Een gesprek over de dood: hoe pak je dat aan?
Nadenken over de dood is iets wat de meeste mensen liever niet doen, laat staan erover praten. Maar of je nu in goede gezondheid verkeert of weet dat het einde nadert, voor jezelf en je nabestaanden kan een openhartig gesprek hierover helpen bij het acceptatieproces. Daarom is het waardevol om dit onderwerp van tevoren aan te snijden, zodat mensen niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Maar hoe pak je een gesprek over de dood nou precies aan?
Gemoedsrust voor jezelf en nabestaanden
Of een overlijden nou onverwacht komt of na een lange periode van ziekte, in beide gevallen kun je maar beter goed voorbereid zijn. Wanneer de uitvaartwensen niet van tevoren zijn vastgelegd, kan dit voor onnodige stress en onzekerheid zorgen bij de nabestaanden, die op dat moment al veel aan hun hoofd hebben. In korte tijd komt er veel op mensen af. Ze moeten dan keuzes maken over wat zij denken dat het best past bij de overledene, zonder zeker te weten of hij of zij het zo had gewild. Voor de gemoedsrust van jezelf en de nabestaanden is het dus fijn om te weten waar iedereen aan toe is.
Afscheid nemen
Neem daarom eens een moment om met je familie om de tafel te zitten en hierover van gedachten te wisselen. Ongetwijfeld zullen er gedachten en gevoelens naar boven komen die voor mensen lastig te behappen zijn. Hoe confronterend en beangstigend het ook is om erover na te denken, een gesprek over de dood kan erg zinvol zijn. Het helpt om even stil te staan bij elkaars gevoelens, gedachten en wensen en deze uit te spreken. Niet alleen over de uitvaart, maar ook de fase ervoor. Hoe willen jullie afscheid nemen? Zijn er nog gesprekken die je wilt voeren of plekken die je wilt bezoeken? Wat wil je achterlaten en welke zaken moeten nog geregeld worden zodat je nabestaanden goed terechtkomen?
Het helpt om even stil te staan bij elkaars gevoelens
Laatstewensenboekje
Om vorm te geven aan je laatste wensen rondom het afscheid, kan een Laatstewensenboekje inzicht verschaffen. Dit geeft je een steuntje in de rug bij het nadenken over je eigen afscheid en wat er allemaal bij komt kijken. Aan de hand van dit leidraad kun je ook bespreken met je dierbaren wat zij een prettige manier van afscheid nemen vinden, en dat vervolgens vastleggen in het codicil. Zo word je stap voor stap wegwijs gemaakt door alle onderdelen van het afscheid. Denk hierbij aan begraven of cremeren, opbaring van het lichaam, de afscheidsdienst, locatie, muziek en sprekers. Wanneer je zelf geen echte voorkeur hebt, kunnen anderen jou misschien op ideeën brengen. Zo kun je samen keuzes maken die het best bij je passen. Dat creëert duidelijkheid voor de familie en geeft rust aan jezelf, omdat iedereen zo weet waar hij of zij aan toe is.
Begeleiding bij uitvaartmogelijkheden
Wellicht weet je niet zo goed wat er allemaal mogelijk is. Een uitvaartbegeleider kan hierbij inzicht en steun bieden. Uitvaartzorg Boerhaave ontvangt de familie graag om de wensen te vertalen naar een afscheid waar iedereen met een goed gevoel op terugkijkt. Zij begeleiden families bij het organiseren van een persoonlijke, rustige en waardige uitvaart die een mooi afscheid vormt van hun dierbare. Er zijn veel opties in uitvaartlocaties, dienst en vervoer om alle elementen van de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met onze uitvaartverzorgers opnemen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.