‘Mediation geeft rust in een moeilijke situatie’
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode. Als jullie samen kinderen hebben, wordt de situatie nóg ingewikkelder. Het kan dan moeilijk zijn om tot goede afspraken te komen.
Mediation
Muriël Bosgra is mediator en kindbehartiger. ‘Het doel van mediation is dat partners die gaan scheiden betere afspraken maken voor de toekomst, zodat er geen ‘conflictscheiding’ ontstaat. Door mediation kunnen ze een beter begrip krijgen voor elkaar standpunten, en als ze samen tot afspraken kunnen komen, is de kans groter dat ze er zich ook aan gaan houden. Mediation geeft rust in een moeilijke situatie.’
Gesprek met het kind
Met haar pedagogische achtergrond en haar werk in de jeugdbescherming kan Muriël goed rekening houden met de zorgen en belangen van kinderen. Muriël: ‘Bij scheidingen hebben kinderen vanaf 12 jaar weliswaar het recht om gehoord te worden, maar ik vind dat een kind van élke leeftijd zijn verhaal moet kunnen doen. Daarom spreek ik het kind graag, als de ouders daarmee instemmen. Ik merk dat ouders die op het punt staan om te scheiden hun kind erbuiten houden, om ze er maar niet mee te belasten. Maar een kind voelt dat er iets aan de hand is, en gaat zich van alles afvragen: ‘Waar moet ik gaan wonen?’, ‘Hoe moet dat met mijn verjaardag?’. Het kind kan de last van de scheiding op de eigen schouders dragen, en dat kan leiden tot echte spanningen, ook omdat het kind normaliter loyaal is naar beide ouders.’
‘Door mediation kunnen ze een beter begrip krijgen voor elkaar standpunten’
Ouderschapsplan
‘Het kan dan fijn zijn voor het kind dat het zijn twijfels en zorgen kan bespreken met een neutraal iemand. Ik heb vaak gezien dat zo’n gesprek het kind echt kan helpen om zich beter te voelen. De uitkomsten bespreek ik met de ouders, en deze kunnen verwerkt worden in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is verplicht. Het bevat afspraken over onder andere de zorgverdeling en moet ‘meegroeien’ met de ontwikkeling van het kind. Mijn ervaring is dat, als het lukt om na een scheiding als ouders verder te kunnen, de afspraken in het ouderschapsplan op de langere termijn houdbaar zijn.’
Goedkoper dan een advocaat
Muriël Bosgra van Klein & Groot Mediation is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN en SKM Kwaliteitsregister), en is als kindbehartiger aangesloten bij de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Daarbij staat haar kantoor ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat er een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) kan worden aangevraagd, en je alleen een geringe eigen bijdrage betaalt. Zonder toevoeging betaal je het uurtarief, of je kunt een offerte aanvragen. Hoe dan ook: mediation is altijd goedkoper dan het inschakelen van een advocaat! Een kennismakingsgesprek bij Klein & Groot Mediation is kosteloos.
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.
-
‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand.