
Niet lekker in je vel? Werk aan jezelf middels Vat van Zelfwaardering
Herken je dit? Je zit niet lekker in je vel maar weet niet goed hoe je dat moet veranderen. Op je werk kom je er steeds niet lekker in, je voelt je ontevreden maar weet niet of iets anders je wel vervulling geeft. Je hebt het gevoel dat je overal tekortschiet, zelfs of juist op sociaal vlak. Ontzettend veel mensen lopen op een bepaald moment in hun leven vast. Het Vat van Zelfwaardering is een toegankelijke, snelle en laagdrempelige methode om je gedrag en gedachten om te kunnen keren.
Vastlopen in problemen
Bijna iedereen loopt op een gegeven moment tegen bepaalde problemen aan. Maar vaak zijn we zo gewend geraakt aan wat we altijd al deden, dat we niet meer goed kunnen zien welk gedrag ons eigenlijk in de weg zit. Een groot deel van onze problemen komt echter voort uit onze keuzes, het gedrag dat we vertonen. Totdat je weet te ontdekken welk gedrag ten grondslag ligt aan jouw onvrede, is de kans aanwezig dat je op dezelfde manier blijft vastlopen.
Inzicht in je gedrag
Wanneer je niet lekker in je vel zit, lukt het echter vaak niet goed de vinger op de zere plek te leggen hoe dat nou komt. Een belangrijke sleutel tot dit inzicht schuilt in de zelfwaardering. Want als je jezelf niet kunt waarderen, slaan alle pogingen om je situatie te veranderen dood in zelfkritiek en negativiteit. Daardoor blijf je vastdraaien in een patroon van onvrede, snakken naar verandering maar onmachtig zijn de keuzes te maken die je daartoe helpen, wat vervolgens weer somber stemt en de stem van zelfkritiek doet toenemen.
Positieve relatie met jezelf
Psycholoog en seksuoloog Gertjan van Zessen constateerde deze gedragspatronen in veel mensen en ontwikkelde een model waarmee hij hen wilde helpen daaruit te breken. Dat model is het Vat van Zelfwaardering. Hij noemt dat de kern van de methode is een positieve relatie in plaats van een veroordelende relatie met jezelf te ontwikkelen. ‘Door mensen concreet te laten oefenen met meer waardering van hun gemoedsbewegingen, ontstaat die betere relatie met het ik (en daardoor met anderen) op een soepele manier. De methode leidt verrassend snel tot andere denk- en gedragspatronen’, licht Van Zessen toe.
Zelfwaardering brengt veel positieve effecten met zich mee
Verschillende doelen
Door een toename van de zelfwaardering, komen daar allerlei positieve effecten bij kijken. Van Zessen omschrijft onder andere de volgende doelen:
- mensen zijn tevredener met zichzelf en anderen
- ze worden productiever, vertonen minder uitstelgedrag
- men past meer zelfzorg toe
- mensen zitten niet langer vast in (belemmerende) patronen
- men krijgt beter contact met anderen
Bouwen aan wat goed gaat
Het Vat van Zelwaardering is een lichte maar effectieve methode die behandelaren kunnen inzetten om positieve verandering te bewerkstelligen. Ook bij Haptonomie praktijk Schoneveld wordt de methode toegepast. De reden daarvoor is dat het goed aansluit bij de visie van de praktijk dat het belangrijk is om te bouwen aan wat er goed gaat in plaats van te concentreren op de dingen die mislopen. Want iedereen krijgt te maken met tegenslag of zaken die ze minder goed kunnen. Maar door meer regie en richting te kunnen nemen in deze situaties, ontwikkel je ook de veerkracht om dat te kunnen opvangen. En daar groei je van.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.
-
Dat bewegen goed is voor een mens is algemeen bekend. Maar wist je dat het ook een positieve invloed op je hersenen heeft? Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress.
-
Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren?
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Een vrouw heeft vele rollen. Ze is partner, dochter, vriendin, moeder, zus en werknemer. Maar bovenal is ze vrouw! Die verschillende rollen vergen flexibiliteit.
-
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf.
-
Door corona hebben de periodes van lockdown negatieve psychische gevolgen gehad voor verschillende mensen. Zo waren er bijvoorbeeld gevoelens van verveling, eenzaamheid, neerslachtigheid, somberheid of zelfs depressieve gevoelens.
-
Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers.