bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit: al weleens gedacht aan BSR?

Als je zwanger bent, is dat een heel bijzondere periode. Binnen negen maanden ga je een nieuw persoontje ontmoeten: jouw kind! Maar dat een zwangerschap alleen maar positief zou zijn, is natuurlijk niet waar. Sommige vrouwen ervaren pijn tijdens of vlak na een zwangerschap door bekkeninstabiliteit.

Wat is bekkeninstabiliteit?

De termen ‘bekkeninstabiliteit’ en ‘bekkenpijn’ worden door elkaar gebruikt, maar zijn eigenlijk hetzelfde, namelijk zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Door de zwangerschapshormonen worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen rekbaarder en soepeler. Daarnaast wordt je buik zwaarder, waardoor je een andere houding aanneemt. Door de meer rekbare verbindingen en je veranderende lichaamshouding krijg je te maken met een instabiel bekken. De instabiliteit van je bekken kan leiden tot bekkenpijn. Naarmate het bekken instabieler wordt, vergoot je de kans op zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Ook gaat bewegen steeds moeizamer.

Helft van de zwangere vrouwen

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft last van bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Van die vrouwen heeft tot tien procent zoveel pijn dat ze niet hun gewone dagelijkse bezigheden kunnen doen. De pijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. Namelijk:

  • op of rond het schaambeen
  • op de heupen
  • in de onderrug
  • in de onderbuik
  • in de liezen
  • in de bovenbenen

Blokkade

Doordat je pijn ervaart bij bekkeninstabiliteit, beschermt je lichaam zich met automatische reflexen waarbij de spieren en ander weefsel zich aanspannen. Hierdoor worden de zenuwbanen onder druk gezet, en dat zorgt dat er geen of minder signalen aan de hersenen worden doorgegeven. Met andere woorden, er is een blokkade. Deze blokkade voorkomt dat de hersenen het seintje krijgen dat er iets mis is in het lichaam, waardoor de hersenen niet in actie komen om het probleem in het lichaam op te lossen.

Dat een zwangerschap alleen maar positief zou zijn, is natuurlijk niet waar

Spanning loslaten

Gelukkig is er een manier om van de pijn af te komen. Body Stress Release (BSR) kan helpen. Wat het is, kun je afleiden uit de naam. Het is een therapie waarbij de hierboven omschreven lichaamsspanning (body stress) losgelaten (release) wordt. Dat loslaten gebeurt doordat er kleine, lichte impulsen worden gegeven met de vingers op een specifieke plaats op het lichaam. Hierdoor laat het lichaam de spanning laag voor laag los. Doordat de techniek bijzonder vriendelijk is, is het geschikt voor iedereen: ouderen, jongeren, kinderen, en dus ook zwangere vrouwen.

Wist je dat…

…Body stress niet altijd alleen voortkomt uit een fysieke klacht? Het lichaam kan zich ook proberen te wapenen tegen emotionele overbelasting. Misschien heb jij een heel druk leven, ervaar je spanningen op je werk of binnen je gezin. In zulke gevallen kan deze spanning zich uiten in fysieke (pijn)klachten. Ook hierbij is BSR een zeer effectieve methode om je van deze kwalen af te helpen.

Benieuwd?

Heb jij last van bekkeninstabiliteit, of heb je een andere klacht waarvan je te horen kreeg dat je er maar mee moest leren leven? Judith van der Knaap kan met behulp van BSR veel voor je betekenen. Uit eigen ervaring weet Judith hoezeer BSR de flexibiliteit in het lichaam verbetert en je meer energie kan geven. Sinds 2015 is ze zelf BSR practicioner in haar praktijk, om zoveel mogelijk mensen te helpen beter in hun lijf te komen. Ben je benieuwd geworden? Neem contact op!

Datum: 25 juni 2019