Wat kun je verwachten van een natuurbegraafplaats?
Voor altijd verbonden zijn met de natuur, zou jij dit willen? Een natuurbegraafplaats is een manier om dit te verwezenlijken. Het nadenken over je afscheid is niet altijd even makkelijk. Maar het uitzoeken van een rustplaats waar je binding mee hebt, zorgt voor rust bij jou en je nabestaanden. Maar wat houdt een natuurbegraafplaats eigenlijk in? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je hier graag meer over.
Rustplaats in de natuur
Onder een natuurbegraafplaats verstaan we een locatie in de natuur waar mensen begraven kunnen worden. De graven liggen niet in een vast patroon, in tegenstelling tot reguliere begraafplaatsen waarbij de graven vaak in rijen langs verharde paden liggen. Het graf wordt omringd door de natuur, zonder hekken of paden. Het is een vrije ruimte. Veel natuurbegraafplaatsen liggen in een bosachtig landschap. Het is daarmee een geschikte plaats als je veel binding hebt met de natuur. Een natuurbegraafplaats blijft intact en wordt dus niet na verloop van tijd ontruimd.
Milieuvriendelijk
Wanneer je het milieu altijd al belangrijk hebt gevonden, kan natuurbegraven een fijne optie zijn. Het is namelijk een duurzame manier van begraven. Dit komt doordat het begraven geen schade aan de natuur brengt. Er wordt alleen afbreekbaar materiaal gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke stoffen zoals wol of linnen. Ook de kist wordt van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt, op organische basis. Wanneer de dierbaren nog een gedenkteken of grafaanduiding willen achterlaten, is dat vaak in de vorm van een boomschijf. Hier kan dan de opschrift in gemaakt worden.
Een geschenk
Soms willen dierbaren graag een geschenk achterlaten. Een speciaal gebaar om te eren en te herdenken. Maar met het oog op milieuvriendelijkheid is er bij een natuurbegraafplaats niet alles mogelijk. Kaarsen, knuffels, lijstjes of andere onafbreekbare spullen mogen niet neergelegd worden aangezien ze schade in de natuur kunnen aanrichten. Wat gelukkig wel mag, is bloemen neerleggen. Twee weken na het afscheid worden de bloemen weer meegenomen. Zo geef je de plek weer terug aan de natuur.
Bij het verzorgen van je afscheid komt er veel op je af
Het Hilligmeer
Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag mee. Zo is middenin de Drentse natuur het Hilligmeer te vinden waar ook ruimte is voor natuurbegraafplaatsen. Dit bosgebied bestaat uit groene natuur, maar er is ook water te vinden. Wanneer jij hulp nodig hebt bij het uitkiezen van je rustplaats, helpen we je graag. We denken mee met het opstellen van je laatste wensen, of begeleiden je wanneer een naaste is overleden.
Mogelijkheden bespreken
Bij het verzorgen van je afscheid komt er veel op je af. Het kan daarom zo zijn dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. Bij Uitvaartzorg Boerhaave ben je te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. Het is logisch dat je niet weet wat er allemaal mogelijk is. Daarom bespreken we bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van de locatie, maar ook alle andere aspecten die aanbod komen. Het is onze taak om je te ontzorgen. Dit maakt het hele proces wellicht dragelijker en makkelijk voor jou en je familie.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.