Vier fabels over uitvaarten
Er bestaan heel wat fabels en broodjeaapverhalen over de periode tussen het sterven en de uitvaart. Misschien komt dat omdat er voor veel mensen toch nog een taboe rondom de dood hangt. Om dat voor eens en altijd uit de wereld te helpen, hebben we de meest voorkomende fabels (én feiten) voor je op een rijtje gezet.
Fabel 1: De as van een vreemde
Hoe weet je nu zeker dat je de as van je moeder meekrijgt en niet die van een wildvreemde? In een crematieoven past slechts één lichaam. Voordat de kist met het lichaam in de oven gaat, worden eerst nauwkeurig allerlei verplichte documenten gecontroleerd. Als alles klopt wordt het crematiedocument ondertekend en wordt er een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist gelegd. Deze gaat mee de oven in. Aan de hand van het steentje kan de as dus altijd geïdentificeerd worden.
Fabel 2: Rook uit de oven
Je hebt vast weleens rook uit de schoorsteen van het crematorium zien komen. Betekent dit dat de oven dan in gebruik is? Nee, de techniek van crematieovens is zo geavanceerd, dat de verbranding rook- en geurloos verloopt. Speciale filters zorgen ervoor dat al het stof wordt opgevangen. De ‘rook’ die je wel eens uit de schoorsteen ziet komen, en dit zal alleen op koudere dagen zijn, is condens afkomstig van de cv-ketel.
Fabel 3: Elke dag hetzelfde tarief
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar het kan qua kosten verschil uitmaken of de uitvaart op een doodeweekse dag of in het weekend plaatsvindt. In het weekend kun je namelijk te maken krijgen met een weekendtoeslag die door meerdere onderdelen van de uitvaart kan worden gerekend. Dat kan dus iets zijn om rekening mee te houden.
Er bestaan heel wat fabels en broodjeaapverhalen over de periode tussen het sterven en de uitvaart
Fabel 4: Mijn uitvaartverzekering moet mijn uitvaart regelen
Al hoewel dit nog steeds vaak gedacht wordt, is het niet waar. Het maakt niet uit waar je verzekerd bent, maar je bent altijd vrij in je keuze welke uitvaartondernemer jij de uitvaart wilt laten verzorgen. Wel kan het zo zijn dat grote maatschappijen een bepaalde korting geven als zij de uitvaart mogen uitvoeren. Die korting lijkt aantrekkelijk, maar het is de vraag of je ook werkelijk goedkoper uit bent. Vaak liggen de prijzen bij lokale uitverzorgers namelijk sowieso al lager, zodat dergelijke kortingen overbodig zijn.
Nog meer fabels en vragen
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je met nog meer vragen rondloopt of opheldering wil over andere fabels die je hebt gehoord. Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan ben je te allen tijd van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.