borstgezondheid

Borstgezondheid: wat is het en wat kun je doen?

Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode. Dit is zeker niet nodig: gezonde borsten zijn namelijk nooit pijnlijk of gevoelig! Maar wat betekent het eigenlijk om gezonde borsten te hebben? En wat kun je zelf doen om de borstgezondheid te ondersteunen?

Afvalstoffen in borsten

Het vetweefsel van de borsten wordt door het lichaam graag gebruikt om afvalstoffen op te slaan. Wanneer dit langere tijd gebeurt, ontstaat het risico dat de borsten gaan verzuren en de kwaliteit van het borstweefsel achteruitgaat. Ook sla je als vrouw spanning op in je borsten. Het bindweefsel in de borst verstijft dan, waardoor het weefsel minder zacht en soepel wordt en afvalstoffen minder worden afgevoerd. Dit kan klachten geven als knobbeltjes, bobbeltjes, cysten en pijn. Het is dus van belang dat de borsten hun afvalstoffen kwijt kunnen.

Manuele lymfedrainage

‘Gezonde’ borsten hebben een goed werkend lymfestelsel, kunnen afvalstoffen goed afvoeren en zijn niet pijnlijk of gevoelig. Dit is wat je wilt bereiken en dat kan door middel van manuele lymfedrainage. Dit is een zachte en vrouwvriendelijke massagetechniek met een lange massagedruk, dat op een rustig en ritmisch tempo met veel herhalingen gebeurt. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een heerlijk ontspannen gevoel. Deze techniek is er niet alleen om klachten aan de borsten te verminderen of te laten verdwijnen, maar kan ook zeker preventief worden ingezet om de conditie van het borstweefsel te verbeteren of zo goed mogelijk te houden.

Vrij bewegen

Wat je zelf kunt doen voor een goede borstgezondheid is ervoor zorgen dat je borsten vrij kunnen bewegen. Nu hoef je niet gelijk je bh aan de wilgen te hangen, maar trek hem eens wat vaker uit. Dus niet pas voordat je gaat slapen, maar gelijk als je uit je werk komt. Misschien kun je de beugel uit een oudere bh halen en als alternatief gebruiken voor thuis of in het weekend. Of ga op zoek naar een beugelloze bh of een elastisch topje. De beugel stagneert namelijk de lymfestroom, en dat wil je niet.

‘Gezonde’ borsten hebben een goed werkend lymfestelsel

Droogborstelen

Ook het borstelen van je borsten is een goede manier om met borstgezondheid bezig te zijn. Alhoewel je je lymfevaten niet echt kunt stimuleren door droog te borstelen, stimuleer je wel het bindweefsel in de borsten om afvalstoffen daaruit te verwijderen. En dat doe je dan in de richting van de lymfeafvoer: je begeleidt de afvalstoffen naar het lymfesysteem. Als je meer wilt weten over droogborstelen en het soort borstel dat je daarvoor nodig hebt, kijk dan eens op de site van De Groene Zuster. Hier vind je ook informatie over medische thermografie, wat kan worden ingezet om de borsten pijn- en stralingsvrij te onderzoeken. Veranderde processen zoals verminderde lymfeafvoer, ontstekingen en onbalans in de hormonen worden hiermee gesignaleerd.

Over Beauty & Skincare Spijkenisse

Wil je meer advies over hoe je je borsten het beste kunt verzorgen? Je kunt dan bij mijn praktijk Beauty & Skincare Spijkenisse terecht. Naast mijn jarenlange ervaring als schoonheidsspecialist en specialisatie op het gebied van huidzorg bij kanker, ben ik ook borstweefselbehandelaar en sta ik op de website van De Groene Zuster. Zo weet je zeker dat ik de specialistische kennis en vaardigheden bezit om de borsten op een juiste manier te behandelen.

Datum: 03 maart 2020