Borstkanker

Borstkanker: het mentale aspect heeft aandacht nodig

Per jaar krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte. Maar iets waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed, zijn de fysieke en psychische problemen die als gevolg van het behandeltraject kunnen ontstaan. Van bijvoorbeeld lymfeoedeem, trekkende littekens en moeheid wordt gedacht dat ze vanzelf overgaan. Maar is dat wel echt zo?

Fysieke en psychische problemen na borstkanker

Aan fysieke en psychische problemen als gevolg van het behandeltraject wordt heden ten dage te weinig aandacht besteed. Hoewel er vaak wordt gezegd dat deze vanzelf wel overgaan en het lichaam deze zelf oplost, is niets minder waar! Als jij zelf ervaring hebt met borstkanker en het behandeltraject, dan weet je waarschijnlijk dat je last kunt krijgen van veelvoorkomende klachten als:

  • zware ledematen
  • lymfeoedeem
  • zware pijnlijke borst
  • een doof, slapend gevoel onder de oksel
  • pijnlijke oksel
  • trekkend litteken
  • tintelende arm
  • huidproblemen
  • huidveranderingen
  • nagelproblemen door chemotherapie
  • gewrichts- en gewichtsproblemen door medicatie
  • moeheid

Behandelingen

Wist je dat veel van deze problemen te behandelen zijn door de huidtherapeut? Omdat je voor een verscheidenheid aan behandelen terecht bij deze behandelaar, volgt hier een overzicht:

  • wondbehandeling
  • oedeemmetingen met de ‘Moisture Meter’
  • adviezen rondom sport en moeheid
  • inzet van siliconenproducten bij littekens
  • dermatografie
  • laserbehandeling bij pigmentplekken
  • meedenken over zelfmanagement
  • verschillende vormen van integrale oedeemtherapie

Zelfmanagement

Onder ‘zelfmanagement’ wordt verstaan wat de patiënt zelf kan doen om het proces van genezing te bevorderen en positief te beïnvloeden. Belangrijk is dat een patiënt voldoende beweegt. Dat kan de sport zijn die vóór de operatie al beoefend werd. Ook de sportschool biedt veel aan. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn ook mogelijkheden. Bewezen is dat veel bewegen een positieve invloed heeft op het niet terugkomen van borstkanker. Ademhalingsoefeningen hebben ook een positieve invloed, en zeker als er sprake is van oedeemvorming.

Integrale oedeemtherapie

Integrale oedeemtherapie bestaat uit compressie (thoraxbandage, armkous), manuele lymfdrainage, lymftaping en endermologie. In de hoofdvestiging van Praktijk Huid- en Oedeemtherapie Clara Feenstra staat het meest moderne endermologieapparaat dat inzetbaar is bij oedeem en littekens. De thoraxbandage is een compressiehemd, speciaal in het centrum ontwikkeld, om steun te geven aan de oedeemborst. Meestal geeft deze thoraxbandage pijnverlichting en reductie van het oedeem. Met endermologie wordt het huidoppervlak mechanisch gestimuleerd om de natuurlijke fysiologische processen opnieuw te activeren.

Er is ook een samenwerking met het Hyperbaar Geneeskundig Centrum in Rijswijk

Hyperbare zuurstoftherapie

Voor alle genoemde behandelingen ben je welkom bij de praktijk. Er is ook een samenwerking met het Hyperbaar Geneeskundig Centrum in Rijswijk, waar ook een huidcentrum aanwezig is en waar je terecht kun voor hyperbare zuurstoftherapie. Die kan helpen wanneer er problemen zijn met de bloeddoorstroming of als er een zuurstoftekort is, waardoor een bepaalde chronische aandoening niet geneest. Dit kan het geval zijn bij radiotherapie, die vaak ingezet wordt bij de behandeling van borstkanker. Door hyperbare zuurstoftherapie krijg je 12 keer zoveel zuurstof door het lichaam als normaal. Allerlei genezingsprocessen starten hierdoor weer op of verlopen beter.

Het mentale stukje

Verder ontstaat er als gevolg van het traject ook vaak een negatief zelfbeeld, of verlies van het vertrouwen in je eigen lichaam. Zo kun je geplaagd worden door boosheid, angst, depressie, concentratieproblemen en een algeheel lusteloos en futloos gevoel. Het mentale aspect van borstkanker heeft ook aandacht nodig. Daarom is er tijdens de behandelingen van de huidtherapeut genoeg ruimte voor een gesprek en het krijgen van een advies. Omdat oedeem in de arm of borst helaas een chronische aandoening is, en je als patiënt vaak lang onder behandeling bent, schept dat ruimte voor een intensieve begeleiding waarbij ook het mentale stuk wordt meegenomen.

Wat te doen met moeheid?

Eén van de meest vervelende bijwerkingen is moeheid. Het is dan belangrijk om lichamelijke oorzaken uit te sluiten, de moeheid te accepteren en ondanks deze moeheid toch actief te blijven. Het is handig om een dagboek bij te houden. Soms zijn er dingen waar je sneller moe van wordt. Als je deze vermoeiende activiteiten bijhoudt, kun je hier in het vervolg rekening mee houden.

Inloophuizen

Het is ook belangrijk om aardiger voor jezelf te zijn, en ‘nee’ te durven zeggen. Praten met lotgenoten kan ook helpen om te leren omgaan met stressfactoren. Hiervoor bestaan er ook verschillende inloophuizen. Op deze laagdrempelige, veilige plek kom je niet alleen in contact met anderen, maar kun je vaak ook leuke activiteiten doen. Zo is yoga een activiteit die vaak aangeboden wordt. Daarnaast zijn er regelmatig voorlichtingsavonden, waarmee je steeds meer inzicht krijgt in het leven ná borstkanker!

Datum: 13 november 2018