Een gedenkobject: voor altijd een tastbare herinnering
Het verlies van een dierbare is een proces van verdriet, rouw en verwerking. Een tastbare herinnering in de vorm van een gedenkobject kan steun bieden in deze moeilijke periode. Er zijn verschillende soorten gedenkobjecten, variërend van de klassieke urn tot een kussensloop.
Gedenksteen of -bankje
Indien de overleden dierbare is gecremeerd, zijn er verschillende opties voor de as. Je kunt ervoor kiezen om de as uit te strooien op een plek die dierbaar was voor de overledene. Het is fijn om een plek te hebben waar je de dierbare kunt herdenken. Vaak is het daarom mogelijk om een gedenksteen of -plaatje te laten plaatsen, of een bankje met daarop de naam van de overleden dierbare. Hiervoor bestaan wel regels. Een uitvaartondernemer kan hierin adviseren.
Urn
Een andere klassieke optie is om de as te bewaren in een mooie sier-urn. Een urn wordt handmatig en op ambachtelijke wijze gemaakt, volledig op maat en van materiaal naar keuze. De urn kan thuis worden geplaatst of in een urnenmuur.
Gedenksieraad
Een deel van de as van de overledene kan worden bewaard in een sieraad. Een gedenksieraad heeft een askamer die gevuld kan worden met de as van de overleden dierbare. Zo draag je je dierbare altijd dichtbij je. Maar er zijn meer opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de trouwring van een overleden partner te verbinden met de eigen trouwring. Of om de trouwring te transformeren tot een prachtige hanger die je altijd bij je kunt dragen. Ieder sieraad kan volledig worden gepersonaliseerd.
Ook van de kleding van de overledene kun je een mooie tastbare herinnering maken
Asbeeld/glasobject
Het is ook mogelijk om een asbeeld te laten ontwerpen door een kunstenaar of kunstenares. De as wordt in zo’n geval vaak verwerkt in de holle sokkel van het sculptuur. Er is dus geen directe verwijzing naar de overledene. Een asbeeld is daarom een subtiel alternatief voor een sierurn. Een andere optie is een glasobject. Een glasblazer vormt een bol van de hete glasmassa en verwerkt daarin de as.
Kleding
Maar ook van de kleding van de overledene kun je een mooie tastbare herinnering maken. Denk bijvoorbeeld aan een kussenhoes die je op de bank kunt leggen, op bed, of mee kunt nemen in de auto. Je kunt je op deze manier nog letterlijk vasthouden aan de overleden dierbare. Andere opties zijn een plaid, een knuffel, een sjaal of een stoffen krukje: de mogelijkheden zijn eindeloos.
Opties
Door de vele opties zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Een uitvaartondernemer kan helpen bij de keuze en adviseren over mindere bekende opties.
- Gedenkobject van hout en touw
- Een asvlinder. Dit is een houten vlinder op een granieten of plexiglas voetje, die gevuld kan worden met as, een haarlokje of een klein briefje
- Een gedenksterretje. Dit is een urn in de vorm van een ster, die eventueel gegraveerd kan worden
- Emotionbeads. Dit zijn handgemaakte kralen waarin de as van de dierbare kan worden verwerkt
- Tranenzakje. Dit is een zakje met een fluwelen onderkant, gevuld met glazen steentjes. Het symboliseert de zorgen en de daarbij behorende tranen.
Herinnering
Salvador Dali zei ooit: “Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.” Een emotionele levensgebeurtenis in een tastbare herinnering vormgegeven, zodat de mooie herinnering altijd zal blijven bestaan.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.