acnelittekens

Wat te doen tegen acnelittekens?

Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken. Je wilt er waarschijnlijk alles aan doen om ervan af te komen. Maar als je eenmaal verlost bent van je acne, word je meteen geconfronteerd met het volgende probleem. De huidaandoening kan namelijk nare littekens achterlaten.

De oorzaak

Acne is een bekende huidaandoening die zowel bij mannen als vrouwen met name voorkomt tussen het 12e en 25e levensjaar. In de meeste gevallen begint het in de puberteit, wanneer het lichaam allerlei hormoonveranderingen doormaakt. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren. Als gevolg daarvan kunnen de klieren verstopt of ontstoken raken. Met als resultaat: grote en soms zelfs pijnlijke pukkeltjes op het gezicht, de borst en de rug. Acnelittekens ontstaan vaak wanneer acne te laat of niet goed is behandeld. Heb je op dit moment last van acne? Dan is een bezoekje aan de huidtherapeut aan te raden. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Verschillende soorten

Littekens als gevolg van acne zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige liggen heel diep in de huid, terwijl andere wat hoger aan het huidoppervlak te zien zijn. En weer andere littekens zijn te zien in de vorm van rode vlekjes. Er zijn doorgaans vier soorten acnelittekens:

  • Rolling littekens: grote, ingezonken deukjes van vier tot vijf millimeter diep
  • Icepick littekens: puntvormige putjes van één tot twee millimeter diep
  • Boxcar littekens: ronde of ovale deukjes met een scherp randje
  • Restacne: rode, paarse of donkere vlekjes op de huid

Laat de littekens behandelen met behulp van lasertherapie!

Lasertherapie

Je kunt acne enigszins tegengaan door de huid goed te reinigen en zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven. Toch blijft het een huidaandoening die je niet zo gemakkelijk oplost. Beter nieuws: je kunt de littekens laten behandelen! Met behulp van lasertherapie worden er minuscule gaatjes in de onderhuid gemaakt. Dat stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, wat de huidstructuur egaler maakt. Het resultaat is een gladdere huid met zichtbaar minder putjes.

Nieuwsgierig?

Wist je dat acnetherapie soms (deels) vergoed wordt door de zorgverzekeraar? Bij Medikos kunnen wij zien welke polis jij hebt. Wellicht kom je er dan achter dat je de behandeling niet geheel zelf hoeft te betalen! Heb jij last van littekens door acne, dan kun je bij ons terecht voor de laserbehandeling. Uiteraard bespreken we eerst met je wat je wensen zijn en voorzien we je van een gedegen advies. We doen er alles aan om jou met zelfvertrouwen de salon weer te laten uitlopen. Schroom niet om contact op te nemen!

Datum: 13 december 2022