Acne: de tips en tricks voor een egale huid
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Vervelend, en in sommige gevallen zelfs pijnlijk. Met deze tips en tricks ga je het probleem te lijf!
Oorzaken
Om acne te bestrijden, is het goed om uit te zoeken waar de huidaandoening door wordt veroorzaakt. Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklieren. De talgproductie neemt toe en de talgklieren raken verstopt. Uiteindelijk zetten deze uit en scheuren ze open, met puistjes als resultaat. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die acne kunnen veroorzaken en/of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan de zon, bepaalde huidverzorgingsproducten, cosmetica en geneesmiddelen.
Tips en tricks
Wie het internet afspeurt naar tips om acne te verminderen, stuit op een oerwoud aan informatie. Wat klopt wel en wat klopt niet? We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.
1. Reinigen
Er wordt nog wel eens gedacht dat acne samenhangt met een slechte hygiëne. Dit is een fabel. En toch is het aan te raden om iedere dag goed je gezicht te reinigen. Dat is niet alleen ‘s avonds belangrijk, nadat je huid een hele dag is blootgesteld aan vervuiling: ook in de ochtend is het essentieel om je gezicht schoon te maken. Terwijl je slaapt nestelen zich allemaal bacteriën op je huid, die je poriën verstopppen.
Overigens is je huid niet het enige wat je schoon moet houden wanneer je last hebt van acne. Het is ook belangrijk om alles waar je huid mee in contact komt regelmatig te reinigen. Van make-up kwasten en je telefoon tot handdoeken en je kussensloop.
2. Less is more
Crèmes, serums, maskers, toners en reinigers: er bestaan ontelbaar veel producten. En allemaal beweren ze het beste te zijn voor jouw huid. Maar als je al die producten op je gezicht smeert, heeft dit in veel gevallen een averechts effect. Ze verstoppen de huid en je poriën, wat de acne juist verergert. Zoek in plaats daarvan een paar milde producten die bij jouw huidtype passen, en blijf bij een vaste routine.
Acne is de meest voorkomende huidaandoening
3. Afblijven!
Hoe verleidelijk ook: blijf van je huid af! Door aan je puistjes te zitten – wat in veel gevallen onbewust gebeurt – verspreid je bacteriën. Het gevolg? Meer puistjes. Bovendien kun je de huid op deze manier beschadigen, wat tot littekens en andere oneffenheden leidt. Het beste is om de puistjes met rust te laten. Wanneer het écht niet anders kan, knijp dan alleen puistjes met een witte kop uit. Zorg er ten allen tijde voor dat je handen schoon zijn, en gebruik het liefst een stukje WC-papier om direct contact met de huid te vermijden.
Behandeling van acne en littekens
Gelukkig bestaan er verschillende behandelingen voor acne en littekens als gevolg van acne. Bij TheBodyManager werken wij bijvoorbeeld met PlexR Soft Surgery. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt er tijdens de behandeling niet gesneden of gehecht. In plaats daarvan werkt PlexR met plasma dat de huid puntsgewijs aanraakt. Hierdoor trekt de huid samen en ontstaat er een liftend effect. Naast dat PlexR erg doeltreffend is bij acne en acnelittekens, wordt de huid ook nog eens gelift. Twee vliegen in één klap!
TheBodyManager
Werken de tips uit dit artikel niet? Of ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van PlexR? Neem dan gerust contact op met TheBodyManager! Onze specialisten staan altijd voor je klaar en kunnen je adviseren over je huidproblemen, zodat jij binnenkort weer straalt!
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.