Geluk begint met voornemens
Begin dit jaar werd me gevraagd naar mijn goede voornemens. ‘Nog niet over nagedacht’, was mijn reactie, terwijl een stem in mij zei: ‘Waarom eigenlijk niet, want word je momenteel niet te veel geleefd door de waan de dag?’ Het herinnerde me aan een boek van de Australische Bronnie Ware, die tijdens haar werk in de palliatieve zorg levenslessen optekende aan het bed van stervenden.
Fokje Westerling
Spijt
Waar hebben mensen aan het eind van hun leven spijt van? Dit is de top 5:
- Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden zoals ik dat wilde, en niet zoals anderen het wilden.
- Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
- Ik wou dat ik vaker mijn gevoelens had geuit.
- Ik wou dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden
- Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.
Gezonde zelfzorg
Hadden ze maar meer geleerd over ‘gezonde zelfzorg’, in meerderde opzichten. Niet alleen fysieke zelfzorg, zoals gezond eten, meer bewegen, vaker buiten zijn, en luisteren naar je lichaam. Maar ook emotioneel, mentaal en op het gebied van zingeving: hoe communiceer je over gevoelens en behoeften, hoe verwerk je ervaringen, zorg je voor voldoende rust in je hoofd, zoek je verbinding met anderen?
Leven
En waarvoor leef je, waar wil je graag dat je leven voor staat? Ooit van iemand gehoord die op zijn sterfbed zei: ‘Had ik maar meer op kantoor gezeten’, ‘Had ik maar meer spullen verzameld’ of ‘Ik had vaker moeten poetsen’?
Vraag je af hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan dat wat echt belangrijk voor je is
Wacht niet!
Misschien was het weer tijd om mezelf een spiegel voor te houden, nu met hulp van ‘De vijf inzichten’ van Frank Ostaseski. Ostaseski begeleidde in 30 jaar meer dan 1000 mensen op hun sterfbed. Alles wat hij van hen leerde over betekenisvol leven, vatte hij samen in vijf leidraden. De eerste is ‘Wacht niet’. Je kunt voortdurend denken dat er een ‘later’ is waarop er tijd genoeg is, en zo stellen we van alles uit. Maar is dat ‘later’ er nog wel?
Rust
Dus vind een plek om te rusten te midden van alle chaos (Ostaseski’s 4e inzicht) en vraag je af hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan dat wat echt belangrijk voor je is. En geef jezelf toestemming hier meer mee te doen. Misschien kun je je leven lichter maken met deze levenslessen. Wat wordt de eerste stap? Veel geluk!
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.