pigmentatie

De verfraaiende veelzijdigheid van medische pigmentatie

Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis. Met behulp van medische pigmentatie is het mogelijk om een heel natuurlijk ogende tepel te creëren, waarbij het resultaat niet van echt te onderscheiden is.

Medische pigmentatie

Hilly Welch is gespecialiseerd in medische en cosmetische pigmentatie. Met permanente make-up (PMU) kun je op een mooie, natuurlijke manier de wenkbrauwen, ogen en/of lippen accentueren. Daarnaast kun je ook medische PMU toepassen voor het verfraaien en/of normaliseren van de huid met bijvoorbeeld littekens, een afwijkende kleur of reliëfverschillen. Ook kan Hilly door middel van medische pigmentatie een natuurlijk ogende areola (tepel en/of tepelhof) creëren. Hilly: ‘Vaak hebben vrouwen het gevoel een stukje vrouwelijkheid te missen. Het geeft mij dan ook veel voldoening als ik daarbij kan helpen. Tijdens een eerste gesprek bespreek ik de persoonlijke mogelijkheden voor medische pigmentatie en is er ruimte om alle vragen te stellen. Je bent dan ook van harte welkom bij mij in de salon voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. De praktijk is sfeervol en laagdrempelig, waarbij ik wil dat iedereen er zich op zijn of haar gemak voelt. Mijn cliënten voelen zich dan vaak ook meteen ontspannen in de salon, ook al omdat ze niet in een klinische ziekenhuissetting geholpen worden.’

Realistisch 3D-effect

Hilly vervolgt: ‘Als er wordt gekozen voor een behandeling, bespreek ik de wensen en onder andere de vorm en de kleur en plaats op de huid. Ik stel een behandelplan op en neem dit samen met de klant door. Bij een eenzijdige (unilaterale) pigmentatie zal ik goed kijken naar de kleur en de vorm van de andere bestaande areola (tepelhof) met als doel zo identiek mogelijk de vorm aan te houden van de andere zijde. Gaat het om beide zijden (bilateraal), dan is er ruimte voor een cliënt om zelf een andere vorm grootte en/of kleur te kiezen. Hierbij kan ik uiteraard advies en begeleiding geven. Ik teken altijd eerst de vorm en de kleur voor op de huid, waarbij de cliënt kan meekijken met een (pas)spiegel. Pas als alles naar wens is, ga ik daadwerkelijk over tot pigmentatie. Door middel van het gebruik van verschillende kleurpigmenten en te spelen met licht en schaduw wordt een zeer realistisch 3D-effect verkregen. Zelfs de Montgomerykliertjes en vaatjes en structuur worden nauwkeurig gepigmenteerd. De behandeling bestaat uit 3 sessies, en tussen de sessies zitten 6 weken.’

Andere toepassingen dermatografie

Medische pigmentatie kan ook ingezet worden bij onder andere alopecia, vitiligo, de littekenhuid bij brandwonden, automutilatie en ontbrekende teennagels. Ook bij de aanpak van littekens na een val, ziekte, ongeluk, operatie of aangeboren aandoeningen, zoals schisis of een wijnvlek, is medische pigmentatie een behandeling die voor een mooi resultaat kan zorgen. Naast dermatografie kun je ook cosmetische permanente make-up laten zetten. Verder kan bij sommige aandoeningen, door ziekte of medicijnen, waaronder chemotherapie, permanente make-up voor de wenkbrauwen een oplossing zijn. Naarmate we ouder worden, kunnen de wenkbrauwen dunner worden. Ook door te veel epileren of plukken kunnen de haartjes uitblijven. Deze behandeling kan ook geschikt zijn wanneer je niet tevreden bent over de vorm en dikte van je wenkbrauwen en/of het lastig vindt ze steeds zelf te moeten tekenen met potlood. Verder is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de ogen en/of de lippen te pigmenteren bij Beauty By Hilly.

Het resultaat is niet van echt te onderscheiden

Wist je dat?

Het verschil tussen een medische pigmentatie en cosmetische pigmentatie (permanente make-up) is dat de pigmenten bij dermatografie een camouflerende functie hebben. Het doel is het verfraaien of normaliseren van de huid. Bij medische pigmentatie is het niet de bedoeling om een make-upeffect te creëren. Er wordt gekozen voor pigmentstoffen die de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk benaderen.

Littekenbehandeling

Anders dan medische pigmentatie met kleurpigmenten is het ook mogelijk bij Beauty By Hilly om het litteken te laten behandelen met Scar Relaxation, ook wel ‘microneedling’ genoemd. Deze techniek wordt onder andere toegepast bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, bij acnelittekens, pigmentvlekken en het verjongen van de huid. Microneedling (of mesotherapie) is een fantastische behandeling die de huid aan het werk zet om zichzelf te verbeteren en te versterken. Deze aanpak is ook zeer effectief bij het aanpakken en verminderen van littekens. Tevens wordt een serum met werkzame stoffen aangebracht. Deze werkzame stoffen triggeren de huid om zelf voor een betere doorbloeding en/of de aanmaak van nieuw collageen te zorgen. Hierdoor kan de littekenhuid minder zichtbaar worden en/of bijvoorbeeld soepeler worden.

Datum: 22 oktober 2021