pijnlijke-borsten

Pijnlijke borsten: blijf er niet mee rondlopen

Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad. En toch horen gezonde borsten geen pijn te doen. Blijf er daarom niet mee rondlopen.

Verschillende oorzaken

De pijn die je ervaart, komt meestal omdat je borsten wat gezwollen zijn. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen:

 • groei, bijvoorbeeld in de puberteit, tijdens een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft 
 • hormoonschommelingen, bijvoorbeeld voor of tijdens je menstruatie of door de overgang 
 • stress: door gespannen borstspieren kun je pijn in je borsten ervaren 
 • geneesmiddelen, zoals de anticonceptiepil of bepaalde antidepressiva
 • cyste: een met vocht gevulde holte kan een verhoogde spanning, en dus pijn, veroorzaken 
 • littekens na een operatie
 • borstkanker, al geeft dit zelden pijnklachten.

Bezoek bij twijfel altijd je huisarts

Over het algemeen is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor je pijnlijke borsten. Je moet bijvoorbeeld ongesteld worden of het is de hoogste tijd om je kindje te voeden. De pijn is dan doorgaans niet van lange duur. Maar wanneer je langdurig pijn aan je borsten ervaart, is dat erg vervelend en over het algemeen niet nodig. Bijna nooit is de oorzaak ernstig, maar als je daarover twijfelt is het altijd aan te raden om even een afspraak te maken bij je huisarts.

Tips bij pijnlijke borsten

Als je regelmatig last hebt van pijnlijke borsten heb ik enkele tips voor je die verlichting kunnen brengen: 

 • Draag een goede bh die je borsten voldoende steun geeft. Zelf raad ik beugel-bh’s af, omdat deze de afvoer van lymfevocht kunnen belemmeren.
 • Doe je bh minimaal dagelijks één dagdeel uit, zodat je borsten zich vrij kunnen bewegen.
 • Leg een warm of koud kompres op je borst. Het is heel persoonlijk wat voor jou het beste werkt, dus probeer uit waar jij het meeste baat bij hebt.
 • Worden je pijnlijke borsten veroorzaakt door stress? Zorg dan regelmatig voor een stukje ontspanning.
 • Onderga een manuele lymfedrainage behandeling.

Manuele lymfedrainage is een zachte, weldadige en vrouwvriendelijke massagetechniek

Manuele lymfedrainage

In je hele lichaam bevindt zich een netwerk van lymfevaten en -knopen, dat ervoor zorgt dat afvalstoffen worden afgevoerd. Ook in je borsten zitten tal van deze fragile vaatjes. Omdat onze borsten vaak stevig worden ‘ingepakt’ in een bh kunnen afvoerstromen stagneren. Afvalstoffen hopen zich graag op in vetweefsel en dat is in je borsten over het algemeen voldoende aanwezig. Die ophoping van afvalstoffen kan op den duur (blijvende) klachten veroorzaken, zoals opgezette en pijnlijke borsten, cystevorming, verhardingen en zelfs laaggradige ontstekingen. Door het toepassen van manuele lymfedrainage worden de lymfevaatjes weer gestimuleerd zodat vocht en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

Vrouwvriendelijke massagetechniek

Manuele lymfedrainage is een zachte, weldadige en vrouwvriendelijke massagetechniek. Met specifieke handgrepen, een zachte druk en in een rustig en ritmisch tempo met veel herhalingen worden pompende bewegingen gemaakt die de stroming van de lymfe activeren. Het verbetert de conditie van je borstweefsel en zorgt ervoor dat je borsten weer gezond worden en blijven. De behandeling is niet pijnlijk, maar wordt vooral als rustgevend en ontspannen ervaren.

Ook preventief

Gezonde borsten horen geen pijn te doen. Wees lief voor je borsten en zorg voor een goede borstgezondheid. Manuele lymfedrainage kan daaraan bijdragen en kan overigens ook preventief worden uitgevoerd. Wil je er meer over weten? Neem gerust contact op.

Datum: 12 april 2023