Overprikkeld? Vind in je uitdagingen je kwaliteiten!
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden. Hierdoor haal je misschien niet alles uit je werkdag, zoals je wel zou willen. Hoe zorg je ervoor dat je toch op een fijne manier kunt functioneren op het niveau dat jij wenst?
Prikkels verwerken
Wat gebeurt er bij overprikkeling? Zoals gezegd gaat het hier om een teveel aan prikkels om goed te kunnen verwerken. Bijvoorbeeld doordat er veel geluid is van verschillende kanten, waardoor je concentratie wegvalt. Of je wordt vaak gestoord door een collega met een vraag. Eigenlijk vormt de uitdaging zich wanneer er een stroom aan informatie over je heen komt die je niet meer kunt filteren in ‘belangrijk’ en ‘onbelangrijk’. Je raakt overprikkeld, waardoor het functioneren wordt gedwarsboomd.
Hoogsensitiviteit
De ene persoon is gevoeliger voor prikkels dan de andere. Sommige mensen hebben het juist nodig om zich te kunnen concentreren. Wanneer je prikkels al snel intens en onprettig vindt, kan het zijn dat je hoogsensitief bent. Door de onderzoeken die steeds meer gedaan worden, is hoogsensitiviteit of HSP een steeds bekendere term in de samenleving. Maar waar men zich vaak nog in vergist, is dat HSP als manco of stoornis wordt gezien. Dit is een misvatting, het is namelijk een persoonlijkheidskenmerk. Een kenmerk waarmee je kunt leren omgaan en die ook positieve kanten heeft. Er is een aantal factoren dat belangrijk is bij het omgaan met hoogsensitiviteit en overprikkeling.
Belang van werksfeer
Wanneer je hooggevoelig bent, kun je daar meer last van hebben wanneer je te maken hebt met een slechte werksfeer. Wanneer collega’s negatief of ongemotiveerd zijn, neemt dat energie. Bovendien voel jij spanningen op de werkvloer goed aan. Hierdoor keldert je energiepeil en valt je concentratie weer weg. Het gevolg is bijvoorbeeld dat je gaat achterlopen of simpele taken opeens moeizamer gaan. Wellicht raak je zelf ook in een klaagbui. Een goede werksfeer is daarom essentieel om overprikkeling te voorkomen.
HSP is geen manco of stoornis
Invloed van veranderingen
Een andere uitdaging is omgaan met veranderingen. Iemand die hooggevoelig is, heeft ruime schakeltijd nodig. Het verwerken van verandering wordt vaak grondig gedaan, daardoor kost het meer tijd. Zodra deze schakeltijd wordt onderbroken door een nieuwe prikkel, raakt je breingebied verstrikt. Als de taak ook nog in korte tijd gedaan moet worden, is de kans groot dat er spanningen opkomen. En deze spanningen werken vaak averechts.
Het communiceren
Communiceren komt in allerlei vormen voor. Als je hooggevoelig bent, is communiceren op sommige vlakken lastig. Zo kan kritiek ontvangen bijvoorbeeld een struikelblok zijn. Je trekt het jezelf enorm aan en voelt je aangevallen. Dit terwijl de kritiek vaak gericht is op de situatie, niet op jou als persoon. Daarnaast is het aangeven van grenzen niet altijd even makkelijk. Dit komt doordat je anderen niet wilt teleurstellen of angst hebt voor conflicten. Overigens speelt een laag gevoel van eigenwaarde vaak ook een rol.
Kwaliteiten ontdekken
Mensen die hoogsensitief zijn mogen dan voor een aantal uitdagingen komen te staan in werk, maar eigenlijk is het de kunst om juist de kwaliteiten van jouw eigenschap te ontdekken. Zo hebben hoogsensitieve mensen vaak een sterk empathisch vermogen. Daardoor kunnen ze zich goed inleven in een ander en situaties goed schatten. Daarnaast zijn hoogsensitieve mensen veelal creatief, waardoor ze out of the box kunnen denken. Ook leveren ze doorgaans werk van hoge kwaliteit, zijn ze betrouwbaar, discreet en beschikken ze over een sterke intuïtie. Zodra je je bewust bent van deze kwaliteiten, kun je ook leren ze optimaal te benutten en er de kracht van in te zien.
Leren benutten
Heb je hulp nodig om je draai te vinden? Dan sta ik graag voor je klaar. Het is namelijk belangrijk dat je een manier vindt waarop je het fijnst kunt functioneren om stress of een burn-out te voorkomen. Hierbij is het bewust worden van je uitdagingen een onderdeel, maar dit is niet ons uitgangspunt. Je kracht zit in je kwaliteiten. Door jezelf goed te kennen en te begrijpen, kun je jezelf ook gemakkelijker accepteren. En dan functioneer je op je best! Daar help ik je heel graag bij.
-
Hooggevoeligheid is geen persoonlijkheidsstoornis, ziekte, aanstellerij of zweverig, en heeft ook niks met paranormale gaven te maken.
-
Wanneer je een middag hebt bijgekletst met je vriendinnen, kom je met een overvol hoofd thuis. Je hebt behoefte aan stilte en rust zodat je alles even kunt laten bezinken. Van shoppen op een drukke zaterdagmiddag wordt jij alles behalve blij. De krioelende mensen in de winkelstraat en lange rijen bij de kassa en paskamers putten je uit.
-
Misschien heb je weleens van de term ‘hooggevoeligheid’ gehoord. Toch nog even een uitleg!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.