littekens

Littekens door zelfbeschadiging: wat is eraan te doen?

Littekens op je huid en in je ziel. Iedereen heeft ze. Littekens kunnen onschuldig zijn of lijken. Echter, je kunt ook littekens hebben als gevolg van zelfbeschadiging (automutilatie). In dat geval vallen de littekens meestal een stuk meer op omdat ze vaak op één plek zitten, een bepaald patroon hebben en dat het er meestal veel zijn. Ze zien er ook anders uit. Wanneer je op straat loopt met blote armen kunnen mensen er naar kijken. Kinderen kunnen er met hun vingertje naar wijzen. Op deze manier word jij telkens geconfronteerd met die moeilijke tijd uit je verleden, of misschien wel heden…

Littekens: de langetermijngevolgen

Hoewel de onderliggende redenen voor zelfbeschadiging uiteenlopen van jeugdtrauma’s, persoonlijkheidsstoornissen tot depressies, draait het vooral om een onvermogen om met stress en verdriet om te gaan. Mensen die zichzelf verwonden zijn op dat moment niet bezig met de langetermijngevolgen ervan. Vaak wordt eenzelfde plek meerdere malen beschadigd. Dit maakt de littekens uiteindelijk opvallend. De littekens die na deze heftige periode je huid blijven ontsieren probeer je angstvallig geheim te houden. Het verborgen houden kan ook te maken hebben met het stigma dat aan zelfbeschadiging kleeft.

Je diepste geheim

Wanneer andere mensen jouw littekens zien, kunnen hier ook emoties als schaamte bij komen kijken. Heb jij veel moeite met deze littekens? Transpireer jij liever in de zomer dan dat je je armen aan iemand laat zien? Voelt het alsof je diepste geheim met koeienletters op je voorhoofd geschreven staat? Of in vele gevallen letterlijk: op je armen of benen? Ondanks dat de moeilijke tijd helaas niet terug te draaien is, is er wel iets te doen aan je littekens. Deze hoeven niet voor altijd te zijn.

Ontstaan littekens

Hoe ontstaan deze littekens eigenlijk? Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging. De diepte en grootte van een wond zijn bepalend voor hoe het litteken zich zal vormen. Afwijkende littekens ontstaan wanneer de wondgenezing wordt verstoord. Een verstoring van dit proces, bijvoorbeeld door overbelasting van de wond, kan een negatieve invloed hebben op het genezingsproces. Dan ontstaan er littekens die anders van structuur zijn dan de huid eromheen. Meestal gaat het bij littekens door zelfbeschadiging om krassen, letters, diepe schaafwonden of afdrukken van sigaretten.

Het is mogelijk om je littekens te behandelen met dermatografie

Van je littekens af

Het is mogelijk om je littekens te behandelen met dermatografie, ook wel ‘medische pigmentatie’ genoemd. De littekens volledig onzichtbaar maken lukt niet altijd, ze minder opvallend maken wél. Door middel van medische pigmentatie kun je littekens op je huid grotendeels camoufleren. Doordat er pigmenten in de huid worden ingebracht, wordt het oorspronkelijke kleurverschil minder zichtbaar. Het doel is om de natuurlijke kleur van de huid terug te krijgen. Medische pigmentatie is iets anders dan permanente make-up (PMU), al lijkt het veel op elkaar. De pigmenten hebben in dit geval een camouflerende functie, en daarom wordt er ook een andere techniek bij gebruikt dan bij PMU. Het doel is de huid er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Goed om te weten

Medische pigmentatie heeft meer om het lijf dan een half uurtje in een behandelstoel liggen. Een behandeltraject ziet er ruwweg als volgt uit:

  • De eerste stap is altijd een intakegesprek, aan de hand waarvan zo nodig een behandelplan wordt gemaakt
  • Een aantal behandelingen met pigmentatie. De kleur in de huid wordt in meerdere sessies opgebouwd
  • Tussen de sessies zit zes weken genezingstijd
  • Net als bij permanente make-up vervagen de pigmenten na verloop van tijd. Daarom is er na een paar jaar een opfrisbehandeling nodig.

Wanneer kun je nog meer voor medische pigmentatie kiezen?

De techniek wordt onder andere ook toegepast bij:

  • Haarverlies door ziekte (het suggereren van wimpers en wenkbrauwen en het camoufleren van kale plekken op het hoofd)
  • Na een hechting of bij een diepe schaafwond, waarbij het pigment verstoord is
  • Bij brandwonden
  • Bij littekens of aangeboren afwijkingen zoals een wijnvlek
  • Bij het opnieuw aanbrengen van de tepelhof na een borstreconstructie

Overwin je schroom en laat littekens niet je leven beheersen. Meer mensen zijn je voorgegaan. Klik hier voor contact en informatie over de mogelijke behandelmethoden.

Datum: 22 juli 2019