Zo zeg je tabee tegen acne!
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens. Maar wat zijn de stappen die je moet nemen? In dit blogartikel delen we uitgebreide informatie over acne en de juiste aanpak!
Het ontstaan
Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie en de aanwezigheid van bacteriën. Poriën raken verstopt, wat leidt tot ontstekingen in de vorm van mee-eters, rode pukkels of puistjes. In sommige gevallen kunnen zelfs hevige onderhuidse ontstekingen ontstaan. Verschillende factoren, zoals hormonale klachten, roken en onjuiste huidverzorging, kunnen van invloed zijn op de huid. Het gebruik van te vette huidverzorgingsproducten of juist te uitdrogende middelen kan acne bijvoorbeeld veroorzaken of verergeren.
Verband voeding en acne
Daarnaast bestaat er een verband tussen voeding en acne. De voornaamste boosdoener bij acne is voeding die snel het bloedsuikergehalte doet stijgen. Hieronder vallen melkproducten, aardappels, witbrood, frisdrank, snoepgoed en gebak. Aan de andere kant zijn volkoren producten, fruit, groenten en vis voorbeelden van voeding met langzame suikers, ook wel bekend als een lage glycemische index. De ‘suikerpiek’ in je bloed leidt tot de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert op zijn beurt de productie van androgenen, wat resulteert in een verhoogde talgproductie. Hetzelfde geldt voor melkproducten, die vol zitten met hormoonachtige stoffen en daardoor de talgproductie verhogen, wat de ontstekingen verergert.
Kortom: analyseer je eetgewoonten wanneer je last hebt van acne. Probeer de eerder genoemde schuldigen bijvoorbeeld te vermijden en observeer hoe je huid reageert. Geef je nieuwe voedingspatroon minimaal acht weken de kans om de reactie van je huid grondig te beoordelen.
Stress
Niet alleen voeding, maar ook stress heeft een negatieve invloed op acne. Onder stress heb je mogelijk de neiging om sneller aan je onzuiverheden te pulken, wat de kans op het binnendringen van bacteriën vergroot en zo de acne verergert. Daarnaast verhoogt het stresshormoon ‘cortisol’ de talgproductie, wat opnieuw kan leiden tot meer verstoppingen.
In de schoonheidswereld associëren we het begrip ‘acne’ ook met Face Mapping.
Face Mapping
In de schoonheidswereld associëren we het begrip ‘acne’ ook met Face Mapping. Acne kan zich manifesteren op specifieke zones in je gezicht, wat wijst op een mogelijke verstoring van organen. De volgende zones en bijbehorende organen worden onderscheiden:
- Zone een en drie (voorhoofd en neus): dunne darm, blaas en stress
- Zone twee (gebied tussen de wenkbrauwen): lever
- Zone vier (slaapgebied): nieren
- Zone vijf en negen (onder de ogen en kin): longen, maag, galblaas
- Zone zes en acht (wangen en bovenlip): nieren en galblaas
- Zone zeven (kaken): hart
- Zone elf en dertien (andere delen van het gezicht): Gynaecologische zone, stress
- Zone twaalf (andere delen van het gezicht): maag
- Zone veertien (andere delen van het gezicht): lymfeklieren en stress
Face Mapping biedt een manier om de relatie tussen acne en specifieke organen te begrijpen, wat kan helpen bij het bepalen van de mogelijke oorzaken en gerichte aanpak van huidproblemen.
De nodige tips
Je hebt nu waarschijnlijk meer inzicht gekregen in acne. Als je hiermee worstelt, wil je wellicht ook weten wat je eraan kunt doen. De volgende tips kunnen waardevol zijn:
- Drink minimaal anderhalve liter water per dag.
- Neem extra vitamine D in de vorm van een supplement. Vitamine D activeert het immuunsysteem en remt daardoor een overmatige bacteriële activiteit af.
- Gebruik omega-3 vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben.
- Probeer het kruid Grote Klis, dat een zuiverende en herstellende werking heeft op de talgproductie van de huid.
- Voeg monnikspeper toe aan je routine om je hormoonhuishouding in balans te brengen.
- Gebruik probiotica voor gezonde darmen, aangezien ruim 80% van je immuunsysteem wordt bepaald door de gezondheid van je darmflora, die ook veel invloed heeft op de huid.
Als je behoefte hebt aan meer advies en wilt weten welke specifieke voedingsstoffen, kruiden of huidverzorgingsproducten jouw huid nodig heeft, staan we in de salon van Drogisterij de Rode Pilaren klaar om je verder te helpen. Een mooi voorbeeld zijn onze Creamy Cleanser en Normalizing Cream van DadoSens. Wil je hier meer over weten? Kom gerust langs in onze salon!
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.