Zit jouw kind nog op de juiste studie?
Vorig jaar berichtte de Volkskrant over cijfers omtrent studie-uitval. Zo’n kwart van de universiteitsstudenten stopt met hun studie voordat ze afgestudeerd zijn, op het hbo stopt zo’n 35% van de studenten in hun eerste jaar. En ook hoge aantallen mbo’ers stoppen voortijdig. Er zijn allerlei redenen waarom jongeren kunnen vastlopen. Ze voelen zich niet gemotiveerd, weten niet wat de juiste keuze is of durven juist niet te kiezen voor waar hun hart naartoe gaat.
Veel teleurstelling bij studie-uitval
Het moeten stoppen met een studie of ontdekken dat ze niet de juiste keuze hebben gemaakt, gaat vaak gepaard met teleurstelling. Terwijl ze zo enthousiast aan dit nieuwe avontuur begonnen waren, moeten ze onderweg constateren dat dit pad toch niet het juiste is. Misschien moeten ze ouders of familie teleurstellen. Maar ook docenten vinden het natuurlijk jammer om studenten te zien gaan of te zien worstelen met materie die niet bij hen past.
Hand in eigen boezem
Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat ruimschoots de meeste studenten stoppen omdat ze de verkeerde studie hebben gekozen. Maar ook geven ze aan dat de verwachtingen die ze hadden bij de opleiding vaak niet zijn uitgekomen. Opvallend is, dat studenten bijna nooit noemen dat ze moeite hadden met het niveau. Veelal steken de studenten dan ook hand in eigen boezem: ze hadden achteraf meer tijd willen of moeten besteden aan de studiekeuze en het oriënteren op de mogelijkheden daarin.
Natuurlijke nieuwsgierigheid
Esther Uitman-van der Leest, coach en eigenaar van L’Estro armonico, herkent dit pijnpunt goed. In haar jarenlange ervaring in het onderwijs heeft ze veel jongeren gezien die worstelen met vraagstukken rondom profielkeuze, studiekeuze en andere toekomstvragen. Esther: ‘Jongeren hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid naar zichzelf. Ze willen graag weten hoe ze in elkaar zitten en hoe ze hun vaardigheden kunnen inzetten in de toekomst. Maar met alles wat er mogelijk is, alle afleidingen en soms ook groepsdruk kan het best lastig zijn om dat zelfinzicht te bereiken. Als ze nu aangeven toch liever meer tijd te besteden aan studiekeuze, wil ik hen die mogelijkheid graag bieden.’
Een studiekeuze kan enorm lastig zijn.
Snel en helder inzicht
Om jou of jouw kind te ondersteunen in dit proces, kan het dus zinvol zijn hulp te zoeken bij een coach. Esther biedt een ACT®-meting aan specifiek gericht op jongeren. Dit is een talentanalyse om in kaart te brengen waar hun talenten liggen, hun natuurlijke kracht en hun uitvalrisico, bewust én onbewust. Esther: ‘De uitslag van deze meting kan ik natuurlijk meegeven aan de jongere zelf, maar ook aan een begeleider. Bijvoorbeeld een mentor, decaan, studieloopbaanbegeleider. Op deze manier kan ook de begeleider gedegen advies meegeven over het vervolg van de studieloopbaan.’
Wat brengt de ACT®-meting in kaart?
De meting is snel, en brengt de volgende zaken in kaart:
- waarin loop jij op je tenen?
- vanuit welke energie leer je nu, hoe kun jij succesvoller leren?
- hoe gemotiveerd ben jij om zaken af te maken?
- wint je wilskracht het van je meegaandheid of juist niet?
- wat is je optimale leerstijl?
Vermoed jij dat jouw kind (of jijzelf!) hier baat bij heeft? Neem voor meer informatie gerust contact met Esther op!
Over Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACT®-meting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten, voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. Als certified Master Practitioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotism is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.