk op acupunctuur
Toestemming
‘Ik voer alleen behandelingen uit als ik toestemming krijg van het kind, ongeacht de leeftijd. Dit kan verbaal zijn, maar ook non-verbaal. Onlangs behandelde ik bijvoorbeeld een jongetje van net één jaar oud. Tijdens de eerste behandeling was er niets aan de hand en legde hij gedwee zijn voetje in mijn hand. Maar tijdens de tweede sessie trok hij steeds zijn voetjes weg. Hij gaf geen toestemming. Zodra ik dat merk, stop ik direct en zoek ik naar een alternatief.
Magneetjes
Bij dat kindje heb ik de rest van de behandeling uitgevoerd met magneetjes. Dit kan ook bij volwassenen, maar kinderen reageren er veel sterker op. Het magneetveld geeft een signaal af aan het lichaam wanneer je het op acupunctuurpunten plaatst, en dat is zeer effectief gebleken. Inmiddels slaapt hij bijna de hele nacht door en wordt hij alleen nog wakker om 5.00 uur voor een speentje of voeding. Een enorme opluchting, zowel voor hem als voor zijn ouders.’
Welzijn
‘Er komt geen stress of pijn bij kijken’, besluit Francis. ‘En de behandeling duurt ook niet lang. Ik prik bij kinderen altijd maar op drie of vier punten en naaldjes blijven altijd maar een paar seconden in het lichaam zitten, dus ik ben snel klaar. Afhankelijk van de leeftijd speel ik tussendoor een beetje met het kind, en hij mag ook gewoon lekker bij mama of papa op schoot. In alle gevallen staat het welzijn van het kind voorop, zodat de behandeling een zo fijn mogelijke ervaring is.’
Wist je dat?
Veel kinderen krijgen koemelk, maar ik adviseer vaak om over te gaan op geitenmelk. Wist je dat geitenmelk van nature lichter verteerbaar is? Dit kan helpen bij het verminderen van maag- en darmproblemen. Bovendien bevat geitenmelk een rijkere samenstelling van essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en vitamines, die bijdragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.