acne

Acne: de oorzaak en het ontstaan van jeugdpuistjes

Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het liefst kom je zo snel mogelijk van die ontsierende pukkels en puistjes af. Maar behandel ze wel op de juiste manier, want anders kun je er nare littekens aan overhouden.

Hardnekkig huidprobleem

Acne is een hardnekkig huidprobleem waar veel mensen in hun leven mee te maken krijgen. Het ontstaat wanneer de talgklieren die bij het haarzakje uitmonden, verstopt raken door overmatige talgafscheiding. Zo’n verstopte talgklier herken je als een zwart puntje op je huid. Dit wordt ook wel een mee-eter genoemd. Het talgkliertje kan op den duur openscheuren, waardoor de talg, maar ook bacteriën en vetzuren, in je huid terechtkomen. Het resultaat is een ontsteking en dat ziet eruit als een rode, verdikte plek op je huid, al dan niet met een geel puskopje: je hebt een pukkel of een puistje.

Jeugdpuistjes op je veertigste?

Veel jongeren in de puberteit krijgen last van acne. Vandaar de naam ‘jeugdpuistjes’. Onder invloed van hormonen gaan de talgklieren in hun gezicht, op de rug, schouders en/of de borst meer talg aanmaken. Toch dekt het woord ‘jeugdpuistjes’ de lading niet, want je kunt het ook opeens nog krijgen als je volwassen bent.

Fabels over acne

Over het ontstaan van acne doen veel fabels de rondte. Het zou komen door:

  • een slechte hygiëne
  • bepaalde voedingsmiddelen zoals chocola of patat met mayonaise
  • vitaminetekort
  • roken
  • stress
  • zweten
  • seks

En het zou ook nog eens besmettelijk zijn. Dat is allemaal niet waar.

Veel jongeren en volwassenen hebben last van acne

Feiten over acne

Toch zijn er beslist wel factoren die het ontstaan van acne kunnen triggeren:

  • als je ouders en grootouders er veel last van hadden, maak jij ook meer kans om het te krijgen
  • schommelingen in je hormoonhuishouding kunnen eveneens voor (meer) acne zorgen. Veel vrouwen hebben er last van vlak voordat ze ongesteld moeten worden of als ze zwanger zijn
  • druk en wrijving is ook een bekende veroorzaker van acne. Denk maar aan de mondkapjes die we een tijdlang moesten dragen en waardoor veel mensen last kregen van acne, of betere gezegd: van mascne, of de puisten op de kin waar dragers van een helm nog weleens mee te maken hebben
  •  zelfs bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken of verergeren.

Maak het zelf niet erger

Wat kun je zelf doen om acne te verminderen? Lichte acne kun je vaak eenvoudig zelf behandelen met lotions en crèmes die je bij de apotheek of drogist kunt kopen. Was je huid het liefst alleen met water en dep het daarna voorzichtig droog zodat je de puistjes niet beschadigt. Laat je niet verleiden tot het uitknijpen van pukkels, want daardoor kunnen ontsierende littekens ontstaan. Het is beter om geen make-up te gebruiken om je huid zo rustig mogelijk te houden. Als je je daar niet fijn bij voelt, gebruik dan het liefst make-up op waterbasis.

Verschillende behandelingen

Acne kan mentaal een behoorlijke impact hebben. Lukt het je niet met de acne succesvol te bestrijden of wordt het alleen maar erger? Neem dan contact op met Huid en Uiterlijk voor één van onze acnebehandelingen. Afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft, kunnen we microdermabrasie, een Medik8 fruitzuur peeling of een Medik8 chemische peeling inzetten. In veel gevallen worden acnebehandelingen vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hiervoor heb je echter wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Thuisgebruik

Natuurlijk stopt de strijd tegen en behandeling van acne niet als je bij ons de deur uit loopt. Daarom voorzie ik je van deskundig advies over je huid en het thuisgebruik van producten van bijvoorbeeld Jean d’Arcel of Medik8. Deze merken zijn biologisch en dierproefvrij. Een genot voor je huid! Samen krijgen we die acne er wel onder!

Datum: 17 februari 2023