acne

De feiten en fabels over acne op een rij

Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden. Maar hoe weet je zeker dat alles wat je leest waar is? En is het wel verstandig om die gekochte crème te gebruiken? In dit artikel lees je de feiten en fabels over acne.

Acne is erfelijk

Dit is een feit. Er is geen specifiek “acne-gen” dat wetenschappelijk is aangetoond. Wel blijkt dat als acne in de familie voorkomt, jij er ook mee te maken kunt krijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met de huidstructuur die je hebt geërfd. Als je een vette huid hebt en je talgproductie hoger is dan normaal, heb je meer kans op acne. Acne wordt vaak beïnvloed door meerdere factoren, waaronder hormonen en externe invloeden zoals verkeerde cosmetica en luchtvochtigheid, die leiden tot meer talgproductie en ontstekingen.

Je moet tandpasta smeren op de puistjes

Misschien heeft je oma of moeder dit altijd als wondermiddel voorgesteld voor puistjes. Toch is het beter om tandpasta alleen voor het poetsen van je tanden te gebruiken. Dit is een fabel. Tandpasta kan acne misschien uitdrogen, maar het kan tegelijkertijd je huid beschadigen, waardoor irritatie toeneemt en je klachten verergeren.

Chocola moet in de kast blijven liggen

Dit is een complex feit. Chocolade zelf veroorzaakt geen acne, maar het kan wel bijdragen aan een verhoogde talgproductie. Veel chocoladeproducten bevatten zuivel, en zuivelproducten zijn in verband gebracht met verergering van acne. Bovendien bevat chocolade vaak suiker, wat je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden en ontstekingen kan veroorzaken. Dit kan leiden tot meer puistjes.

Wat is waar en wat is onwaar?

Acne gaat vanzelf een keer over

Dit is deels een fabel. Hoewel acne bij sommige mensen vanzelf verdwijnt na de puberteit, kan het bij anderen aanhouden vanwege hormonale onbalans of een te hoge talgproductie. Acne kan ook gerelateerd zijn aan darmgezondheid, waarbij veranderingen in darmmicroben een rol kunnen spelen. Externe factoren kunnen ook acne veroorzaken. Om acne dan niet de baas te laten worden, moet er wel daadwerkelijk iets gedaan worden. Anders zal de aandoening alleen maar meer macht krijgen over je huid. Wij bekijken de oorzaak en geven advies dat het beste bij jouw situatie past.

Een biopeeling kan helpen

Dit is een feit! Een biopeeling is een behandeling die natuurlijke ingrediënten gebruikt en geen extra ontstekingen veroorzaakt. De krachtige kruiden in de peeling stimuleren het afschilferingsproces van binnenuit, waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Dit zorgt voor een betere ademhaling van de poriën, vermindert verstoppingen en helpt puistjes verminderen. Als je wilt weten of deze behandeling geschikt is voor jou, neem dan gerust contact met ons op. We kijken naar de oorzaak van je acne en geven gepast advies!

Datum: 09 december 2023