Borstgezondheid: wat is het en wat kun je doen?
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode. Dit is zeker niet nodig: gezonde borsten zijn namelijk nooit pijnlijk of gevoelig! Maar wat betekent het eigenlijk om gezonde borsten te hebben? En wat kun je zelf doen om de borstgezondheid te ondersteunen?
Afvalstoffen in borsten
Het vetweefsel van de borsten wordt door het lichaam graag gebruikt om afvalstoffen op te slaan. Wanneer dit langere tijd gebeurt, ontstaat het risico dat de borsten gaan verzuren en de kwaliteit van het borstweefsel achteruitgaat. Ook sla je als vrouw spanning op in je borsten. Het bindweefsel in de borst verstijft dan, waardoor het weefsel minder zacht en soepel wordt en afvalstoffen minder worden afgevoerd. Dit kan klachten geven als knobbeltjes, bobbeltjes, cysten en pijn. Het is dus van belang dat de borsten hun afvalstoffen kwijt kunnen.
Manuele lymfedrainage
‘Gezonde’ borsten hebben een goed werkend lymfestelsel, kunnen afvalstoffen goed afvoeren en zijn niet pijnlijk of gevoelig. Dit is wat je wilt bereiken en dat kan door middel van manuele lymfedrainage. Dit is een zachte en vrouwvriendelijke massagetechniek met een lange massagedruk, dat op een rustig en ritmisch tempo met veel herhalingen gebeurt. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een heerlijk ontspannen gevoel. Deze techniek is er niet alleen om klachten aan de borsten te verminderen of te laten verdwijnen, maar kan ook zeker preventief worden ingezet om de conditie van het borstweefsel te verbeteren of zo goed mogelijk te houden.
Vrij bewegen
Wat je zelf kunt doen voor een goede borstgezondheid is ervoor zorgen dat je borsten vrij kunnen bewegen. Nu hoef je niet gelijk je bh aan de wilgen te hangen, maar trek hem eens wat vaker uit. Dus niet pas voordat je gaat slapen, maar gelijk als je uit je werk komt. Misschien kun je de beugel uit een oudere bh halen en als alternatief gebruiken voor thuis of in het weekend. Of ga op zoek naar een beugelloze bh of een elastisch topje. De beugel stagneert namelijk de lymfestroom, en dat wil je niet.
‘Gezonde’ borsten hebben een goed werkend lymfestelsel
Droogborstelen
Ook het borstelen van je borsten is een goede manier om met borstgezondheid bezig te zijn. Alhoewel je je lymfevaten niet echt kunt stimuleren door droog te borstelen, stimuleer je wel het bindweefsel in de borsten om afvalstoffen daaruit te verwijderen. En dat doe je dan in de richting van de lymfeafvoer: je begeleidt de afvalstoffen naar het lymfesysteem. Als je meer wilt weten over droogborstelen en het soort borstel dat je daarvoor nodig hebt, kijk dan eens op de site van De Groene Zuster. Hier vind je ook informatie over medische thermografie, wat kan worden ingezet om de borsten pijn- en stralingsvrij te onderzoeken. Veranderde processen zoals verminderde lymfeafvoer, ontstekingen en onbalans in de hormonen worden hiermee gesignaleerd.
Over Beauty & Skincare Spijkenisse
Wil je meer advies over hoe je je borsten het beste kunt verzorgen? Je kunt dan bij mijn praktijk Beauty & Skincare Spijkenisse terecht. Naast mijn jarenlange ervaring als schoonheidsspecialist en specialisatie op het gebied van huidzorg bij kanker, ben ik ook borstweefselbehandelaar en sta ik op de website van De Groene Zuster. Zo weet je zeker dat ik de specialistische kennis en vaardigheden bezit om de borsten op een juiste manier te behandelen.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.
-
Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken.