Leef! Ondanks je hooggevoeligheid!
Misschien heb je weleens van de term ‘hooggevoeligheid’ gehoord. Toch nog even een uitleg! De term komt uit de psychologie en geeft aan dat iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels uit de omgeving. Spiek je mee?
Gevoelige prikkels
Ben je een ‘high sensitive person’ (‘HSP’), dan zijn je zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven, voelen) gevoeliger voor allerlei prikkels. Je neemt deze sterker waar dan de meeste andere mensen. Een voorbeeld: jij voelt je niet op je gemak in een drukke omgeving zoals een grote stad. Voor jou geen volle restaurants en drukke winkelstraten, maar liever rustige en groene straatjes, parkjes en steegjes.
Hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid heeft voordelen en nadelen. Je bent erg sociaal en leeft met anderen mee. Je bent creatief, een echte doorzetter, nieuwsgierig en je hebt gevoel voor humor. Ook geef je graag advies, zorg en liefde aan anderen. Daarnaast heb je echt oog voor detail en kun je erg genieten van de schoonheid van boeken, films en de natuur.
Je onbegrepen voelen
Maar het kan erg vermoeiend zijn om al die prikkels te moeten verwerken die dagelijks op je afkomen. Omdat jij de wereld op een andere manier ervaart dan anderen en jezelf vaker moet terugtrekken, kun je je soms onbegrepen voelen. En omdat je de kat uit de boom kijkt in nieuwe situaties of bij nieuwe ontmoetingen, denken sommige mensen dat je verlegen of zelfs arrogant bent. En oef: veranderingen (zoals een nieuwe baan of een verhuizing) zijn voor jou héél lastig.
Het kan fijn zijn als iemand met je meedenkt
Gevaren
Die vele prikkels van buitenaf zorgen ervoor dat je sneller moe bent en eerder overbelast en overprikkeld kan raken. In sommige gevallen kan hooggevoeligheid zelfs leiden tot oververmoeidheid, stress, burn-out, somberheid en lichamelijke klachten. Heb je het idee dat jij hooggevoelig bent, maar weet je dit nog niet zeker? Of weet je al dat je hooggevoelig bent, maar blijf je maar tegen dezelfde hindernissen in je leven aanlopen? Het kan dan fijn zijn als iemand met je meedenkt.
Coaching
In de één-op-één coaching of de workshops bij Eveline Vogel leer je meer over jezelf. Ook krijg je tips en handvatten die je direct kunt toepassen in je leven om je minder overprikkeld te voelen. Je zult meer tevreden met jezelf zijn en jezelf waarderen om wie je bent. Zo kun je meer uit je leven halen en ervan genieten!
Hooggevoeligheid
Ben ik hooggevoelig? Doe de check!
- Je hebt in vergelijking met anderen meer oog voor detail
- Je bent gevoelig voor stemmingen en sferen
- Je ervaart je eigen emoties en die van anderen intenser
- Je vindt het lastig om te plannen en een structuur te verkrijgen
- Je bent een echte fijnproever
- Je hebt moeite om je eigen grenzen aan te geven
- Je bent extra gevoelig voor stress en spanning
- Je bent plichtsgetrouw en perfectionistisch
- Je herkent ook vaak deze eigenschappen in (één van) je ouders
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Hooggevoeligheid is geen persoonlijkheidsstoornis, ziekte, aanstellerij of zweverig, en heeft ook niks met paranormale gaven te maken.
-
Wanneer je een middag hebt bijgekletst met je vriendinnen, kom je met een overvol hoofd thuis. Je hebt behoefte aan stilte en rust zodat je alles even kunt laten bezinken. Van shoppen op een drukke zaterdagmiddag wordt jij alles behalve blij. De krioelende mensen in de winkelstraat en lange rijen bij de kassa en paskamers putten je uit.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.