Neem afscheid van pigmentvlekken en ongewenste haargroei
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip? Daar word je niet blij van. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf.
Blootstelling aan zonlicht
Je gezicht en je handen worden, veel meer dan de rest van je lichaam, veel blootgesteld aan invloeden van de zon. Geen wonder dat je daar de eerste pigmentvlekken ziet verschijnen, want die worden vaak veroorzaakt door regelmatig en onvoldoende beschermde blootstelling aan zonlicht. Je pigmentcellen raken daardoor op den duur ontregeld en gaan extra pigment vormen met als gevolg een pigmentvlek. Dergelijke vlekken kunnen ook ontstaan door hormonale veranderingen. Het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker’ is daar een goed voorbeeld van, maar ook het gebruik van de anticonceptiepil kan de ‘boosdoener’ zijn. Een andere oorzaak kan liggen in het feit dat je huid beschadigd is geweest. Behalve op je handen en gezicht kunnen de ophopingen van pigmentcellen ook voorkomen op de rest van je lichaam.
Laserbehandelingen
Gelukkig voor jou is er een goede manier om hiervan af te komen. ‘Met de Alexandrite laser kan ik die storende plekjes en vlekjes heel goed behandelen’, vertelt Michelle van het Nederlandse Centrum Huidtherapie (NCHT) enthousiast. ‘Het teveel aan pigment absorbeert het laserlicht. De warmte die hierbij vrijkomt, schiet het pigment stuk waardoor je lichaam dit gaat opruimen. Afhankelijk van hoe groot je pigmentvlekken zijn en hoe diep ze zitten, zijn er gemiddeld twee tot vier behandelingen nodig voordat het plekje helemaal verdwenen is. Tussen de behandelingen door heeft je huid een aantal weken de tijd nodig om te herstellen. Omdat je je huid een aantal weken voor, maar ook tijdens en na de behandeling niet mag blootstellen aan de zon of onder de zonnebank mag gaan, zijn de herfst en winter ideaal om met deze behandelingen te beginnen. De kracht van de zon is dan immers minder sterk en bovendien heb je door de buitentemperatuur je lichaam dan toch grotendeels bedekt.’
Dit is de perfecte tijd van het jaar om pigmentvlekken of ongewenste haargroei aan te pakken
Definitief ontharen
‘Dat geldt overigens ook voor de laserbehandelingen om van ongewenste haargroei af te komen’, vervolgt Michelle haar verhaal. ‘Ook dan is het verstandig om je huid voor, tijdens en na de behandelingen niet bloot te stellen aan de zon. Daarom is dit dé tijd van het jaar om van die haartjes op je gezicht, oksels, bikinilijn of benen af te komen. Voor definitief ontharen zijn altijd meerdere behandelingen nodig, omdat haren verschillende groeifases kennen: de groeifase, rustfase en de regeneratiefase. Je haartjes kunnen alleen aangepakt worden in de actieve groeifase, omdat ze dan het meeste pigment bevatten. Afhankelijk van hoe snel je haren groeien en hoe snel het behandelde gebied geneest, moeten er steeds vier tot acht weken tussen de behandelingen zitten. Als je nu start met de behandelingen, ben je straks in de zomer van je ongewenste haargroei af en hoef je je nooit meer zorgen te maken over storende haartjes of stoppeltjes.’
-
Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in!
-
Sproetjes, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonschade of gewoon onregelmatige vlekken op de huid: hyperpigmentatie wordt vaak als cosmetisch storend gezien. Ook Laura (49) had last van pigmentvlekken.
-
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken ontstaan op het gezicht, met name op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en slapen.
-
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn.
-
Na een lekkere middag zonnen, hopen veel mensen dat ze een bruin kleurtje krijgen. Meestal trekt dit kleurtje op den duur weer weg, maar wel kun je aan zonnen donkere plekjes overhouden. Hoewel pigmentvlekken een natuurlijke reactie zijn van de huid op zonlicht en ontstekingen, zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meestal vind je ze namelijk op heel zichtbare plekken.
-
Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn.
-
Waar één pigmentvlek vaak nog als schoonheidsvlekje gezien kan worden, kunnen meerdere pigmentvlekken al snel als vervelend worden ervaren. Begrijpelijk, want wanneer deze donkere, ontsierende vlekken goed zichtbaar zijn, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
-
Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen.
-
Nu het volop zomer is, geniet jij optimaal van het heerlijke warme weer en het stralende zonnetje. Heerlijk: die eindeloze middagen op het terras, die slentertochtjes over het strand en de gezellige wandelingen met je kinderen in het park. Eén ding is zeker: de zon zorgt voor een opgewekt humeur. Maar waar je niet altijd bij stilstaat, is dat de zon een minder positieve invloed heeft op jouw huid.
-
…juist, genezen! Wellicht is de term ‘pigmentvlekken’ nieuw voor je. Of je hebt er weleens van gehoord, maar weet niet wat het precies inhoudt. Let dan goed op.