balans

Werken aan de juiste balans in jouw leven

Balans tussen privé en werk is onzin! Alsof werk iets is wat een eigen leven leidt en buiten de rest staat. Buiten familie, vrienden, hobby’s, sport, gezondheid, tijd voor jezelf enzovoort. Alles waar jij je mee bezighoudt, maakt deel uit van je leven, inclusief werk en de rest. Het is een vergissing om het naast elkaar te plaatsen.

Balans

Vijf uitgangspunten om wél de juiste balans in jouw leven te ervaren

1. Kijk naar belangen, extern & intern
De kunst is dat jij de baas blijft over je leven met al die bezigheden. Dat niet één van die aspecten de dienst uitmaakt en je onder druk komt te staan van tegengestelde belangen. Overzicht houden, niet alleen op de omstandigheden, ontwikkelingen, obstakels, strategieën enzovoort, ook over jezelf. Innerlijk is er een ultieme waarnemer die zicht heeft op en weet heeft van je gedachten, gevoelens en handelingen. Toch kun jij jezelf regelmatig tegenwerken door een keuze te maken tegen je gevoel in. In jezelf kun je serieuze conflicten hebben over prioriteiten.
Voorbeeld: je krijgt een last-minute uitnodiging om ergens aanwezig te zijn met belangrijke mensen in jouw zakelijke netwerk. Je denkt ‘Daar moet ik wel bij zijn’ en misschien wil je het diep van binnen niet per se, maar je vindt dat je daar niet kunt wegblijven.
Hoe beter je weet door welke waarden jouw beslissingen gestuurd worden (fundamentele waarden als uitgangspunten voor je leven), hoe zekerder jij je voelt. Wanneer die persoonlijke waarden kloppen onder alle keuzes waar je voor komt te staan, dan voel je balans. En dan kun je congruent met jouw intrinsieke waarden beslissen of je wel of niet ingaat op een last-minute uitnodiging. ‘Balans’ is een gevoel van welbevinden en geen geplande verdeling van tijd over alle aspecten van je leven. Natuurlijk plan je jouw agenda. De vraag hier is: welke belangen bepalen de agenda van jouw leven? Nu zou je kunnen zeggen: ‘Mijn werk is mijn leven’, en als daar geen weerstand op komt vanuit de ‘rest’, prima.

2. Let op weerstand
Weerstand is er op twee manieren: van binnenuit en van buitenaf. De lastigste is die binnenin. Die snap je het minst; daar heb je de minste grip op. Van buitenaf kan ook behoorlijk lastig zijn. Dat anderen iets van je verlangen of willen hebben, zien of horen. Hoe gemakkelijk loop je niet tegen weerstanden in je omgeving aan als de belangen verschillen? Op je werk net zo goed als daarbuiten. Heel frustrerend, en dan moet je toch terug naar je innerlijke tekentafel om met een andere aanpak te komen waarbij de uitkomst positief is. Dat geldt ook voor jezelf. Voorbeeld: je hebt voor de zoveelste keer een bepaalde situatie waar jij je niet helemaal bij op je gemak voelt en het lukt je niet om jezelf op de gewenste manier te profileren. Innerlijk voel je een weerstand die je misschien ook niet goed begrijpt: ‘Waarom heb ik dat steeds?’ Tegen jezelf aanlopen betekent dan dat jijzelf de beperking bent. Een topfunctie brengt gewoon een heel grote verantwoordelijkheid met zich mee en daarin kun je jezelf ongelofelijk tegenkomen. Ook privé. En als je het echt goed wil doen, moet je jezelf niet zo belangrijk maken. Uiteindelijk is iedere functie een rol met de benodigde capaciteiten en kwaliteiten die je al hebt, anders zou je daar niet zitten. Maar die capaciteiten kunnen emotioneel gezien gefrustreerd worden door onzekerheid, met het risico dat je een ‘controlfreak’ wordt en misschien de verkeerde dingen zegt, tegen collega’s, werknemers of thuis tegen je vrouw en kinderen of dat je jouw gezondheid ondermijnt.

3. Bewaak je grenzen
Hoe bewaak je jouw emotioneel mentale grenzen? Door te beseffen dat grenzen doorlaatbaar zijn en dat het niet gaat om een muur op te trekken of alles toe te laten. Die doorlaatbaarheid, gekoppeld aan jouw normen- en waardensysteem, bepaalt wie of wat je wel of niet binnenlaat.
Jaren geleden werd binnen de EU het paspoort gebruikt om binnen de grenzen van een ander land te komen en om anderen binnen te laten. In communicatie is dat paspoort ons waardensysteem. Grenzen in de wisselwerking met je omgeving wordt een diffuus gebied wanneer je niet precies weet welke waarden jij hanteert en ook niet weet welke waarden een ander hanteert voordat de luiken dichtgaan. Eén van die grenzen is dat jouw werk een waarde heeft gekregen die voorbijgaat aan je persoonlijke leven. Dan ga je over je eigen grenzen heen.

4. Overstijg jouw rollen
Kun jij jezelf zien in een groter geheel waarin je verschillende rollen hebt die allemaal bij elkaar opgeteld jouw leven zijn? Dan zie je ook dat je niet bent wat je hebt, wat je doet of wat je kunt. Dat betekent ook dat je niet je rol bent, dat jouw persoonlijkheid niet wordt opgehangen aan je rol. Dat maakt je kwetsbaar en stuurt gemakkelijk verkeerde keuzes aan omdat je het te veel ervaart als jouw identiteit. Dan sta je daar niet boven. Je bent één geworden met je rol. Misschien zelfs zó sterk, dat jouw zakelijke doen en laten meegaat in de rest van je leven.

5. Doe aan zelfreflectie
‘Balans’ heeft dus alles te maken met jezelf te ervaren als overstijgend aan al je rollen en weten wat jouw persoonlijke waarden zijn die alle gebieden van je leven dienen. Afstand nemen van jezelf. Leren luisteren naar jouw innerlijke stem die precies weet wat goed voor je is. Het onderscheid leren maken tussen die innerlijke stem en de ‘ego’-gestuurde gedachten en impulsen die vaak op angst voor verlies gebaseerd zijn. Die innerlijke stem komt van een gebied dat niet bang is om te falen of om nee te zeggen. Het is de stem die weet wel wat juist is en waar. Daar gaat het om en geeft innerlijke rust en balans.

Kun jij jezelf zien in een groter geheel waarin je verschillende rollen hebt die allemaal bij elkaar opgeteld jouw leven zijn?

Retreat

Wil jij actief en onder professionele begeleiding werken aan de juiste balans in jouw leven? Dan is het CEO Retreat zeker wat voor jou! Je verblijft samen met andere directeuren / managers / ondernemers een week op een prachtig landgoed in Sicilië. Gedurende de week krijg je individuele coaching, groepssessies en trainingen. Je komt tot rust door tijd voor ontspanning, meditatie en synchronisatie van de hersenhelften. Een privékok bereidt 3 maal daags verse maaltijden. Ideaal als jouw focus ligt op:

  • het vinden van de juiste balans in jouw leven
  • inzicht willen hebben in bepaald gedrag
  • het scherp krijgen wat jouw fundamentele waarden zijn
  • een vervullende richting in je leven te ervaren

Balans!

Adriana Adriaanse helpt je bij persoonlijke en zakelijke groei. ‘Via mijn retreats of 1-op-1 coaching leer ik je hoe je kunt leven volgens je eigen persoonlijke blueprint’, aldus Adriana. ‘Waar kan ik jou meehelpen? Ik hoor het graag.’

Datum: 15 februari 2019