Acnebehandeling vergoeding
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding. Anders is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
Wat is acnetherapie?
Acnetherapie richt zich op het verminderen en voorkomen van acne of jeugdpuistjes. Een huidtherapeut voert dit soort behandelingen meestal uit. Denk daarbij aan huidreiniging, lichttherapie, microneedling en chemische peelings.
Vergoeding zorgverzekering acnetherapie
Zoals eerder gezegd, vergoedt de basisverzekering alleen noodzakelijke zorg, zoals huisartsbezoeken, medicijnen op recept en ziekenhuisbehandelingen. Acnebehandelingen worden meestal niet vergoed, tenzij een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut. Dit gebeurt vooral als er een medische noodzaak is. Let op: elke situatie is anders, dus de vergoeding is niet altijd gegarandeerd.
Acnecrèmes voorgeschreven door huisartsen vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. Geneesmiddelen tegen acne die door een dermatoloog zijn voorgeschreven, worden wel vergoed.
Vergoeding acnebehandeling door aanvullende verzekering
Gelukkig bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen een aanvullende verzekering voor een acnetherapie vergoeding. De vergoeding voor acnetherapie verschilt per zorgverzekeraar en polis. Controleer daarom vooraf welke acnebehandelingen jouw aanvullende verzekering vergoedt. Veel aanvullende verzekeringen voor huidtherapie dekken een of meerdere van de volgende behandelingen:
- Reinigende behandelingen;
- Chemische peeling;
- Microneedling;
- Camouflagetherapie;
- Littekentherapie;
- Adviezen voor huidverzorging, inclusief speciale producten.
Let op dat zorgverzekeraars vaak een maximumbedrag hanteren voor vergoedingen per jaar of per behandeling. Gebruik daarom een vergelijkingssite, zoals Geld.nl, om te zien welke zorgverzekering het beste past bij jouw behoeften en wat de kosten zijn.
Eigen bijdrage en eigen risico
Voor acnetherapie betaal je geen wettelijke eigen bijdrage, omdat de kosten uit de aanvullende verzekering worden vergoed. De eigen bijdrage geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Ook het eigen risico is niet van toepassing op acnetherapie, omdat dit alleen geldt voor je basisverzekering.
Toestemming voor acnetherapie
Voor het volgen van acnetherapie heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Je kiest dus zelf een erkende huidtherapeut. Check vooraf bij jouw zorgverzekering of je aanvullende verzekering de gekozen acnebehandeling vergoedt. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Waar vind je vergoeding acnetherapie?
Tot slot is het goed om te weten dat veel verzekeringsmaatschappijen acnetherapie alleen vergoeden als deze wordt uitgevoerd door een erkende huidtherapeut met een BIG-registratie. Sommige verzekeringsinstellingen staan ook behandelingen door een schoonheidsspecialist toe. Voorwaarde is dan vaak wel dat deze in het SKIN-register staat en gespecialiseerd is in acne. Kies een huidtherapeut of schoonheidsspecialist die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, zodat je aanvullende verzekering de kosten (deels) dekt.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.