Pijnlijke-borsten

Feiten en fabels over pijnlijke borsten

Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt. Is het dan iets wat je gewoon maar voor lief moet nemen? Nee, absoluut niet! Gezonde borsten horen namelijk geen pijn te doen. Met manuele lymfedrainage maak jij je borsten weer gezond.

Elke vrouw heeft weleens last van pijnlijke borsten

Niet iedere vrouw heeft hier last van, maar het komt wel veel voor. Maar liefst 70% van de vrouwen heeft er in haar leven mee te maken (gehad). Vaak heb je last van één of meer van de volgende verschijnselen:

  • je borsten doen pijn
  • je borsten zijn gespannen
  • je borsten zijn dikker dan normaal
  • je voelt harde plekken of knobbels in je borsten
  • je hebt laaggradige ontstekingen in je borsten
  • uit je tepel(s) komt vocht

Pijnlijke borsten komen door hormoonschommelingen

Schommelingen in je hormoonhuishouding zijn niet de veroorzaker van pijnlijke borsten. Het klopt dat dit wel vaak samen lijkt te gaan. Veel vrouwen hebben vaak gespannen en pijnlijke borsten voordat ze ongesteld worden. Soms worden er zelfs knobbeltjes of onregelmatigheden gevoeld. Het gebruik van de anticonceptiepil kan hetzelfde effect geven. Maar er zijn ook vrouwen waarbij de klachten helemaal niet samenhangen met schommelingen in de hormoonhuishouding.

Borstklachten komen door blokkades in je lymfesysteem

Dat is inderdaad een feit, want voor gezonde borsten is het belangrijk dat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. In het klierweefsel van je borsten bevindt zich een groot aantal lymfevaatjes en lymfeknopen, die verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van die afvalstoffen. Daarnaast bevatten je borsten ook relatief veel vetweefsel en ook daarin worden veel afvalstoffen opgeslagen. Dan is het niet zo moeilijk voor te stellen dat er klachten ontstaan als er een belemmering ontstaat in die lymfevaatjes. Ze kunnen afvalstoffen dan immers niet meer goed afvoeren met als gevolg dat je borsten opzwellen, zeer gaan doen en je er verhardingen in voelt. Daardoor kunnen zelfs laaggradige ontstekingen – een vaak chronische, milde reactie van je immuunsysteem – in je borsten ontstaan!

Gezonde borsten horen namelijk geen pijn te doen

Aan laaggradige ontstekingen valt weinig te doen

Hier hebben we te maken met een fabel, want manuele lymfedrainage is een goede en zachte manier om die laaggradige ontstekingen in je borstweefsel, en daardoor ook je klachten, te verminderen en uiteindelijk op te lossen. Borstgezondheid is één van de speerpunten in mijn praktijk. Met manuele lymfedrainage kan ik met zachte, subtiele en ritmische massagegrepen, die speciaal zijn ontwikkeld om de fragiele lymfevaatjes te stimuleren, ervoor zorgen dat meer vocht én afvalstoffen uit je borsten worden afgevoerd. Hierdoor verbetert de conditie van je borstweefsel.

Manuele lymfedrainage is een pijnlijke behandeling

Integendeel, want de massagetechniek is superontspannend. De zachte en vrouwvriendelijke behandeling houdt niet alleen je borsten gezond en helpt om klachten te voorkomen, maar bevordert ook de groei van nieuwe lymfevaatjes. Zelfs na de manuele lymfedrainage treedt er nog een diepe ontspanning op, omdat je vegetatieve zenuwstelsel, dat de onwillekeurige werking van al je organen regelt, weer in balans komt. Het mooie daaraan is dat het processen van regeneratie, celvernieuwing en herstel worden bevorderd. Het verhoogt je weerstand.

Neem borstgezondheid serieus

Heb jij ook regelmatig last van gespannen en pijnlijke borsten? Neem het niet voor lief want er is echt wat aan te doen. Manuele lymfedrainage is voor een goede borstgezondheid de juiste keuze. Je zou het gewoon zelf eens moeten ervaren. Het is echt fantastisch. Neem contact met me op en maak een einde aan die pijnlijke en gespannen borsten.

Datum: 29 november 2022