Van duurzaam leven tot een duurzaam afscheid
We worden steeds meer bewust van de sporen die we achterlaten in de wereld. Als je de toekomst een groen hart toedraagt en graag duurzaam leeft, wil je dit natuurlijk ook uitdrukken in de manier waarop je de wereld verlaat. Een crematie of begrafenis kan al snel voor vervuiling zorgen: van vervuilend vervoer tot uitstoot van schadelijke stoffen bij het cremeren. Voor een milieuvriendelijke uitvaart en een gezond geweten komen er dan ook steeds meer mogelijkheden op de markt.
Groene energie
Steeds meer uitvaartlocaties worden voorzien van zonnepanelen en ledlampen om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Cremeren wordt vaak gezien als de grootste vervuiler, maar eigenlijk is de milieu-impact van begraven en crematie ongeveer gelijk. Een van de duurzame alternatieven voor cremeren die in de toekomst wordt aangeboden is resomeren, ook wel bio-crematie. Hierbij wordt het lichaam afgebroken door water en loogzout in plaats van verbranding. Het natuurlijk afbraakproces van het lichaam wordt hiermee versneld en duurt ongeveer twee uur. Op dit moment is deze techniek echter nog niet mogelijk in Nederland.
Ecologische materialen
De opties voor een duurzame kist zijn inmiddels omvangrijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een traditionele kist gemaakt van duurzaam hout met een keurmerk, die vanbinnen ingericht is met hennep, bamboe of biologisch katoen. Daarnaast bestaan er ook kisten gemaakt van bioplastic. Voor crematies zijn er biologisch afbreekbare urnen beschikbaar. Voor een geheel ecologische uitvaart kies je daarbij voor kleding van duurzaam materiaal als wol, katoen of linnen.
Het boeket
Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat ook voor vervuiling kan zorgen, is het rouwboeket. Deze maakt vaak een lange reis voordat het boeket bij de uitvaart terechtkomt. Om de energie die hierbij vrijkomt terug te brengen, kun je kiezen voor bloemen die zo lokaal mogelijk gegroeid zijn. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je laten begraven op een natuurbegraafplaats. Hiervoor zijn meerdere plaatsen in Nederland ingericht, waaronder ook een paar in de provincie Groningen.
De opties voor een duurzame kist zijn inmiddels omvangrijk
Minder kilometers is minder vervuiling
Het meest belastend voor het milieu is de rouwstoet. Door te kiezen voor een uitvaartlocatie die zo dicht mogelijk bij huis ligt, kun je het aantal kilometers en daarmee de vervuiling beperken. Daarnaast worden de opbaring, de ceremonie en de receptie vaak op meerdere locaties gehouden, wat voor extra vervuiling zorgt. Wil je een duurzame uitvaart, dan is het nuttig deze zoveel mogelijk lokaal te houden. Ook kun je denken aan alternatieve transportmogelijkheden voor de uitvaart. In plaats van een vervuilende auto die op diesel rijdt, kun je een elektrische rouwwagen huren of zelfs per bakfiets, te paard of te voet gaan.
Het kostenplaatje
Naast duurzaam, wil je je uitvaart waarschijnlijk ook betaalbaar houden. Aan duurzaamheid hangt namelijk vaak wel een prijskaartje. Toch zijn er voor elk budget genoeg mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. Allereerst is een goede uitvaartverzekering natuurlijk belangrijk, zodat je geliefden niet voor een onaangename verrassing komen te staan. Spreek daarom je wensen voor een milieuvriendelijke begrafenis of uitvaart uit en wees eerlijk over je financiële mogelijkheden. Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan helpen we graag mee aan een groene toekomst en zijn we constant op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Mocht je benieuwd zijn naar de mogelijkheden bij ons, neem dan vooral contact met ons op en maak je wensen kenbaar. We helpen je graag mee om de wereld schoner achter te laten.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.