Feiten en fabels over pijnlijke borsten
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt. Is het dan iets wat je gewoon maar voor lief moet nemen? Nee, absoluut niet! Gezonde borsten horen namelijk geen pijn te doen. Met manuele lymfedrainage maak jij je borsten weer gezond.
Elke vrouw heeft weleens last van pijnlijke borsten
Niet iedere vrouw heeft hier last van, maar het komt wel veel voor. Maar liefst 70% van de vrouwen heeft er in haar leven mee te maken (gehad). Vaak heb je last van één of meer van de volgende verschijnselen:
- je borsten doen pijn
- je borsten zijn gespannen
- je borsten zijn dikker dan normaal
- je voelt harde plekken of knobbels in je borsten
- je hebt laaggradige ontstekingen in je borsten
- uit je tepel(s) komt vocht
Pijnlijke borsten komen door hormoonschommelingen
Schommelingen in je hormoonhuishouding zijn niet de veroorzaker van pijnlijke borsten. Het klopt dat dit wel vaak samen lijkt te gaan. Veel vrouwen hebben vaak gespannen en pijnlijke borsten voordat ze ongesteld worden. Soms worden er zelfs knobbeltjes of onregelmatigheden gevoeld. Het gebruik van de anticonceptiepil kan hetzelfde effect geven. Maar er zijn ook vrouwen waarbij de klachten helemaal niet samenhangen met schommelingen in de hormoonhuishouding.
Borstklachten komen door blokkades in je lymfesysteem
Dat is inderdaad een feit, want voor gezonde borsten is het belangrijk dat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. In het klierweefsel van je borsten bevindt zich een groot aantal lymfevaatjes en lymfeknopen, die verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van die afvalstoffen. Daarnaast bevatten je borsten ook relatief veel vetweefsel en ook daarin worden veel afvalstoffen opgeslagen. Dan is het niet zo moeilijk voor te stellen dat er klachten ontstaan als er een belemmering ontstaat in die lymfevaatjes. Ze kunnen afvalstoffen dan immers niet meer goed afvoeren met als gevolg dat je borsten opzwellen, zeer gaan doen en je er verhardingen in voelt. Daardoor kunnen zelfs laaggradige ontstekingen – een vaak chronische, milde reactie van je immuunsysteem – in je borsten ontstaan!
Gezonde borsten horen namelijk geen pijn te doen
Aan laaggradige ontstekingen valt weinig te doen
Hier hebben we te maken met een fabel, want manuele lymfedrainage is een goede en zachte manier om die laaggradige ontstekingen in je borstweefsel, en daardoor ook je klachten, te verminderen en uiteindelijk op te lossen. Borstgezondheid is één van de speerpunten in mijn praktijk. Met manuele lymfedrainage kan ik met zachte, subtiele en ritmische massagegrepen, die speciaal zijn ontwikkeld om de fragiele lymfevaatjes te stimuleren, ervoor zorgen dat meer vocht én afvalstoffen uit je borsten worden afgevoerd. Hierdoor verbetert de conditie van je borstweefsel.
Manuele lymfedrainage is een pijnlijke behandeling
Integendeel, want de massagetechniek is superontspannend. De zachte en vrouwvriendelijke behandeling houdt niet alleen je borsten gezond en helpt om klachten te voorkomen, maar bevordert ook de groei van nieuwe lymfevaatjes. Zelfs na de manuele lymfedrainage treedt er nog een diepe ontspanning op, omdat je vegetatieve zenuwstelsel, dat de onwillekeurige werking van al je organen regelt, weer in balans komt. Het mooie daaraan is dat het processen van regeneratie, celvernieuwing en herstel worden bevorderd. Het verhoogt je weerstand.
Neem borstgezondheid serieus
Heb jij ook regelmatig last van gespannen en pijnlijke borsten? Neem het niet voor lief want er is echt wat aan te doen. Manuele lymfedrainage is voor een goede borstgezondheid de juiste keuze. Je zou het gewoon zelf eens moeten ervaren. Het is echt fantastisch. Neem contact met me op en maak een einde aan die pijnlijke en gespannen borsten.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.
-
Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken.