Feiten of fabels: op een gezonde manier aankomen
Bij tafelgesprekken over gewicht wordt meestal gesproken over de extra pondjes die eraf mogen. Misschien kunnen mensen zich lastig voorstellen hoe het voelt om juist te licht te zijn. Luxeprobleem? Absoluut niet. Gezond aankomen is daarom een onderwerp waar meer kennis over mag worden gedeeld. In dit artikel leggen we je feiten en fabels voor over gezond aankomen.
Feit of fabel 1: Eet veel producten die vet bevatten
Fabel. Het consumeren van veel vet staat niet gelijk aan gezond aankomen. Het is misschien de meest voor de hand liggende manier om aan te komen, maar niet het beste voor je gezondheid. Producten met natuurlijke vetten zijn daarentegen juist heel geschikt! Denk aan avocado’s, nootjes en vette vis (zalm, haring, makreel), of een klein scheutje extra olijfolie bij de maaltijd!
Feit of fabel 2: Eet zes keer per dag
Feit. Aangeraden is om sowieso 3 maaltijden per dag te eten. Daarnaast neem je 3 gezonde tussendoortjes. Sommige mensen lukt het niet om de hoeveelheid van een portie in een keer te eten. Dan is het ook aan te raden naar een frequentie van 5 à 6 keer per dag te gaan. Ook kun je proberen om op vaste tijden te eten. Op deze manier houd je een goede structuur in je eetpatroon.
Feit of fabel 3: Aankomen is makkelijker dan afvallen
Fabel. Het is net zo moeilijk om aan te komen. Vaak doe je al jaren hetzelfde qua eten en sporten. Soms probeer je meer te eten maar kom je geen grammetje aan. Wie weet heb je een snelle stofwisseling of is er een andere oorzaak voor je lage gewicht. Je bent daarom genoodzaakt goed na te gaan hoe je het gaat aanpakken en zult veel geduld moeten hebben. Aankomen kan lang duren!
Misschien kunnen mensen zich lastig voorstellen hoe het voelt om juist te licht te zijn. Luxeprobleem? Absoluut niet.
Feit of fabel 4: Beweeg goed en regelmatig
Feit. “Maar van sporten val je toch juist af?”. Dat ligt er natuurlijk aan op welke manier je sport en eet. Het fit blijven door te bewegen zorgt voor het sterk blijven van de spieren en is essentieel voor gezonde gewichtstoename. Het beste is namelijk om aan te komen in spieren. Meerdere keren per week fietsen of wandelen helpt al een hoop.
Feit of fabel 5: Neem rauwe eieren
Fabel. Het is een Hollywood-cliché: de gespierde sporter slaat in één keer een glas rauwe eieren achterover. Gelukkig hoef jij dat niet te doen. Toch zit er een kleine kern van waarheid in deze fabel. Het eten van producten met eiwit bevorderd aankomen in gewicht, doordat het de spieren helpt op te bouwen. Voorbeelden van producten met eiwit zijn ei, zuivelproducten, vlees, noten en peulvruchten.
Feit of fabel 6: Smoothies en sapjes zorgen juist voor afvallen
Fabel. Smoothies en sapjes kunnen heel rijkelijk gevuld worden en een goede manier zijn om gezonde calorieën binnen te krijgen. Wanneer ze goed gevuld zijn, bevatten ze veel calorieën. Plus een groot voordeel is dat je erin kunt gooien wat je wilt! Zo maak je het helemaal op smaak. Pak de blender er maar alvast bij…
Feit: Wij kunnen helpen
Ben je al eeuwen bezig om op jouw streefgewicht te komen? Wanneer het niet lukt, kan dat knap frustrerend zijn. Logisch! Zoals je leest, vereist het heel wat hard werk en geduld. Mocht je hulp willen: contacteer Miranda van A Love 4 Health gerust en zij helpt je op weg.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.