Bescheiden en intiem; een stille crematie
Ieder mens is uniek. Daarom vinden we het zo belangrijk dat een uitvaart door iedereen persoonlijk kan worden ingevuld. De een kiest voor begraven, terwijl de ander liever gecremeerd wil worden. Maar wist je dat er bij cremeren ook verschillende opties zijn? Zo bestaat er de stille crematie. Dit kan fijn zijn als een bescheiden uitvaart bij je past, zonder veel poespas eromheen. Geen bloemen, kaarsen, speeches, uitgebreide muziek, maar puur gericht op samenzijn. Joyce van Uitvaartzorg Boerhaave vertelt je graag meer.
Externe locatie
Joyce: ‘Bij een stille crematie wordt er geen afscheid genomen in het crematorium, maar wordt vaak gekozen voor een externe locatie. Het mooie hieraan is dat er een persoonlijke locatie uitgezocht kan worden waar de overledene een speciale band mee had. Dit kan bijvoorbeeld het eigen huis zijn of een wandelgebied waar diegene graag kwam. Het crematorium wordt alleen gebruikt voor het cremeren zelf. Van alle andere faciliteiten wordt verder geen gebruik gemaakt.’
Budgetafscheid
Als het om het afscheid gaat, laten men zich niet zo snel leiden door het financiële plaatje. Maar bij de keuze voor een stille crematie kan dit wel een rol spelen. Een stille crematie kost namelijk niet veel. Joyce legt uit: ‘Dat komt onder meer doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van een crematorium. Zo komt bij een traditionele crematie iedereen nog bijeen in de aula. Bij een stille crematie is dit op een zelf uitgekozen plek.’
Geen strakke planning
‘Omdat het crematorium alleen plek hoeft te hebben voor de crematie, biedt een stille crematie ook meer ruimte qua planning. ‘Normaal’ vindt eerst het cremeren plaats en vervolgens komen de mensen bijeen in de aula. Crematoria hebben hier een strakke planning voor. Bij een stille crematie hoeft geen rekening gehouden te worden met de planning van het crematorium. De hele volgorde van het afscheid kan daarom anders ingedeeld worden. Als je bijvoorbeeld wenst dat de afscheidsdienst in de ochtend plaatsvindt, is er nog alle ruimte om de crematie later op de dag uit te voeren. Dat maakt het plannen een stuk flexibeler.’
Het afscheid is een ingrijpende gebeurtenis
Verschillende locaties
Bij Uitvaartzorg Boerhaave hebben we verschillende crematoria tot onze beschikking:
- Crematorium Ommeland en Stad Groningen
- Uitvaartcentrum en Crematorium Stilleweer
- Rouwcentrum & Crematorium de Boskamp
- Crematorium Cereshof
Oost Groningen - Crematorium in Winschoten
- Crematorium en uitvaartcentrum Wâldhôf
Uitvaart Boerhaave
Het afscheid is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor jou als voor de dierbaren om je heen. Om je te ontzorgen, helpen we je bij Boerhaave graag verder. Of je nu kiest voor een stille crematie of een heel ander type uitvaart. We kunnen ondersteunen bij het regelen van alle aspecten van het afscheid, van vervoer tot kisten, maar ook locaties zoals een natuurbegraafplaats of een huiskameruitvaart. Ook kunnen we samen je wensen vastleggen in een laatstewensenboekje.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.