Een borstprothese als een puzzelstukje op je huid
Een volledige of gedeeltelijke borstamputatie laat een leegte achter. Letterlijk én figuurlijk. Een gevoel van verlies van een deel van je vrouwelijkheid en een lege plek op je lijf. Natuurlijk is in eerste instantie alles gericht op genezing en herstel, maar als het leven weer verder gaat, is er ook die leegte die weer opgevuld moet worden.
Borstprothese
Er zijn veel vrouwen die kiezen voor een borstreconstructie, maar als jij niet tot deze groep behoort, kun jij met een uitwendige (deel)prothese je silhouet weer compleet maken. Het aanmeten van een borstprothese is trouwens een vak op zich. Elke borst heeft immers een andere vorm, en de prothese moet de eigen borst zo goed mogelijk benaderen.
Customform prothese
Margreet Dik is hierin gespecialiseerd: ‘Onlangs is er een heel nieuw product op de markt gekomen: de Customform prothese’, vertelt ze enthousiast. ‘Deze customized of gepersonaliseerde prothese, die naadloos op je lichaam aansluit, is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstprotheses. Onze standaard protheses, die overigens voor heel veel vrouwen de perfecte oplossing zijn, hebben een vlakke of geribbelde onderkant. Het operatiegebied is echter niet altijd mooi vlak of er is door de bestraling ongelijkmatig littekenweefsel ontstaan. Daardoor kan het lastig zijn om een prothese te vinden die goed aansluit’.’
Puzzelstukje
‘Deze nieuwe Customform borstprothese wordt in 3D gescand op je lijf, waardoor het als een puzzelstukje op je huid past. Je draagt hem ook op je huid en niet, zoals bij de meeste andere (deel)protheses, in een hoesje in je bh. Hij wordt gemaakt in de kleur van jouw huid en met een tepel die eruitziet zoals je gewend was. Hij is ook nog eens heel licht van gewicht.’
Deze borstprothese komt heel dichtbij je eigen borst waarvan je afscheid hebt moeten nemen.
Goed alternatief
‘Er zit echter één nadeel aan: de prijs. De Customform wordt helemaal met de hand gemaakt en kost € 3500. We zijn nog bezig om deze vergoed te krijgen bij de zorgverzekeraar, maar zo ver is het op dit moment nog niet. Ik realiseer me dat het een forse uitgave is, maar het is dé oplossing voor vrouwen voor wie het moeilijk is om de juiste pasvorm te vinden én het is een goed alternatief voor een implantaat. Het komt heel dichtbij je eigen borst waarvan je afscheid hebt moeten nemen.’
Vergoeding
Margreet is aangesloten bij EMJE BV Ridderkerk en is SEMH-erkend. Ze heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst en regelt de financiële afhandeling rechtstreeks met jouw zorgverzekering. Bijbehorende lingerie en badkleding worden niet vergoed en zijn voor eigen rekening.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.