Het jaar waarin jij je knie-en heupklachten aanpakt
Veel mensen denken bij het woord ‘artrose’ aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist! Artrose is een reumatische ziekte die iedereen kan krijgen. Ook kan artrose ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Ook al wekt een woord als ‘slijtage’ de indruk dat er niets aan te doen is: dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er zijn wel manieren om jou te helpen. Zo kun je weer beter bewegen met minder pijn. De orthopedische kliniek Annatommie mc biedt diverse behandelmogelijkheden op het gebied van artrose.
Knieprothese
Met een knieprothese is het mogelijk om met minder pijn weer te bewegen. Zo’n kunstknie kan doorgaans meer dan 15 jaar lang blijven functioneren. Het implanteren van een knieprothese betekent dat de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en, indien nodig, de achterkant van de knieschijf worden vervangen door een prothese. Knieprotheses zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de knie zo dicht mogelijk te benaderen.
Kniedistractie
Bij de kniedistractie wordt door middel van een frame de artroseknie gedurende zes tot zeven weken uit elkaar getrokken met als doel om de artroseklachten langdurig te verminderen. De kniedistractie is met name geschikt voor jonge patiënten (onder 65 jaar) met vergevorderde knieartrose waarbij het plaatsen van een totale knieprothese nog uitgesteld kan worden. Een kniedistractie bestaat uit twee operaties: een eerste operatie waarin het distractieframe wordt aangebracht en een tweede waarin het geplaatste distractieframe weer wordt weggehaald.
Lang hier mee rondlopen is niet fijn
Heupprothese
Een heupprothese, oftewel een kunstheup, kan ervoor zorgen dat je jarenlang goed functioneert met minder of geen pijn. De prothese wordt met behulp van een operatie geplaatst. Het hele heupgewricht wordt hierbij vervangen door een kop en een kom die in elkaar passen. De operatie vindt onder verdoving plaats.
Voorste benadering bij het plaatsen van heupprotheses
Een nieuwe operatietechniek bij het plaatsen van een heupprothese is de ASI-methode, ook wel de ‘voorste benadering’ genoemd. Hierbij wordt geopereerd langs de spieren, zodat die niet losgemaakt hoeven te worden, zoals dat gebeurt bij andere technieken. De voordelen zijn minder pijn, minder spierschade, minder kans op het uit de kom gaan van de heup en een veel sneller herstel. Dankzij de voorste benadering is de operatie minder belastend in vergelijking met andere technieken.
Voorlichtingsavonden
Iedere maand houdt Annatommie mc op de vestigingen een informatieavond over artrose. Tijdens deze avonden vertellen de orthopedisch chirurgen over de oorzaak van (artrose)klachten, hoe je voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn met zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Hiernaast wordt ook meer verteld over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken (voorste benadering en kniedistractie). Deelname is kosteloos. De data en de onderwerpen staan op www.annatommiemc.nl/evenementen. Aanmelden kan via de website of 088-0220600.
Diagnose stellen
Sportblessure, artrose of andere bewegingsklacht aan de knie, heup, voet of schouder? Van wachten word je niet beter. Laat een diagnose stellen door één van de orthopedisch chirurgen. Indien nodig kunnen ze je snel opereren. Met een verwijzing van de huisarts wordt je behandeling gewoon vergoed door jouw verzekeraar.
- Korte wachttijden
- Kwaliteit voorop
- Korte lijnen
- Alles onder één dak
- Persoonlijk behandeld
- 100% verzekerd
-
Het beeld wat wij nog steeds hebben is dat hoge hakken vrouwelijk en sexy zijn en staan geweldig onder bijna elke jurk, jeans of rok. Maar wat weinig vrouwen weten, is dat het lopen op hakken ook grote nadelen voor ons lichaam heeft. Door het lopen op hakken ga je eigenlijk op de tenen lopen, waardoor je gedwongen wordt met een holle rug te gaan lopen.
-
Wanneer je kanker hebt gehad, overheerst natuurlijk in eerste instantie vooral de opluchting en blijdschap dat je alles achter de rug hebt en weer beter bent. Toch kunnen er nog (blijvende) restverschijnselen zijn, waar je behoorlijk last van ondervindt.
-
Je bent aan het sporten hebt net het eerste sprintje achter de rug. Plots voel je het weer, die pijnsteek bij de knie. En dat net terwijl het de vorige keer zo goed ging. Het leek echt over te zijn, maar niets is minder waar.
-
Au! Wéér die pijn in je knie. Je hebt er een tijd lang eigenwijs mee rond gelopen, maar je merkt nu écht dat je steeds gehinderd wordt door pijn in je knie.
-
Stefan van 14 kwam met zijn moeder naar de praktijk vanwege knieklachten. Stefan zit op hockey en voetbalt vrijwel iedere dag buiten met zijn vrienden.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.