Omgaan met familieleden bij een uitvaart
Een uitvaart is veelal een indrukwekkende gebeurtenis. Wanneer het om een uitvaart gaat van een familielid of andere dierbare, is dat het helemaal. Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen, kan het moeilijk zijn om met de bijbehorende emoties om te gaan. Een uitvaartbegeleider kan helpen in deze ingewikkelde periode.
Zoals men was, gaat men…
Verdriet of juist boosheid, een gevoel van eenzaamheid of saamhorigheid. Grote of kleine families, verschillende culturen en achtergronden. Ontreddering of verwarring, of juist berusting. Hoe mensen een afscheid ervaren, kan enorm verschillen. Wél willen steeds meer mensen de uitvaart een persoonlijk karakter geven: ‘zoals men was, gaat men…’ Zeker voor de nabestaanden voelt het als een belangrijke taak om hieraan te voldoen. Voor hen is het afscheid een manier om de dierbare te herinneren.
Persoonlijke en warme begeleiding
In sommige gevallen zijn de persoonlijke wensen van de overledene vastgelegd, en dus duidelijk. Dit betekent voor nabestaanden een zorg minder. Maar in veel situaties is dit niet het geval. Voor de familie is het van groot belang dat zij goed ondersteund worden door de uitvaartbegeleider. Hierdoor voelt de familie zich prettig bij de keuzes die zij maken. Daarom wordt er ook één begeleider toegewezen waar de familie bij terecht kan, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. Door persoonlijke en warme begeleiding wordt de organisatie van de uitvaart vergemakkelijkt.
Oude rollenverdelingen
Wanneer een ouder met volwassen kinderen overlijdt, zijn de kinderen plots weer meerdere dagen intensief samen. Zo komen de aloude rollenverdelingen weer bovendrijven. Vaak zijn mensen heel meegaand en lief voor elkaar, maar het regelen gaat niet altijd van een leien dakje. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer twee partijen op de strepen gaan staan. Het kan wat tijd en aandacht kosten om iedereen het gevoel te geven dat er plek is voor diens gevoelens en wensen. Ook daar is een rol voor de uitvaartbegeleider weggelegd.
Afscheid met kinderen
Niet alleen volwassenen, ook kinderen krijgen te maken met het afscheidsproces. Er zijn verschillende manieren waarop kinderen in deze periode betrokken kunnen worden bij het afscheid. Het is voor kinderen belangrijk om te leren dat de dood erbij hoort, en dat verdriet mag bestaan. Wanneer er veel onduidelijkheden zijn, kan het kind zelf gaan invullen wat hij/zij denkt dat er speelt. Door de dood op het niveau van het kind begrijpelijker te maken, biedt dat wat rust. Veelal kan de uitvaartbegeleider je adviseren over boekjes die vragen ophelderen en hoe je met onduidelijkheden kunt omgaan.
Hoe mensen een afscheid ervaren, kan enorm verschillen
Mogelijkheden
Ook kunnen (jonge) kinderen worden betrokken bij een uitvaart, mits ze daar zelf voor voelen. Tijdens de afscheidsdienst kan hij/zij bijvoorbeeld een steentje bijdragen. Zo kunnen ze een mooie tekening maken die wordt tentoongesteld of een verhaaltje vertellen. Als het kind dat erg spannend vindt, kun je thuis alvast oefenen en ervoor zorgen dat iemand het eventueel kan overnemen als dat nodig is. Afhankelijk van wat je kind én jijzelf wilt, is er heel veel mogelijk. De uitvaartbegeleider denkt graag mee over de mogelijkheden.
Meer informatie
Het is goed mogelijk dat je meer informatie wilt hebben, met vragen rondloopt omtrent (kinderen bij) een uitvaart of andere onduidelijkheden hebt over afscheid. Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan ben je te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. We denken met je mee en zullen alles doen om je te begeleiden of te ondersteunen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.