Houd je borsten gezond na de zwangerschap!
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan. Na de geboorte maak je kennis met je kindje, maar ook met jouw nieuwe lijf. Zo ondervindt je dat je borsten een transformatie hebben ondergaan. Hoe zorg je voor gezonde borsten na de zwangerschap?
Waarom veranderen borsten?
Waar je eerder meer elasticiteit ervoer, is nu plaatsgemaakt voor losser weefsel. Je hebt mogelijk een andere cupmaat, een andere kleur tepelhof of striae ontwikkelt. De oorzaak voor veranderende borsten door zwangerschap is de aanmaak van de hormonen oestrogeen, progesteron en hCG. De borsten bereiden zich voor op een melkproductie. De toestroom van lymfevocht en een verhoogde doorbloeding zorgen voor spanning op de borsten. Hierdoor raakt het bindweefsel opgerekt, en lijkt het na de zwangerschap en/of borstvoeding te gaan hangen.
Schoonheid van binnenuit
Natuurlijk wil iedere vrouw mooi uitziende borsten. Maar het belang van gezonde borsten is vele malen groter. Het bindweefsel is namelijk fundamenteel voor de gezondheid van de rest van de borst. Een manier om de borstgezondheid na zwangerschap te bevorderen, is met behulp van een manuele lymfedrainage.
Zo zorg je voor gezonde borsten na de zwangerschap
Manuele lymfedrainage
Een manuele lymfedrainage is een massagetechniek die verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo vermindert het de kans op ontstekingen en verhelpt het klachten zoals gevoelige borsten, verhardingen en cysten. Daarnaast kunnen drukklachten veroorzaakt door littekens na een operatie verholpen worden. Ook kan een manuele lymfedrainage preventief worden toegepast. Bijvoorbeeld als voorbereiding op je zwangerschap en de borstvoeding.
Liefde en zorg
Ik verklap het geheim direct: je borsten zullen nooit meer teruggaan naar hun huidige staat. En maar goed ook! Ze zijn een blijvende herinnering van een prachtige fase, en verdienen extra veel liefde en zorg na de zwangerschap. Met behulp van manuele lymfedrainage zorg ik ervoor dat de gezondheid van je borsten verbetert. Wil je meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie over borstgezondheid.
Wist-je-datjes over borstgezondheid na zwangerschap
Wist je dat…
- …slappere borsten niet worden veroorzaakt door borstvoeding? Ook bij vrouwen die kort of geen borstvoeding hebben gegeven, raakt het bindweefsel opgerekt tijdens de zwangerschap.
- …de stevigheid van je borsten vanzelf weer wat toeneemt? Er ontwikkelt zich namelijk nieuw vetweefsel in de borst. Ook kun je de stevigheid iets bevorderen door borstspieroefeningen te doen.
- …een vrouw die borstvoeding heeft gegeven minder kans heeft om borstkanker te krijgen? Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans is. Volgens experts kan een vrouw na 12 maanden borstvoeding te hebben gegeven, 4% minder kans hebben op borstkanker.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.
-
Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken.