knie

Het jaar waarin jij je knie-en heupklachten aanpakt

Veel mensen denken bij het woord ‘artrose’ aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist! Artrose is een reumatische ziekte die iedereen kan krijgen. Ook kan artrose ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Ook al wekt een woord als ‘slijtage’ de indruk dat er niets aan te doen is: dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er zijn wel manieren om jou te helpen. Zo kun je weer beter bewegen met minder pijn. De orthopedische kliniek Annatommie mc biedt diverse behandelmogelijkheden op het gebied van artrose.

Knieprothese

Met een knieprothese is het mogelijk om met minder pijn weer te bewegen. Zo’n kunstknie kan doorgaans meer dan 15 jaar lang blijven functioneren. Het implanteren van een knieprothese betekent dat de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en, indien nodig, de achterkant van de knieschijf worden vervangen door een prothese. Knieprotheses zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de knie zo dicht mogelijk te benaderen.

Kniedistractie

Bij de kniedistractie wordt door middel van een frame de artroseknie gedurende zes tot zeven weken uit elkaar getrokken met als doel om de artroseklachten langdurig te verminderen. De kniedistractie is met name geschikt voor jonge patiënten (onder 65 jaar) met vergevorderde knieartrose waarbij het plaatsen van een totale knieprothese nog uitgesteld kan worden. Een kniedistractie bestaat uit twee operaties: een eerste operatie waarin het distractieframe wordt aangebracht en een tweede waarin het geplaatste distractieframe weer wordt weggehaald.

Lang hier mee rondlopen is niet fijn

Heupprothese

Een heupprothese, oftewel een kunstheup, kan ervoor zorgen dat je jarenlang goed functioneert met minder of geen pijn. De prothese wordt met behulp van een operatie geplaatst. Het hele heupgewricht wordt hierbij vervangen door een kop en een kom die in elkaar passen. De operatie vindt onder verdoving plaats.

Voorste benadering bij het plaatsen van heupprotheses

Een nieuwe operatietechniek bij het plaatsen van een heupprothese is de ASI-methode, ook wel de ‘voorste benadering’ genoemd. Hierbij wordt geopereerd langs de spieren, zodat die niet losgemaakt hoeven te worden, zoals dat gebeurt bij andere technieken. De voordelen zijn minder pijn, minder spierschade, minder kans op het uit de kom gaan van de heup en een veel sneller herstel. Dankzij de voorste benadering is de operatie minder belastend in vergelijking met andere technieken.

Voorlichtingsavonden

Iedere maand houdt Annatommie mc op de vestigingen een informatieavond over artrose. Tijdens deze avonden vertellen de orthopedisch chirurgen over de oorzaak van (artrose)klachten, hoe je voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn met zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Hiernaast wordt ook meer verteld over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken (voorste benadering en kniedistractie). Deelname is kosteloos. De data en de onderwerpen staan op www.annatommiemc.nl/evenementen. Aanmelden kan via de website of 088-0220600.

Diagnose stellen

Sportblessure, artrose of andere bewegingsklacht aan de knie, heup, voet of schouder? Van wachten word je niet beter. Laat een diagnose stellen door één van de orthopedisch chirurgen. Indien nodig kunnen ze je snel opereren. Met een verwijzing van de huisarts wordt je behandeling gewoon vergoed door jouw verzekeraar.

  • Korte wachttijden
  • Kwaliteit voorop
  • Korte lijnen
  • Alles onder één dak
  • Persoonlijk behandeld
  • 100% verzekerd
Datum: 22 januari 2019