Ken jij je persoonlijkheidsstijl al?
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent. Daardoor heb je met zo iemand vaak direct een klik, terwijl de omgang met een willekeurige ander misschien juist wat moeizaam en ongemakkelijk verloopt. Vooral in een situatie op de werkvloer kan dat soms problemen opleveren.
Persoonlijkheidsstijl
Veel mensen weten niet wat hun persoonlijkheidsstijl is. En dat is jammer, want juist wanneer je jezelf beter snapt, kun je ook een betere relatie en communicatie met de mensen om je heen aangaan. Om je persoonlijkheidsstijl in kaart te brengen, maak ik vaak gebruik van de DISC-methode die in de wandelgangen wordt herkend aan de kleuren rood, geel, blauw of groen.
DISC
De Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston ontwikkelde deze methode en publiceerde al tussen 1920 en 1930 verschillende studies over de relatie tussen emoties en kleuren. DISC de afkorting van de vier elementen Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel, en elke gedragsstijl heeft een eigen kleur gekregen.
Vier elementen
Aan de hand van de door jou ingevulde vragenlijsten geeft DISC inzicht van jouw gedragsstijl. Uit de antwoorden die jij geeft, kun je opmaken wie je bent, waar je goed in bent en hoe je op bepaalde situaties reageert. Dit koppelen we aan jouw dagelijkse (werk)omgeving. De meeste mensen hebben overigens twee voorkeursstijlen. Je kunt bijvoorbeeld hoog scoren in de gedragsstijl Dominant omdat je erg taak- en resultaatgericht en extrovert bent, maar tegelijkertijd ook veel overeenkomsten hebben met Invloedrijk, want je bent enthousiast en heel mensgericht. Al die elementen maken jou tot wie jij bent: een prachtig en uniek mens!
Waarom is het zo lastig voor je om nieuwe contacten te leggen?
Inzichtelijk
Net zoals jij op een bepaalde manier in elkaar zit, geldt dat ook voor anderen. Als je de gedragsstijlen van de ander herkent, weet je ook wat hij of zij nodig heeft. Ieder handelt op zijn eigen unieke manier. Dat is ook de reden waarom de één alleen maar goed functioneert als hij zich vasthoudt aan de geldende regels, terwijl dat de ander helemaal niets uitmaakt. Voor hem is het juist belangrijk dat hij zijn doelen bereikt. Als dit op de werkvloer gebeurt, kan er de nodige ergernis en wrijving ontstaan. DISC kan dit inzichtelijk en bespreekbaar maken.
Persoonlijke ontwikkeling
DISC zorgt voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Dat kan je van dienst zijn in je werkomgeving, maar ook van grote waarde in je privéleven. Waarom is het zo lastig voor je om nieuwe contacten te leggen of waarom kun je nooit knopen doorhakken? Juist door inzicht te krijgen en de manier waarop je van nature handelt, leer je als het ware je ‘gebruiksaanwijzing’ kennen. Samen met jou oefen ik hoe je je ook buiten je comfortzone kunt bewegen, zodat ‘lastige’ confrontaties in de toekomst vermeden kunnen worden. De DISC-analyse is daarmee voor mij niet alleen een betrouwbaar instrument om in te zetten bij coaching en persoonlijke ontwikkeling, maar ook heel bruikbaar om een team beter te laten samenwerken en functioneren.
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.
-
In de loop van de tijd kan er veel veranderen. Niet alleen in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen. Zoals op je werk.