Blessurevrij bewegen
Jij bent sportief bezig: elke week ben je één of meerdere keren op de tennisbaan, de sportschool of de atletiekbaan te vinden. Die grotere hoeveelheid endorfine en energie die je van het sporten krijgt, zijn mooi meegenomen. Maar niets frustrerender zijn de klachten en blessures die je tijdens het sporten kunt oplopen… Ontdek hier wat je tegen (sport)blessures kunt doen!
(Sport)blessures
In zijn praktijk voor podotherapie ziet Ruud Scheur veel mensen die te maken heeft met sportblessures. Hij vertelt: ‘Tijdens het sporten krijgen de voeten veel voor hun kiezen. Denk bijvoorbeeld aan plotselinge springbewegingen, onregelmatige ondergronden en langdurige belasting. En zeker wanneer je dan ook niet goed passende sokken of schoenen draagt tijdens je sportieve inspanningen, liggen er vervelende klachten en blessures op de loer.’
Zorgeloos blijven sporten
Ruud vervolgt: ‘Om ervoor te zorgen dat je lekker kunt blijven trainen, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de preventie van blessures. Hiervoor geef ik je graag tips en adviezen. Denk aan zaken als goed schoeisel, maar ook aan advies omtrent een goede warming-up en het nemen van rust. Is het kwaad al geschied, en heb je al klachten? Heb jij bijvoorbeeld met regelmaat pijn aan je voeten, of last van je knieën, heup of rug tijdens of na het sporten? Dan zou het kunnen zijn dat je een blessure hebt opgelopen.’
Hulpmiddelen
‘Het is óók goed mogelijk dat er sprake is van iets anders, bijvoorbeeld een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon. Om in kaart te brengen wat er precies aan de hand is, zal ik de klachten uitgebreid onderzoeken. Dit doe ik aan de hand van een reeks vragen. Ook kijk ik naar je looppatroon en beoordeel ik je voeten, en als dat nodig is bijvoorbeeld ook de knie, heup of rug. Daarnaast zal ik ook je sportschoenen bekijken. Qua behandeling zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een paar podotherapeutische sportzolen, die jouw manier van bewegen en staan kunnen corrigeren. Maar je kunt ook denken aan een siliconen teen- of voetstukje om de stand van de teen te beïnvloeden of om je teen te beschermen. Samen zorgen we ervoor dat jouw voeten en de rest van je lijf weer in topconditie worden gebracht, zodat je je prestaties naar een hoger niveau kunt tillen.’
‘Samen zorgen we ervoor dat jouw voeten weer in topconditie worden gebracht’
(Weer) vrij bewegen
Ruud: ‘Een voet beweegt nooit alleen, maar is onderdeel van de zogenaamde ‘beweegketen’. Een blokkade of verstoring in de beweegketen, kan elders problemen geven. Als erkend paramedicus onderzoek ik de gehele beweegketen, en leg ik de oorzaak van het probleem bloot. Goed om te weten: je hebt geen verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig om een afspraak te maken.’
Wist je dat…
…voetbal één van de meest blessuregevoelige sporten is? In 2017 werd 29% van de blessures opgelopen in deze sporttak, gevolgd door hardlopen, tennis, volleybal en hockey. In de meeste gevallen ging het om knieblessures.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten.
-
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal.
-
Misschien doe jij het ook wel eens: even een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken. Sporten is voor veel mensen een ontspanningsmoment.
-
Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo’s af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar?
-
Je wilt lekker trainen, goed in je vel zitten en optimaal presteren. Maar als je last hebt van blessures, kan dat vervelend zijn.
-
Na de vakantie wilde jij het sporten weer fanatiek oppakken. Deze zomer heb jij het namelijk wat laten versloffen en dat is echt te merken. Je voelt je minder fit en je kleding zit ook wat strakker dan anders.
-
Nu de temperaturen buiten weer langzaam oplopen, wordt lekker sporten in de buitenlucht ook weer steeds aantrekkelijker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je rond deze tijd van het jaar steeds meer mensen buiten ziet hardlopen.
-
Het mooie weer komt er binnenkort weer aan en dus gaan veel mensen weer aan de slag met hun conditie. Een gemakkelijke en goedkope manier om dit te doen is hardlopen. Helaas zijn er een aantal hardloopprobleempjes die zich kunnen voordoen.