De feiten en fabels over acne op een rij
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden. Maar hoe weet je zeker dat alles wat je leest waar is? En is het wel verstandig om die gekochte crème te gebruiken? In dit artikel lees je de feiten en fabels over acne.
Acne is erfelijk
Dit is een feit. Er is geen specifiek “acne-gen” dat wetenschappelijk is aangetoond. Wel blijkt dat als acne in de familie voorkomt, jij er ook mee te maken kunt krijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met de huidstructuur die je hebt geërfd. Als je een vette huid hebt en je talgproductie hoger is dan normaal, heb je meer kans op acne. Acne wordt vaak beïnvloed door meerdere factoren, waaronder hormonen en externe invloeden zoals verkeerde cosmetica en luchtvochtigheid, die leiden tot meer talgproductie en ontstekingen.
Je moet tandpasta smeren op de puistjes
Misschien heeft je oma of moeder dit altijd als wondermiddel voorgesteld voor puistjes. Toch is het beter om tandpasta alleen voor het poetsen van je tanden te gebruiken. Dit is een fabel. Tandpasta kan acne misschien uitdrogen, maar het kan tegelijkertijd je huid beschadigen, waardoor irritatie toeneemt en je klachten verergeren.
Chocola moet in de kast blijven liggen
Dit is een complex feit. Chocolade zelf veroorzaakt geen acne, maar het kan wel bijdragen aan een verhoogde talgproductie. Veel chocoladeproducten bevatten zuivel, en zuivelproducten zijn in verband gebracht met verergering van acne. Bovendien bevat chocolade vaak suiker, wat je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden en ontstekingen kan veroorzaken. Dit kan leiden tot meer puistjes.
Wat is waar en wat is onwaar?
Acne gaat vanzelf een keer over
Dit is deels een fabel. Hoewel acne bij sommige mensen vanzelf verdwijnt na de puberteit, kan het bij anderen aanhouden vanwege hormonale onbalans of een te hoge talgproductie. Acne kan ook gerelateerd zijn aan darmgezondheid, waarbij veranderingen in darmmicroben een rol kunnen spelen. Externe factoren kunnen ook acne veroorzaken. Om acne dan niet de baas te laten worden, moet er wel daadwerkelijk iets gedaan worden. Anders zal de aandoening alleen maar meer macht krijgen over je huid. Wij bekijken de oorzaak en geven advies dat het beste bij jouw situatie past.
Een biopeeling kan helpen
Dit is een feit! Een biopeeling is een behandeling die natuurlijke ingrediënten gebruikt en geen extra ontstekingen veroorzaakt. De krachtige kruiden in de peeling stimuleren het afschilferingsproces van binnenuit, waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Dit zorgt voor een betere ademhaling van de poriën, vermindert verstoppingen en helpt puistjes verminderen. Als je wilt weten of deze behandeling geschikt is voor jou, neem dan gerust contact met ons op. We kijken naar de oorzaak van je acne en geven gepast advies!
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.