‘Omgaan met kanker is niet makkelijk’
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte. Maar iets waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed, zijn de psychische problemen die als gevolg van het behandeltraject kunnen ontstaan.
Kanker
Slaapoefentherapeut Cesar en Coach Albertine van Nederveen: ‘Met verschillende interventiemethoden als Cesar, ACT, NLP, slaaptherapie en mindfulness gaan we aan de slag. Bij al deze methoden en therapieën die ik hanteer, kijk ik altijd naar het individu. Voor mij bestaat er geen vast model of strategie: ik kijk altijd naar wie ik voor mij heb zitten en wat iemand beheerst. Wat ik bij kankerpatiënten vooral merk, is dat zij in het beginstadium van de ziekte nog vol adrenaline zitten. Zij en hun naasten komen in de vechtmodus: ‘dit gaan we overwinnen!’ Maar als die periode voorbij is, ontstaat er vaak een algeheel lusteloos gevoel. Jij en je omgeving raken eraan gewend dat je ziek bent. Het wordt ‘gewoon’, terwijl je je ondertussen wél ontzettend vervelend voelt! Ook slecht slapen ligt dan op de loer.’
Denken, voelen, dóén
‘Wanneer je zoiets meemaakt, voel je je door stress, angst, pijn vermoeidheid en conditieverlies ontzettend slecht. Maar er zijn wél manieren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, zodat je weer bij je eigen waarden komt. Ik vraag mensen ‘wat zou jij eigenlijk weer willen kunnen de komende tijd?’ Soms vinden ze het heel lastig om dingen te verzinnen, of denken ze dat die te onbenullig zijn. Maar juist die kleine dingen zijn zó belangrijk, omdat ze niet vanzelfsprekend zijn voor iemand die ziek is. Een praktische aanpak is hierin voor mij erg belangrijk. Ik daag je uit om te doen, want wanneer je iets doet, ga je rustiger denken én voelen. Bovendien ben je niet helemáál ziek. Een groot deel van je is nog steeds gezond, en dat deel probeer ik te belichten en sterker te maken, door je dingen te laten doen waar je goed in bent.’
‘‘Zorg’ in de breedste zin van het woord kost veel energie’
Aandacht voor de naasten
‘Minstens zo belangrijk is stilstaan en aandacht geven aan de naasten. Zij moeten alles verwerken en rennen zich rot. Het is van belang dat ze op hun eigen steeltje blijven staan. ‘Zorg’ in de breedste zin van het woord kost veel energie. Als daarbij slecht slapen volgt, wordt het allemaal lastiger om alles goed aan te kunnen. Je plek als naaste is vaak ook lastig te nemen. Bij jezelf blijven en goed voelen is van belang. Mindfulness, coaching en slaapoefentherapie kunnen een uitkomst bieden. Ook jij bent welkom bij mij in de praktijk.’
Weer in eigen kracht
Albertine: ‘Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik op zoveel verschillende manieren iemand weer in zijn kracht kan zetten. Ik vind het zó fijn als iemand zegt: ‘Ik heb de tips of de oefeningen die jij me gaf geprobeerd, en ik ben vergeten dat ik me zo naar voelde. Ik voel me gewoon weer mezelf.’ Dat vind ik het allerleukste, dan krijg ik soms zelfs tranen in mijn ogen of kippenvel! Dan denk ik: wat fijn dat je het zo hebt opgepakt en dat jij je weer jezelf kunt voelen; dat jij je eigen regie weer in handen hebt.’
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.
-
Wie kanker heeft, krijgt in of na het behandeltraject vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Dit nodigt niet uit om intensief te bewegen en misschien durf je het niet eens.