Van huilende baby naar blije baby door osteopathie
Het jonge ouderschap is prachtig. Maar soms wordt je prille geluk wreed verstoord en zit je flink met je handen in het haar. Je bent doodmoe en teneinde raad. Natuurlijk weet je dat een pasgeboren baby niet alleen maar rozengeur en maneschijn betekent, maar die slapeloze nachten beginnen je op te breken. Als je kindje continu lijkt te huilen, valt dat iedere nieuwe ouder zwaar.
Blijvende spanning
Maar de enige manier waarop een baby kenbaar kan maken dat het ongemak ervaart, is door te huilen of te jammeren. Hierbij kan het zijn dat het vele huilen te maken heeft met de gevolgen van een wat minder soepele bevalling. De krachten die tijdens de geboorte inwerken, kunnen blijvende spanningen veroorzaken in het lichaam van de baby, wat vervolgens allerlei klachten veroorzaakt.
Verlies van beweeglijkheid
Deze opgebouwde spanning door de geboorte wordt ook wel ‘geboortetrauma’ genoemd. Dit houdt in dat er door alle vrijgekomen spanning, een verlies van beweeglijkheid is. Wanneer het lichaam aan beweeglijkheid verliest, kan dit het evenwicht verstoren. Daar komen de bekende klachten uit voort zoals darmkrampjes, reflux, problemen met zuigen of slikken of slaapproblemen, waar de baby op reageert door veel te huilen.
Osteopathie helpt je pasgeboren kindje op een zachte manier weer te laten ontspannen
Lichaam in balans
Een osteopaat kan op een zachte manier het lichaam van je pasgeboren kindje laten ontspannen en het de natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. In de osteopathie gaan we uit van de gedachte dat het lichaam uit systemen (gewrichten, organen, schedel) bestaat die goed moeten kunnen bewegen en samenwerken. Bij een lichaam dat in balans is, lukt dat ook. Ik kan helpen op het moment dat de systemen uit balans zijn en dus weer beter in beweging moeten komen.
In slaap vallen tijdens de behandeling
Omdat osteopathie een zachte methode is, is het zeer geschikt voor kleine kinderen juist omdat het lichaamsweefsel nog heel flexibel is. Ik schrijf als osteopaat geen medicijnen voor, maar maak via bewegingen de spanningen en beperkingen vrij. Hierdoor kan de doorbloeding en beweeglijkheid geoptimaliseerd worden. De meeste baby’s ervaren deze behandeling als erg prettig, en vallen soms zelfs in slaap!
Hersteltijd
Om de klachten van een baby aan te pakken zijn meestal niet veel behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zitten een paar weken, om het herstel van het lichaam wat tijd te geven. Wanneer je er op tijd bij bent, kun je veel vervolgklachten voorkomen. Zodat je kindje vrij en evenwichtig kan blijven groeien!
Leven is bewegen, bewegen is leven
Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast baby’s kunnen ook kinderen en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
- niet lekker in je vel zitten
- buikpijn en obstipatie
- rugpijn
- nekklachten
- vermoeidheid
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.