Een schoon kindergebit: gewoon gaaf!
Een gebit met gezond tandvlees en gezonde tanden zónder gaatjes. Dat is toch wat je wilt voor je kind? Als ouder kun je hier zelf een grote rol bij spelen, met de hulp van de tandarts én de mondhygiënist. Hiermee zorg je voor een goede start wat betreft de mondgezondheid van je kind. En daar heeft hij zijn hele leven profijt van!
Mondhygiënist
De meeste ouders gaan twee keer per jaar met hun kinderen naar de tandarts. Maar waarom zou je niet ook naar de mondhygiënist gaan? De mondhygiënist is gespecialiseerd in preventie, geeft tips voor het gezond houden van de kindermond en poetsinstructies, én adviseert bij een bewuste keuze wat betreft voeding en dranken. Plus: zwakke plekken in de tanden worden zo op tijd ontdekt. Hoe eerder je begint met preventieve controle, hoe beter. Want slechte gewoontes neem je mee, ook als je van tanden wisselt!
Samen aan de slag!
Voor mondzorg die bij je kind past, zit je bij Te Gekke Bekkies goed. Mondhygiënist Marieke vertelt: ‘We ontvangen jou en je kind in een fijne, schone en speels ingerichte ruimte. Samen gaan we aan de slag om het gebit mooi en sterk te houden. Dit doen we onder andere door Johnny Jokers ‘Tandenmeter’ in te vullen. Je kind zal een aantal vragen beantwoorden over zijn poets- en eet- en drinkgewoonten. Ik zal vervolgens invullen hoe sterk en schoon zijn tanden zijn.’
Gaatjes voorkomen
‘Na het invullen van Tandenmeter ontstaat er een beeld over wat er al goed gaat met betrekking tot de mondverzorging, en welke dingen er nét iets beter kunnen. Wist je dat het concept van Johnny’s Eetmeter overigens niet zomaar iets is?. Hier ligt een wetenschappelijk onderzochte methode aan ten grondslag, de Non-Operative Caries Treatment and Prevention, die in Nederland ‘Gewoon Gaaf’ heet. Simpel uitgelegd worden er met deze methode gaatjes behandeld én voorkomen, zonder dat er geboord wordt. Kinderen die op deze manier worden behandeld hebben, hebben gemiddeld 70% minder gaatjes. En is er toch iets aan de hand? Dan wordt er gewoon een afspraak gemaakt bij de kindertandarts.’
‘Samen gaan we aan de slag om het gebit mooi en sterk te houden’
Tips & tricks!
Zó zorg je voor een gezond kindergebit!
- Poetsen! Al vanaf het doorbreken van het eerste tandje 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta! Vanaf het tweede levensjaar kunnen de tanden twee keer per dag worden gepoetst. Is je kind 5 jaar of ouder, dan kun je overgaan op gewone tandpasta.
- Napoetsen! Poetsen is heel lastig. Kinderen zijn motorisch pas in staat om goed te poetsen vanaf hun 10e jaar. Poets als ouder dus in ieder geval tot die tijd voor of na.
- Geen frisdrank. Geef kleine kinderen geen flesjes met zoete drankjes als frisdrank en vruchtensap. Het glazuur is hier te kwetsbaar voor.
- Niet meer dan 7 eetmomenten per dag. Je speeksel heeft minimaal 1,5 uur nodig na een eet- of drinkmoment om je glazuur te herstellen. Probeer eet- en drinkmomenten daarom altijd te combineren.
- Stop op tijd met de fles! Geef je kind geen fles meer mee naar bed zodra de tandjes doorkomen, tenzij hier water in zit. Water mag altijd. Suikers in melk of limonade kunnen zuigflescariës veroorzaken!
Mondzorgpraktijk Te Gekke Bekkies
Mondhygiënist Marieke vertelt: ‘Samen met mijn collega’s Caterina en Gonny sta ik voor jou en je kind klaar op mondproblemen te behandelen en te voorkomen. Wij werken onder andere met de ‘Gewoon Gaaf’-methode. Dit is een methode van het Ivoren Kruis die ervoor zorgt dat jij geen gaatjes krijgt. Jij en je kind leren met welke poetsmethode en met welk eet- en drinkpatroon het gebit gewoon gaaf wordt én blijft. Daarnaast kun je als volwassene ook bij ons terecht voor advies en gebitsreiniging.’
-
De vorm van je mond én de stand van je tanden en kiezen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de functie van spieren in en om je mond. Wanneer je duimzuigt, nagelbijt, door je mond ademt of slist, kan het evenwicht van de spieren onderling verstoord worden.
-
Je favoriete outfit, een nieuwe coupe of mooie gemanicuurde nagels: ze kunnen allemaal een positief effect hebben op je zelfvertrouwen. Toch begint contact met anderen vaak met een glimlach of een praatje. Een mooi gebit is daarom net zo belangrijk.
-
Je gebit is ontzettend belangrijk: je moet er je hele leven mee eten, drinken, praten en lachen. Natuurlijk wil jij ervoor zorgen dat jouw kind dit zijn hele leven ook zorgeloos kan doen!
-
Een stralende lach is een sieraad voor je gezicht. Helaas heeft niet iedereen parelwitte en netjes recht naast elkaar staande tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland bang is voor de tandarts? Bij kinderen ligt dit percentage wat lager, maar toch is nog 15% van de kinderen bang om naar de tandarts te gaan. 6% hiervan is echt extreem angstig.
-
Geen gaatjes en gezond tandvlees. Dat is toch wat je graag wilt voor je kind?
-
Een afspraakje, een belangrijk sollicitatiegesprek of op de foto gaan: als je een stralend en gezond gebit hebt, dan stap je met zelfvertrouwen op álles in je leven af. Voor het krijgen én het behouden van dat stralende gebit is het belangrijk om goed te zorgen voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees.
-
Trouw bezoek jij je tandarts één of twee keer per jaar voor een controle. Het advies ‘twee minuten poetsen’ is jou met de paplepel ingegoten, en dit doe jij dan ook braaf. En als je eraan denkt, dan flos je ook nog even of haal je een tandenstoker tussen je tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland het eng vindt om naar de tandarts te gaan? Sommigen zijn zó bang voor de tandarts dat ze niets aan hun gebitsproblemen durven te laten doen. Ontzettend zonde, én bovendien bijzonder slecht voor het gebit én je algehele gezondheid.
-
Als je met iemand praat, is het gebit één van de eerste dingen waar je naar kijkt. Een mooie, rechte rij tanden is een sieraad voor het gezicht.