burn-out

Een burn-out: ontdek hoe psychosociale therapie kan helpen

Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt. Je weet dat het zo niet langer gaat. Maar hoe kun je je leven weer op de rit krijgen? Ik help je graag.

Van gezonde spanning naar heftige burn-out

Spanning hoort bij het leven. Met mate is het prettig: het houdt ons alert. Maar wanneer je langere tijd te veel stress ervaart, kun je overspannen raken. Als je dan niet op tijd aan de bel trekt kan dat doorslaan in een burn-out. Het sluipt er langzaam in, maar op een gegeven moment ben je opgebrand. Je bent lichamelijk en mentaal compleet uitgeput en niets lukt meer. Dat gevoel kan enorm frustrerend zijn. Het is dan ontzettend belangrijk dat je gaat werken aan je herstel. Maar zo makkelijk als het wordt gezegd, zo moeilijk is het om het daadwerkelijk te gaan doen.

Psychosociale therapie

Psychosociale therapie kan je helpen om de eerste stappen naar je herstel te zetten. Het is een verzamelnaam voor de therapievormen die zich richten op jouw denk- en gevoelswereld in relatie tot anderen. Bij een burn-out staan die gevoelens vaak centraal. Je doet er alles aan om je collega’s of werkgever tevreden te stellen en ervaart daarbij een enorm hoge druk. Daarbij doe je waarschijnlijk bepaalde aannames van wat anderen van je denken en van je verwachten. In werkelijkheid zit dit vaak heel anders dan je op dat moment denkt.

Iedereen kan een burn-out krijgen

Negativiteit uitschakelen

Tijdens een burn-out spoken vaak negatieve gedachten door je hoofd. Je denkt bijvoorbeeld dat anderen vinden dat je je aanstelt of dat je zwak bent. Die nare gedachten beïnvloeden je zelfbeeld en uiteindelijk je leven. Met psychosociale therapie gaan we samen na waar deze gedachten vandaan komen. Je benoemt ze en we bedenken samen hoe je ze kan aanpakken. Door de negativiteit uit te schakelen ga je veel objectiever naar jezelf kijken. Je wordt realistischer en leert om balans te creëren in je leven. Op die manier werk je stap voor stap naar je herstel. Besef wel dat het behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Een burn-out is niet zomaar iets. Maar door kleine stapjes te zetten kom je er wel.

Hulp zoeken

Heb jij een burn-out? Of heb je het gevoel dat het eraan zit te komen? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Je vrienden en familie kunnen je steunen, maar als je echt wil werken aan je herstel is therapie de oplossing. Ik sta bij Egilah klaar om je te helpen aan de hand van verschillende therapievormen. Neem contact op voor meer informatie!

Datum: 25 oktober 2022